Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Relatie 23 jul 2023
Leestijd: 6 minuten

Oscar (32) vertelt waarom mannencirkels zo nodig zijn in deze tijd

We schreven al eerder over de magische kracht van vrouwencirkels, maar ook mannencirkels worden steeds populairder. Mannen hebben namelijk – net als vrouwen – behoefte aan een vergelijkbare ondersteunende omgeving om te groeien en zich te uiten.

We gaan in gesprek met Oscar Alonso Delgado (32) die twee keer per maand The Gathering of Men organiseert.

Mannelijk en kwetsbaar

In onze maatschappij worden mannen vaak aangemoedigd om hun gevoelens te onderdrukken en een façade van stoïcisme en onkwetsbaarheid op te houden. Dit kan leiden tot een gebrek aan emotionele verbinding, eenzaamheid en zelfs mentale gezondheidsproblemen. Veel mannen hebben last van onderdrukte emoties, een gebrek aan verbondenheid en psychologische stress.

Oscar merkte dat er een taboe heerste op het openlijk spreken over zijn gevoelens als man en waar hij doorheen ging. Ook kwam hij erachter dat het een verwarrende tijd is voor de man. Hij moet mannelijk zijn, maar ook kwetsbaar. Daarom is hij The Gathering of Men gestart. Hier worden mannen aangemoedigd om hun ware zelf te omarmen, inclusief hun emoties, angsten en kwetsbaarheden.

Wat zijn mannencirkels?

Oscar: “Voor mij zijn mannencirckels bewuste momenten waar we bij elkaar komen om het te hebben over wat ons bezighoudt als man zijnde. In plaats van random gesprekken met vrienden, denk ik dat het belangrijk is bewust bij elkaar in te checken. Zoals je ook eens in de zoveel tijd naar de tandarts gaat. Even met elkaar praten over waar je staat en wat er in je leeft.”

En waarom zijn ze nodig?

“Omdat ik voel dat het bij mannen niet iets vanzelfsprekends is. Vriendschappen kunnen verstrengeld raken in een bepaalde dynamiek, waarin er geen ruimte is om daarop in te spelen. In de huidige maatschappij er is tussen mannen een vorm van competitie en dat sijpelt door in de manier waarop we elkaar benaderen.

Van alle zelfmoorden is twee derde man. Dat zegt ook wel wat. En bij de Nederlandse mannen onder de 30 is zelfmoord zelfs doodsoorzaak nummer één. De vraag is, waarom komt dat? Eén van de dingen die bij onze gatherings altijd terug komt is dat mannen het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. Ze zijn het niet gewend dat een man openlijk kan praten over zijn gevoelens en tegelijkertijd in zijn kracht kan staan.”

Heb jij daar zelf ook mee gestruggeld?

“Jazeker. Allereerst was de relatie met mijn vader altijd lastig. Ik vond het vroeger moeilijk om me emotioneel met hem te verbinden en daardoor heb ik me niet altijd veilig bij hem gevoeld. Maar ook met mijn vrienden was het lastig.

Als ik het had over mijn dromen, dan werd ik raar aangekeken. Zeker binnen het voetbalteam. Ik zocht een bepaalde diepgang en liep met vraagstukken als ‘hoe gaan de dingen’ en ‘waar wil je heen met je leven’, maar daar was geen ruimte voor. De enige verbindende factor was ‘voetbal’.

En er was snel ruzie onderling. Als je elkaar ergens op aansprak, leidde het direct tot vechten. Daardoor ging iedereen confrontaties uit de weg. Terwijl ik wist dat er echt wel mannen waren die ook verantwoordelijkheid wilde nemen voor hun daden. Die niet tegen elkaar wilde strijden, maar als broeders naast elkaar wilde staan. Dus toen heb ik The Gathering of Men opgericht.”

Wanneer was dat?

“Oktober 2020, tijdens corona dus. Zeker in die tijd was er veel behoefte om met elkaar te verbinden. Ik heb toen een oproepje op Instagram geplaatst, omdat ik wilde samenkomen met mannen waarmee ik een écht gesprek kon voeren en die mij verantwoordelijk hielden voor dingen die ik wel of niet deed. En zo is het gestart, met een groepje van acht mannen die elkaar maandelijks zagen.

mannencirkel

Inmiddels zijn er twee locaties waar we elke maand samen komen, in Amsterdam en in Haarlem. Ondanks dat we maar twee keer per maand samen komen, brengen deze sessie al een hoop teweeg bij de heren.

Ze gaan het gesprek aan met hun vader, spreken de waarheid tegen hun geliefde, ondernemen stappen in hun niet bevorderende verslaving, worden een betere collega, een betere vader, een betere vreemde, een betere broeder en een betere partner.

Daarnaast doen we ook driemaandelijkse trajecten, waarbij we wat dieper gaan en gaan we regelmatig naar Portugal voor een vierdaags Inner Alchemy Retreat. Hierbij voelen we onze kracht, wat ons fysiek sterk maakt, maar leren we ook voelen en vertragen.

Een kalme man, die zich bewust is van zijn emoties maar die ook echt kan strijden, is een hele sterke man. Deze sterke man maakt geen misbruik van zijn kunnen. Integendeel, hij zet het in voor de maatschappij.”

En wat doen jullie op zo’n gathering?

“We beginnen altijd met grounding, waarmee we de dag achter ons laten zodat we vanaf nul kunnen instappen. Dan zijn er altijd fysieke elementen, dus we gaan ook bewegen. Soms zijn er thema’s waar we mee werken. Bijvoorbeeld ‘confrontatie’ en dan gaan we die ook echt bij elkaar opzoeken. En dan gebeurt er gewoon heel veel, dan komt er veel los.

Ook wordt er veel gedeeld. Soms hoeven we er maar één ding uit te pakken, omdat het collectief leeft bij de groep. Dat is zo mooi om te zien. We denken altijd dat we er alleen voor staan, maar als we dan de verhalen van anderen horen kan dat heel helend werken, omdat we er aan kunnen relateren.

Er komt vaak een hoop emotie bij kijken en daarin kunnen we elkaar dan begeleiden door een veilige omgeving te bieden. Maar waar we echt het verschil in maken is dat we begrijpen dat ‘heling’ ook een weg is van plezier en speelsheid.

We hebben sessies met elementen van dans, zingen, veel lol maken. De reacties bij de reflecties zijn dan ook vaak: ‘Ik mag minder serieus zijn in het leven, meer spelen, meer toelaten, lol hebben, deze kant van mezelf heb ik gemist.’ Dat is heel bevrijdend.”

Verder nog praktische info voor mannen die bij mannencirkels willen?

“De reguliere avond duurt 2,5 uur en kost 44 euro. Ik zie jongens van twintig en mannen in de tachtig, dus het is echt geschikt voor alle leeftijden. En voor mannen die zich willen verbinden met andere gasten en ook een stukje power bij zichzelf naar boven willen halen, verantwoordelijkheid willen nemen voor hun leven en die klaar zijn met alles alleen doen.

Ik heb het bewust geen mannencirkel genoemd, maar een gathering omdat het meer een bijeenkomst is.Ik wil weg van het geitenwollensokken-idee. Er ontstaat vaak wel een spirituele twist, maar we blijven heel geaard. Het zijn allemaal gewoon toffe gasten, die hier in het leven staan, maar wel capabel zijn om het te hebben over de dingen in het leven die ze bezig houden. En doordat ze zich kwetsbaar opstellen en verantwoordelijkheid nemen, worden ze nóg mannelijker dan dat ze waren.”

Vrouwen over de hele wereld zweren bij vrouwencirkels, dit is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️