Waarom je niet All Lives Matter kunt zeggen als reactie op Black Lives Matter
Zwarte levens doen ertoe. Niet: zwarte levens doen er méér toe dan witte. Witte levens doen er net zo goed toe. En in een ideale wereld zou iedereen zeggen: álle levens doen ertoe. Waarom is het dan toch zo controversieel om dat te zeggen?
De veelgehoorde reactie op die vraag is: ‘All lives matter. But all lives won’t matter until black lives matter.’ Puur de noodzaak van het oprichten van de Black Lives Matter beweging bewijst dat onze wereld nog niet klaar is voor All Lives Matter. We leggen het hieronder nog eens uit.
Ik ook, net als iedereen
Stel je eens voor dat je met je familie gaat dineren en terwijl iedereen een portie van de maaltijd krijg, krijg jij niks. Dus je zegt: ‘Hey, ik moet mijn deel krijgen’. En als een directe reactie hierop, corrigeert je vader je door te zeggen: ‘Iedereen moet zijn deel krijgen.’.
Nu is dat inderdaad helemaal waar, iedereen zou dat moeten doen en dat was ook een beetje jouw punt. Je wilde net als de rest zijn en ook jouw deel krijgen. Maar die opmerking van je vader veegde jouw punt van tafel en heeft het probleem niet opgelost dat je nog steeds niks hebt gekregen!
Ook lezen: Zo blijf je je inzetten voor Black Lives Matter
Het probleem is dat de uitspraak ‘Ik zou mijn deel moeten krijgen’ eigenlijk het woordje ‘ook’ mist. Want eigenlijk zeg je: ‘Ik zou óók mijn deel moeten krijgen’. Net als iedereen. Maar je vader deed net alsof jij vroeg ‘Alléén ík moet mijn deel krijgen’, terwijl dat duidelijk niet jouw bedoeling was. En hoewel zijn reactie dat ‘iedereen zijn deel zou moeten krijgen’ wel waar was, resulteerde het nergens toe. Het punt dat jij probeerde te maken werd daardoor genegeerd.
Vertekend beeld door media, kunst en cultuur
Dat is aan de hand met de Black Lives Matter beweging. Natuurlijk doen alle levens ertoe, maar die boodschap is al duidelijk aanwezig in onze samenleving. Het probleem is dat de wereld in de praktijk niet zo werkt, want in de afgelopen decennia ís niet iedereen gelijk behandeld. Dat is misschien niet voor iedereen even duidelijk, maar dat komt door het vertekende beeld dat wij hebben gekregen.
In de westerse wereld kan de meerderheid van het publiek zich beter identificeren met witte mensen, dus krijgen we via de media, de kunst en de cultuur voornamelijk witte mensen te zien. Met als resultaat dat we maatschappelijk gezien niet evenveel aandacht hebben besteed aan zwarte mensen. Dus we behandelden niet alle levens alsof ze ertoe doen.
Must read: Wat voor privileges een witte huidskleur met zich meebrengt (zonder dat je het misschien weet)
All lives matter = het probleem negeren
Net zoals je aan je vader vraagt om jouw eerlijke deel tijdens het eten, heeft de uitdrukking ‘Black Lives Matter’ ook een stilzwijgend woordje ‘too’ aan het einde: ‘Black Lives Matter too’. Maar door hierop te reageren met: ‘All lives matter’, negeer je overduidelijk het probleem. Eigenlijk suggereer je hiermee dat er wordt bedoeld dat alléén zwarte levens ertoe doen, terwijl dat niet het geval is.
En voor wie nog steeds niet helemaal snapt dat je niet met ‘All lives matter’ kan antwoorden op de BLM beweging, heeft comedian Michael Che een boodschap: ‘All lives matter. Dat is alsof je vrouw naar je toekomt en vraagt: ‘Hou je van me?’ en je antwoordt: ‘Schatje, ik hou van iedereen, dat weet je toch?’.
Meer over racisme
- Netflixtip: de Black Lives Matter-collectie vol films, documentaires en series
- Racisme in de Efteling: dit is wat we moeten beseffen
- 8 tips om het gesprek over Black Lives Matter aan te gaan