Waarom we minder vaak moeten liegen (zelfs als dat iemands gevoelens kwetst)
Hoewel we in onze maatschappij behoorlijk veel waarde hechten aan eerlijk zijn, zit dat anders wanneer het aankomt op de gevoelens van andere mensen. Als iemand vraagt of je op haar verjaardag komt en je daar simpelweg geen zin in hebt, zul je eerder een smoesje bedenken om haar te sparen dan gewoon ‘nee’ zeggen.
Soms is dat liegen goed, maar zo’n leugentje om bestwil moet niet te vaak voorkomen. Coach Susie Moore legt uit waarom.
1. Als je liegt, voel je je schuldig
Allemaal leuk en aardig, liegen om andermans gevoelens te sparen. Maar wijzelf dan? Die ander mag er dan blij van worden als we een stom smoesje ophangen of zeggen dat die jurk ‘echt heel leuk staat hoor’, maar zelf worden we stiekem een beetje opgevreten door schuldgevoel. Hoe vaak we ook liegen, het gaat nooit echt beter voelen.
Lees ook: Verschillende vormen van liegen (en wat je kunt doen om eerlijker te zijn)
2. We moeten leugens onthouden
Liegen voelt niet alleen op de korte termijn slecht, maar op de lange termijn moeten we die leugens ook nog eens onthouden. Wiens verjaardag had je nou ook alweer verzonnen om onder een familie-etentje uit te komen?
En had je hoofdpijn of buikpijn toen je écht geen zin had om naar je werk te gaan? Liegen wordt steeds moeilijker als leugens zich opstapelen. En als iemand vraagt of je weer beter bent en je daarover na moet denken, komt dat ook niet helemaal geloofwaardig over…
3. Mensen waarderen eerlijkheid
Goed, dit geldt niet in alle gevallen: als je constant mensen beledigt, zal dat je wellicht niet in dank worden afgenomen. Maar als je eerlijk vertelt waarom je nu even niet op bezoek wilt komen – omdat je heel erg uitgeput bent van de rest van de week bijvoorbeeld – zal de ander weliswaar teleurgesteld zijn, maar ook dankbaar omdat je dat gewoon vertelt. Geef toe: als je je niet goed voelt, ben je immers ook gewoon minder leuk om tijd mee door te brengen.
Ook interessant: Zo speel je het eerlijkheidsspel en leer je jezelf (en anderen) écht kennen
Als jij eerlijk bent, durven mensen dat ook eerder naar jou te zijn. Want dat is toch wat jij ook zou willen? Als iemand jouw verjaardag afzegt vanwege ziekte, wil je later op Facebook ook niet de foto’s terugzien van een feestje waar diegene was.
4. Niemand kan discussiëren over jouw waarheid
Als we iets afzeggen omdat we te moe zijn of even alleen willen zijn, voelen we ons daar vaak schuldig over. Vinden we onszelf dan zo egoïstisch dat we het belang van anderen vergeten? Als we tijd hebben om iets te doen, voelen we ons al snel verplicht om ja te zeggen, maar dat slaat natuurlijk nergens op; wijzelf zijn ook belangrijk.
We zijn altijd bang dat mensen het niet eens zijn met onze waarheid, en vinden dat we ons aanstellen. Maar onze waarheid is nou eenmaal onze waarheid, en dat kan niemand ontkennen. We zeggen (doorgaans) toch ook niet: ‘Nee, je moet komen, zelfs als je al drie keer hebt overgegeven’?
Meer lezen over eerlijkheid?
- Hoe je aan de ogen kunt aflezen of iemand de waarheid spreekt
- Tien praktische tips die jou een tactvoller persoon maken
- Volgens deze studie zijn mensen die vloeken eerlijker