Dit is waarom je niet kunt stoppen na één drankje
Je had het je nog zo voorgenomen: deze zaterdagavond zou je niet te veel drinken. Goed, één drankje voor de smaak en om een beetje los te komen, maar daarna zou je overgaan op cola. Maar toen liet je je toch overhalen, het werd later en later en nu lig je met een kater in bed.
Terwijl je langzaam één oog opent, koste wat kost de gordijnen dicht laat en met bonkend hoofd probeert bij het koffiezetapparaat te nemen, denk je: volgende keer drink ik écht niet meer. Een goed voornemen, dat kunnen we niet ontkennen. Maar de kans is best groot dat het volgende keer net zo moeilijk als gisteren.
Endorfine
Waarom? Die reden is al langer bekend: het komt voornamelijk door endorfine in je lichaam. Alcohol zorgt voor extra aanmaak van dat hormoon, dat niet alleen als pijnstiller werkt, maar ons ook gelukkig maakt. Endorfine wordt aangemaakt bij lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, liefde en een orgasme – en alcohol, dus.
Endorfine reguleert op zijn beurt weer de dopamine-afgifte in ons beloningssysteem. We worden dus als het ware beloond voor onze alcohol-inname, en hoe meer we drinken, hoe blijer we zijn.
Dit vind je vast ook interessant: Slaap je ook slechter als je alcohol gedronken hebt? Dit is de reden.</5>
D1 en D2
Maar er is meer in je hersenen dan de endorfine. Er is namelijk ook onderzoek gedaan naar het D1- en het D2-neuron in de hersenen, die ook wel te vergelijken zijn met het engeltje en het duiveltje in je hoofd. Het D1-neuron was al langer bekend, en zorgt ervoor dat we blijven drinken. Het D2-neuron is pas later ontdekt, en zorgt juist voor de remming die we zo graag willen.
Klein probleempje: zodra je aan alcohol begint, verzwakt het D2-neuron. Ja, lekker dan: heb je een functie in je lichaam die je weerhoudt van te veel drinken, geeft ie het op als je net je eerste drankje op hebt. Het is een vicieuze cirkel: hoe meer je drinkt, hoe zwakker het D2-neuron wordt, hoe impulsiever je wordt. De combinatie van het actieve D1-neuron met het uitgeschakelde D2-neuron, is dus de boosdoener van je kater.
In simpele woorden komt het dus neer op wat we eigenlijk al wisten: alcohol vermindert je zelfcontrole. Na één drankje worden je remmingen al minder, dus ook die remmingen die je jezelf had opgelegd op het gebied van alcohol. Stoppen na een drankje? Ben je gek! En soms mag dat natuurlijk best – als het maar niet te vaak is.
Meer lezen over de invloed van alcohol?
- Een pilletje in plaats van alcohol: is dat nou zo’n ramp?
- ‘The Truth About Alcohol’ laat zien hoe alcohol ons lichaam nou echt beïnvloedt
- Dit zijn de effecten van alcohol op je lichaam (waarschijnlijk erger dan je denkt)