Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 24 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Waarom je aan forest bathing zou moeten doen (wij hebben 7 voordelen voor je)

De geur van de dauw en de dennenbomen, het geluid van de wind die de blaadjes laat bewegen en de beweging van alle dieren om je heen. Jezelf laten omarmen door de natuur om zo jezelf beter te leren kennen en één te worden met de natuur. Dat is de essentie van forest bathing. Hoewel de letterlijke vertaling van forest bathing ‘bosbaden’ betekent, heeft het niets met maken met zwemmen of een bosbad, maar eerder met zonnebaden en jezelf onderdompelen in de natuur.

Forest bathing is de vertaling van het Japanse ‘Shinrin-yoku’ dat sinds de jaren ’80 beoefend wordt om één te worden met de natuur. Tegenwoordig wordt deze manier van door het bos lopen steeds populairder in Amerika, maar ook in Europa wordt er steeds meer aandacht aan gegeven.

Wat is forest bathing?

Het principe van forest bathing is eigenlijk heel simpel: trek goede schoenen aan en loop, fiets, rijd of pak de trein naar een bos. Loop langzaam, terwijl je alles wat je ziet, alle geluiden die je hoort en alle geuren die je ruikt tot je neemt. Wees je bewust van je omgeving. Het gefluit van de vogels, de prachtige zonnestralen die door de bladeren schijnen, de dauwdruppels op een verlaten spinnenweb. Connect met de natuur. Of simpel gezegd: forest bathing is het terugtrekken in de natuur en jezelf onderdompelen in het bos.

En nee, dat rondje dat je ‘s morgens door het bos hardloopt telt niet mee. Bij forest bathing gaat het niet om de afstand of de tijd die je aflegt. Het gaat er juist om dat je rustig aan doet en alle indrukken op je laat inwerken. Het liefst op een langzamer tempo dan dat je normaal naar de supermarkt loopt. Als je dit op reguliere basis doet, zitten een behoorlijk wat voordelen aan:

1. Een verminderde kans op een hartaanval

Forest bathing zorgt ervoor dat je bloeddruk, stress niveau en hartslag daalt. Daarnaast verhoogt een rondje door het bos op het adiponectinegehalte van je lichaam. Een hoog adiponectinegehalte verlaagt je bloeddruk, waardoor het risico op een hartaanval minder wordt.

2. Het beschermt je tegen obesitas en diabetes

Een hoog adiponectinegehalte wordt ook gelinkt aan een minder grote kans op obesitas en diabetes. Zo is er een uitgebreid onderzoek gedaan waarbij diabetespatiënten zes jaar lang gevolgd zijn. De patiënten die minstens acht maanden per jaar vaak in het bos te vinden waren, hadden significant een beter glucoselevel in hun bloed.

https://www.bedrock.nl/boswachters-social-media/

3. Je krijgt meer energie

Na een rondje in het bos voel je je weer vol energie en kan je er weer tegenaan. Dat gevoel zit niet alleen in je hoofd – het is bewezen dat forest bathing ervoor zorgt dat je meer energie krijgt.

4. Je slaapt beter

Na een middagje rondstruinen in het bos val je meestal als een roosje in slaap – dat gevoel kennen we allemaal wel. Rondlopen in het bos triggert namelijk de hormonen en processen in ons lichaam waardoor we slaperig worden. Ook reduceert datzelfde rondje jouw dopamine en cortisol (stress hormoon) levels, wat betekent dat je minder stress hebt. Die combinatie zorgt natuurlijk voor een heerlijke nachtrust.

5. Het stimuleert je gemoedstoestand

Om maar een voorbeeld te noemen: een kleine studie heeft vastgesteld dat mensen die last hebben van depressies, angstaanvallen of verwardheid zich significant beter voelden na een wandeling door het bos. Maar er zijn natuurlijk talloze studies die dit aantonen.

De natuur verkleint de kans op een depressie (en slechts 30 minuten per dag is genoeg)

6. Het vermindert de kans op ontstekingen

Het is geen verrassing dat de lucht in het bos een stuk frisser en schoner is dan de lucht in de stad. Dat komt doordat de vele bomen ervoor zorgen dat er een grote hoeveelheid zuurstof (O2) geproduceerd wordt. Maar de lucht is niet alleen verser, het zorgt er ook voor dat er andere stofjes geproduceerd worden die goed zijn voor je lichaam. Zo wordt er in sommige bossen het stofje D-limoneen aangetroffen, dat ervoor zorgt dan een longontsteking verminderd wordt. Daarnaast hebben mensen met ademhalingsproblemen of astma vaak profijt van forest bathing omdat het zuurstofgehalte verhoogd wordt, waardoor de ontsteking minder wordt.

7. Een gezondere huid

Ook fijn: door veel tijd in het bos door te brengen zorg je ook voor een betere, gezondere huid. Ook dat heeft te maken met de verminderde kans op ontstekingen, aangezien veel huidproblemen vaak mini-ontstekingen zijn.

Meer lezen over het doorbrengen van tijd in de natuur

Wil je altijd op de hoogte blijven van Bedrock’s nieuws, verhalen en tips? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️