Conflictvermijdend? Met deze methode los je moeilijke situaties op
De meesten van ons gaan het liefst problemen uit de weg. We zijn conflictvermijdend en houden liever onze mond, dan dat er een heftige discussie oplaait. Dit kan tijdelijk een oplossing zijn, maar uiteindelijk heb je er niets aan.
Volgens Leo Babauta zijn onze hersenen nauwelijks ‘denkmachines’ te noemen, maar eerder ‘vermijd-machines.’ Het opmerkelijke volgens hem, is dat we ons niet eens bewust zijn van het feit dat we expres niet aan dingen willen denken.
Voorbeelden van conflictvermijdend zijn
Weet je niet goed waar we het over hebben? Met deze herkenbare voorbeelden weet je’t vast en zeker:
- Je leest nu dit artikel, en mijdt waarschijnlijk die moeilijke situatie waar je niet aan wil denken.
- Je checkt constant je berichten, het nieuws of social media zodat je niet hoeft te denken aan datgene waar je geen zin in hebt.
- Als je een moeilijke situatie meemaakt, probeer je jezelf constant te overtuigen dat het wel oké is omdat… Of je probeert de situatie te ontwijken door iets te doen (als alcohol drinken) zodat je er niet aan hoeft te denken.
- Je stelt dingen uit, of gaat iets anders doen als je tegen iets moeilijks aanloopt. Dit geldt ook voor het betalen van je rekeningen, je belastingaangifte doen of lastige mails beantwoorden.
Hoe pak je het dan wel aan?
Probeer nu een minuut te denken aan het probleem dat je lastig vindt en aan het ontwijken bent. Je zult nu het probleem óf waarnemen óf merken dat je redelijk snel aan andere dingen gaat denken voordat de minuut om is. Deze techniek noemt Leo Babauta de Face Everything Technique.
Waarom conflictvermijdend zijn niet niet werkt
Onze gedachtes willen wegrennen van alles waar we ons niet comfortabel bij voelen. Dit is een prima tijdelijke strategie. Nu hoef je in het hier en nu heel even niet aan je probleem te denken. Maar het veroorzaakt ook een constante vorm van onze problemen niet onder ogen willen zien.
Lees ook: Hoe je onderbewuste problemen oplost
We zoeken afleiding en confronteren anderen liever niet met wat ons dwars zit. We zorgen ervoor dat we altijd druk zijn zodat we niet hoeven te dealen met wat er in ons hoofd speelt. Dit betekent dat je vanuit je angsten leeft. Terwijl we uiteindelijk toch echt de confrontatie aan moeten gaan en de lastige situatie waarschijnlijk nu nóg lastiger geworden is door het uitstel-gedrag.
De Face Everything-techniek volgens Leo Babauta
Deze techniek is gebaseerd op het idee dat het beter is om je bewust te zijn van je problemen en ze meteen aan te pakken, in plaats van ze te negeren. En als we dat eenmaal doen, merk je vaak dat het probleem eigenlijk wel meevalt.
Zo werkt het
1. Creëer een bewustzijn door je af te vragen: ‘wat ben ik nu aan het doen?’
Herinner jezelf hieraan gedurende de dag. Dat kan met agenda-notificaties, of kleine briefjes waar de vraag ‘wat ben ik nu aan het doen?’ op staat.
Het antwoord kan variëren van ‘ik check nu mijn Whatsapp’ of ‘ik check het laatste nieuws op Nu.nl’ of ‘ik neem nu een hap van een appel.’
2. Vraag je nu af: ‘wat ben ik aan het ontwijken?’
Als we onszelf in een lastige situatie bevinden gaan we snel aan iets anders denken. We rennen als het ware weg van onze problemen. Je bent het constant aan het ontwijken, terwijl je het niet eens doorhebt.
Wat ben je precies aan het ontwijken? Een angst, een lastige mail die je moet sturen of een moeilijke confrontatie? Benoem wat je aan het ontwijken bent.
3. Nu moet je het aanpakken.
Laat de angst of het oncomfortabele gevoel toe. Dus echt het ongemakkelijke lichamelijke gevoel dat je voelt. Hoe erg is dit gevoel? Vaak kom je er nu achter dat het mee valt. Probeer je zo lang mogelijk op dit gevoel te focussen.
4. Kom in actie.
Nu je het probleem hebt geaccepteerd en je beseft dat het probleem op te lossen is, kun je als een volwassene reageren. Je zult beseffen dat het beste wat je kunt doen is nú actie te ondernemen.
Op deze manier laat je angst niet je leven regeren én ben je van die vervelende situatie af in plaats van dat je het blijft uitstellen.
Uiteraard lost deze methode niet al je problemen op, maar het zal je wel bewuster maken van het probleem en hopelijk onderneem je sneller actie om het op te lossen. Je zult door deze techniek te beoefenen het ongemakkelijke gevoel in je lichaam leren kennen, zodat je eerder kunt signaleren wat er aan de hand is.
Wil je meer weten over het onderwerp? Lees hier waarom we geneigd zijn om altijd weg te rennen van onze problemen.
Meer over conflicten
- Voel je een confrontatie of conflict aankomen? Doe aan ‘fogging’
- Vaak ruzie met je lief? Dit is waarom koppels ruzie maken, volgens Esther Perel
- Lees dit zodat je geen gillende ruzie hebt tijdens de feestdagen