Waarom je een bepaald type hebt (in de liefde)
Als een blok vallen we voor die éne persoon. Hij of zij is het helemaal, en je bent tot over je oren verliefd. Het is gewoon precies je type. Maar waarom hebben we überhaupt een bepaald ‘type’ in de liefde? Het is moeilijk uit te leggen waarom sommige mensen ons in vuur en vlam doen staan en anderen ons koud laten. Het moet er gewoon zijn, die vonk. Alleen op de een of andere manier voelen we die vonk bij mensen die verdacht veel op elkaar lijken. Kijk maar eens naar je exen (of scharrels die de naam ex nooit hebben gekregen). Zijn ze dan erg verschillend, of lijken ze juist op elkaar?
Grote kans dat het laatste van toepassing is. En als ze qua uiterlijk niet op elkaar lijken, dan hebben ze op zijn minst veel overeenkomsten met elkaar. Hoe dat komt? Omdat we op een bepaald type vallen. Maar, het is niet de enige reden. Een nieuwe studie van de Universiteit van Californië toont aan dat tot wie we aangetrokken worden grotendeels gebaseerd is op onze eigen wensen, en de plek waar wij wonen (of werken).
Same same but different
Voor het onderzoek – dat vorige maand gepubliceerd is in de Journal of Personality and Social Psychology – werden de kenmerken van meer dan 1000 voormalige én huidige heteroseksuele koppels geanalyseerd. De wetenschappers ontdekten dat exen in veel gevallen vergelijkbare fysieke kenmerken hebben, zélfs als het gaat om casual flings.
Ook interessant: Zo kom je erachter welke liefdestaal je spreekt
Ook vonden ze dat mensen lijken te gaan voor een partner met een vergelijkbaar intelligentieniveau, dezelfde religieuze achtergrond en eenzelfde niveau van aantrekkelijkheid. Maar dat is niet alleen omdat we op zoek gaan naar bepaalde type mensen. Hoog- of laag opgeleide en religieuze mensen selecteren elkaar niet actief, zeggen de onderzoekers.
De overeenkomsten ontstaan waarschijnlijk doordat aantrekkelijke mensen de neiging hebben om andere aantrekkelijke mensen te verleiden. En mensen met een vergelijkbare achtergrond ontmoeten elkaar sneller, omdat ze in dezelfde omgeving wonen of werken. Mmh.. was daar nou een onderzoek voor nodig?
Meer lezen over de liefde?
- Trek je altijd de verkeerde partners aan? Zo doorbreek je het patroon.
- De liefde is geen gevoel (volgens deze filosoof)
- Kan je liefde met je hoofd begrijpen? Wij zochten het uit