Waarom jouw telefoon je leven verwoest
Nomofobie: de angst om zonder telefoon te zitten. Het bestaat. En hoe. Tien jaar geleden was het nog niet vanzelfsprekend, maar nu is onze iPhone een fundamenteel onderdeel van ons bestaan. Hoe handig telefoons ook zijn, er zitten ook zeker negatieve kanten aan.
Slaaf van onze telefoon
Soms zouden we best wat slimmer of empathischer willen zijn. Om daarnaast ook nog eens betere relaties met onze loved ones te hebben. Goed nieuws. Dit kun je vrij gemakkelijk verbeteren, en wel door één simpele actie: je loskoppelen van je telefoon.
Is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. En dat is niet zo gek, want bedrijven als Google en Facebook maken ons verslaafd aan onze telefoon. Het gaat zelfs zo ver dat de werknemers in Silicon Valley hun eigen gezinnen willen beschermen tegen de verslavend makende algoritmes. En hoewel dit klinkt misschien als een gekke conspiracy theorie, zit er toch een kern van waarheid in blijkt uit een artikel van NRC. Door bepaalde activiteiten op je telefoon maak je namelijk geluksstofjes aan in je hersenpan. Een simpele Instagram-like kan je overspoelen met dopamine, dezelfde stof die vrijkomt wanneer je seks hebt of een compliment krijgt.
De effecten
Naast dat je relaties dus waarschijnlijk niet leuker worden als je tijdens een dinertje steeds door Instagram scrollt, worden je cognitieve functies er helaas ook niet beter op. Van je telefoon op vliegtuigstand zetten tot ‘m helemaal uitzetten, het heeft allemaal invloed op je brein. Alleen al je telefoon zien, heeft de nodige effecten. En dat is nogal wat. Want we kijken maarliefst gemiddeld 85 keer per dag op onze smartphones.
Volgens een nieuw onderzoek dat op Psychology Today verscheen, worden zowel ons geheugen, onze informatieverwerking als onze algemene intelligentie verbeterd wanneer er geen telefoon in je blikveld ligt. Het maakt daarbij niet uit of die telefoon nou opgeborgen in je tas zit, of in een totaal andere kamer van je huis.
Hoe je er mee omgaat
Als je echt verslaafd bent, is het moeilijk om je telefoongebruik te verminderen. Voor de frequente gebruikers onder ons, zijn er gelukkig nog veel opties. Het begint allemaal bij erkenning. Inzien dat je wel erg vaak je homescreen ontgrendelt. Wanneer je ook weet wat de gevolgen hiervan zijn, is het makkelijker om je gedrag aan te passen. Als je daar behoefte aan hebt, weliswaar. Gewoontes zoals op je telefoon zitten, kan je aanpassen. Stapje voor stapje, natuurlijk.
Je hoeft niet meteen je telefoon in de oceaan te gooien of over te stappen op een oude Nokia. Maar er zijn wel manieren om niet tientallen keren per dag je telefoon te pakken. Allereerst kan grenzen stellen en regels maken voor jezelf helpen. Klinkt nogal streng, maar dat mag ook wel. Veelvuldig telefoongebruik is volgens onderzoek ook gelinkt aan angst, depressie, slechte nachtrust en verminderde empathie. Geen gek idee dus, om hier op te gaan letten.
Verder vertelt natuurlijk niemand je dat je meteen moet stoppen met alles wat je op je telefoon doet. Wel kan het heel fijn zijn om wat minder je telefoon te gebruiken. Daarbij kan het helpen om je telefoon weg te leggen. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, is je smartphone buiten je blikveld leggen heel hulpzaam. Je zou dus je telefoon af en toe eens lekker kunnen thuis laten. Wanneer je echt behoefte hebt aan quality time zonder afleidingen, bijvoorbeeld.
https://www.bedrock.nl/tips-om-je-telefoon-mindful-in-te-richten/
Daarnaast kan het werken om je notificaties uit te zetten. Er is namelijk een reden dat je telkens WhatsApp opent. Dit doe je omdat je constant appjes krijgt. Wanneer je niet elke minuut digitaal geroepen wordt, is het verminderen van je telefoongedrag opeens heel easy. Zo blijf jij de baas over je eigen telefoongebruik. Plan er bijvoorbeeld een moment voor in op je dag, om je berichtjes te beantwoorden. Het is hierbij wel handig om bereikbaar te blijven via bellen en/of sms’en. Dan kan je er tenminste wel zijn. Als je écht nodig bent.
Aandacht is schaars
In een tijd waar afleiding letterlijk o-ver-al is, is de volledige aandacht voor iemand hebben niet meer de standaard. Hier kan je wat aan doen. Door je telefoongebruik te minderen. Jouw dierbaren zullen je ook dankbaar zijn, wanneer jij de focus volledig bij hen legt.
Je kan jezelf afvragen of al die Instagram-posts wel echt zo interessant zijn. In een eeuw van technologie, is volledige aandacht het grootste wat je iemand mogelijk kan geven. Hoe mooi is het om echt naar iemand te luisteren?
Ondanks alles moeten we niet vergeten dat onze smartphones vooral hele nuttige, positieve tools zijn. Dankzij onze telefoons kunnen we bijvoorbeeld sneller contact maken. Het hele probleem zit hem in het gebruik. Dat kan soms wel wat minder. Er is namelijk een hele wereld out there, buiten de kaders van je telefoon.
Zo verminder jij je telefoongebruik
- Tips om je telefoon mindful in te richten
- Telefoonverslaving? Ga dan 21 dagen cold turkey (blijkt uit onderzoek)
- 3 tips om minder op je telefoon te zitten