Waarom je nooit opgeruimd kunt worden als je een druk leven hebt
Wil je al sinds het kijken van onze documentaireserie Mini my life eigenlijk je hele huis omgooien en alles weggooien wat je niet meer nodig hebt? Logisch – wij ook. Misschien ben je zelfs al begonnen en heb je in de kerstvakantie alles opgeruimd, maar ligt het nu weer vol met troep. Hoe komt dat toch?
Daar zijn twee redenen voor, zegt Cary Fortin, auteur van New Minimalism. En de redenen liggen allebei bij een druk leven. Enerzijds is troep het resultaat van ons drukke leven. Troep weggooien is namelijk een beslissing die je moet maken, en beslissingen maken kost tijd en moeite.
Als je druk bent in je hoofd, kun je die beslissing er dus niet óók nog bij hebben. Vandaar dat je nog steeds je boeken van de bieb niet hebt ingeleverd en zelfs de wijnfles van eergisteren nog op de keukentafel staat.
Verzameling uitgestelde beslissingen
Tegelijkertijd zorgt de troep ook weer voor een drukker leven. Hoe meer troep je hebt, hoe meer je in je hoofd bezig bent met spullen. Je wordt er immers constant aan herinnerd dat je nog beslissingen moet maken over dingen in je huis rondslingeren. Eigenlijk is troep gewoon een verzameling uitgestelde beslissingen én werk dat nog gedaan moet worden.
En je kunt dan wel zeggen: ‘maar ik had het toch opgeruimd? Er is hier helemaal geen troep meer!’ – feit is nou eenmaal dat we ook als minimalisten nog regelmatig op moeten ruimen. Denk aan de post die je krijgt, de verpakkingen van je eten en foldertjes die worden uitgedeeld op het station.
Vicieuze cirkel
De relatie tussen troep en een druk leven is dus een soort vicieuze cirkel: een druk leven zorgt voor meer troep, en meer troep zorgt voor een nog drukker leven. We schrijven dan wel regelmatig dat een opgeruimd huis ook een opgeruimd hoofd betekent, maar om aan dat opgeruimde huis te komen moet je dus eigenlijk al een opgeruimd hoofd hebben. Snap je het nog?
Kortom: als je je leven echt wilt minimaliseren, moet je dus eigenlijk beginnen met je innerlijke rust, om daarna pas over te gaan tot het daadwerkelijke opruimen. Hoe je dat doet? Nou, zo bijvoorbeeld.
Verheerlijk druk zijn niet meer
Als je aan mensen vraagt hoe het met ze gaat, krijg je vaak als antwoord: ‘Druk, maar goed hoor.’ – en de kans is groot dat je dat zelf ook weleens geeft. Druk zijn wordt enorm verheerlijkt in onze maatschappij, maar je kunt er wel aan werken om dat voor jezelf anders te maken. Probeer een ander antwoord te geven op die vraag, en onderdruk eventuele jaloezie als andere mensen het toch zeggen.
Dit vind je misschien ook interessant: Zo kun je je focussen op één ding (kort die lijst met goede voornemens maar in).
Zeg vaker nee
Hoe vaker je nee zegt, hoe rustiger je leven, geldt over het algemeen. Natuurlijk is het vooral goed om nee te zeggen tegen stomme werkgerelateerde dingen, maar ook het aanbod van vrienden om wat te gaan drinken, kun je best wat vaker afslaan als je daar te moe voor bent. Moeite mee? Lees hier onze tips.
Maak zo min mogelijk beslissingen
We staan er vaak niet zo bij stil, maar ook de kleine beslissingen in ons leven slokken energie op. Wat we gaan eten vandaag, wat we naar iemand terugappen, wat we aantrekken vandaag… Een deel van die beslissingen kun je best automatiseren, bijvoorbeeld door elke dag hetzelfde ontbijt te eten.
Doe vaker dingen zonder afleiding
Laat je hond uit zonder ondertussen naar een podcast te luisteren, noemt Fortin bijvoorbeeld. Telefoneer niet in je auto maar let gewoon op de weg, leer voor je tentamen zonder de tv op de achtergrond, noem maar op.
Ben jij eigenlijk te druk?
- Innerlijke rust, hoe vind je dat eigenlijk? 5 tips voor een rustige geest
- Ben je gestrest? Probeer deze yogaposes en stretchoefeningen eens
- Voor in je agenda: ‘Rust nemen’ (en met deze tips gaat het je lukken)