De wetenschap achter een kater (en wat je er tegen kan doen)
Net iets te diep in het glaasje gekeken gisteren en nu last van een kater? We hebben er allemaal weleens last van. Maar krijgen we precies last van een kater na een avondje stevig drinken? Wat gebeurt er in je lichaam? En vooral: wat kun je er tegen doen?
We sommen de oorzaken van én oplossingen voor het hebben van een kater voor je op.
Waarom we na het drinken een kater krijgen
Een kater: we kennen ‘m allemaal. Hoe vervelend het ook is, een kater na een avondje stevig drinken is niet vreemd. Dat je je misselijk, moe en slap voelt of hoofdpijn krijgt, zijn eigenlijk logische gevolgen van wat je jezelf hebt aangedaan de dag of avond (of soms allebei) ervoor.
Maar hoe komt het nou dat je je zo slecht voelt na het drinken? Volgens Jellinek heeft het er onder andere met de volgende punten te maken:
Vochtverlies tijdens het drinken
Vochtverlies is een van de belangrijkste oorzaken van een kater. Een uitgedroogd lichaam kan namelijk hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken.
Ook lezen: De mentale kater: je rot voelen na een avond te veel drinken (+ hoe je er overheen komt)
Waarom je veel vocht verliest tijdens het drinken, komt doordat alcohol ervoor zorgt dat je nieren veel water uitscheiden. Denk maar aan hoe vaak je moet plassen als je aan het drinken bent.
Alcohol vergiftigt je lichaam
Wanneer je lichaam alcohol afbreekt, ontstaat de stof aceetaldehyde. Deze stof is giftig en kankerverwekkend. Aceetaldehyde wordt gelukkig snel afgebroken en omgezet in kooldioxide en water, maar voor dit gebeurt heeft je lichaam er wel last van.
Must read: Dit zijn de effecten van alcohol op je lichaam (waarschijnlijk erger dan je denkt)
Als je veel alchohol hebt gedronken zal er relatief veel aceetaldehyde in je lichaam zitten. De stof veroorzaakt onder andere de hoofdpijn, het trillende gevoel, een hoge hartslag en misselijkheid.
Alcohol tast maagslijmvlies aan
Als je je tijdens je kater misselijk voelt, heeft dat er onder andere mee te maken dat alcohol een irriterende stof is voor je maag.
Alcohol kan namelijk je maagslijmvlies aantasten, waardoor er maagslijmvliesontstekingen kunnen ontstaan. Dit heeft een effect op je alvleesklier en darmen; ze gaan meer afscheiden dan normaal.
De extra afscheiding zorgt ervoor dat je je misselijk voelt, moet overgeven en zelfs diaree kunt krijgen na een avondje flink drinken.
Je hoofd is in de war
Ken je dat wazige gevoel tijdens je kater? Dat komt doordat alchohol een van onze belangrijkste neurotransmitters GABA beïnvloedt. Deze neurotransmitter kan er onder andere voor zorgen dat de hersenen uitgeschakeld worden.
Lees ook: Een pilletje in plaats van alcohol: is dat nou zo’n ramp?
Elke keer als we alcohol drinken wordt GAGA gestimuleerd. Waar we er in het begin ontspannen van raken, kan het naar mate de avond vordert grote delen van onze hersenen uitschakelen.
De delen die worden uitgeschakeld zijn: je bewustzijn, je oordeel en je geheugen. Hier hebben we tijdens het drinken natuurlijk al last van, maar ook tijdens je kater blijven de symptomen bestaan.
Wat je kunt doen tegen een kater
Dit is wat je tegen een kater, zowel preventief als achteraf, kunt doen:
Drink weinig alcohol
Hoe logisch deze tip ook klinkt; het is wel de meest effectieve. Als je geen kater wil, kun je het allerbeste weinig of helemaal geen alcohol drinken. Simple as that.
Drink genoeg water
Zoals we al schreven, is het vochtverlies een van de grootste boosdoeners tijdens het drinken. Probeer daarom tussen het drinken van alchohol ook genoeg water te drinken. Drink altijd een groot glas water voor je gaat slapen en leg een fles water naast je bed.
Must read: Iets te veel gedronken? Dit is het perfecte anti-kater voedsel
Kaliumrijk voedsel
Kalium helpt je lichaam bij het behouden van een goede vochtbalans. Bananen, aardappelen, avocado’s, kokoswater en tomatenpuree zijn rijk aan kalium.
Eiwitrijke voeding
Wanneer je een kater hebt, is je lichaam waarschijnlijk druk bezig met het herstellen van haar cellen. En omdat eiwitten belangrijke bouwstenen zijn voor je lichaam, is het aan te raden om veel eiwitten binnen te krijgen na een avondje stevig drinken.
Must read: 7 salades boordevol eiwitten zónder vlees
Vitamine B
Ons lichaam heeft vitamine B nodig voor een gezonde stofwisseling. Helaas is het niet altijd makkelijk om genoeg vitamine B binnen te krijgen, zeker niet nadat je hebt gedronken. Alcohol remt namelijk de opname van deze vitamine. Eet daarom donkere bladgroente, noten, bonen, kikkererwten en fruit tijdens je kater; deze voeding is namelijk rijk aan vitamine B.
Als je weet waarom je een kater krijgt, kun je er tijdens het drinken al voor zorgen dat ‘ie minder wordt (moet je er wel aan denken natuurlijk!). Maar als het dan toch zover is, kun je altijd een van deze tips gebruiken om er weer vanaf te komen.
Meer weten over een kater?
- Iets te veel gedronken? Dit is het perfecte anti-kater voedsel
- Iets te laat gemaakt vannacht? Dit zijn de lekkerste vegan anti-kater ontbijtjes
- Alcoholvrije cocktails