Doei taboe: Harry Styles vertelt dat hij naar therapie gaat (en waarom dat ok is)
Sombere gevoelens, neerslachtig zijn of nergens meer zin in hebben. Het percentage dat zich psychisch niet goed voelt (zo’n 12 procent van de bevolking vanaf 12 jaar), is sinds 2001 nog nooit zo hoog geweest. Gelukkig spreken steeds meer jonge mensen zich hierover uit, waaronder popster Harry Styles. Soms heb je nou eenmaal een steuntje in de rug nodig en dat is niks waar je je voor hoeft te schamen.
Laten we daarom het taboe rondom therapie doorbreken. Als je je al langere tijd somber voelt, kan het juist super bevrijdend werken om hulp te zoeken.
Wat betekent ‘in therapie’ gaan precies?
Als je in therapie gaat, betekent het dat je vooral zelf aan de slag gaat. Niet alleen tijdens je sessies maar dus ook daarbuiten. Dit kan door middel van oefeningen, bijvoorbeeld dat je leert voor jezelf op te komen, of een dagboek bijhouden over je gevoelens.
Het doel is uiteindelijk dat je klachten verminderen, beter hanteerbaar worden of natuurlijk helemaal weg gaan. Het resultaat is echter afhankelijk van de aard van je probleem en de deskundigheid van je therapeut.
Harry Styles geeft aan dat hij zich na 5 jaar therapie nog nooit zo goed heeft gevoeld. ‘’Ik dacht eerst dat er iets verkeerd met mij was als ik in therapie zou gaan. Maar het leven accepteren, gelukkig zijn, maar ook tot in het extreme pijn voelen: dat is het meest levend dat je je kan voelen.’’
Waarom jij ook met een therapeut wil praten
In therapie gaan, betekent dus niet dat er iets ‘mis’ met je is. Het kan je juist veel handvaten geven waar jij aan de toekomst iets aan hebt.
Dit zijn 4redenen waarom jij ook met een therapeut wilt praten:
1. Je praat met een objectieve partij
Je kan natuurlijk met je problemen terecht bij je vrienden en familie maar sommige zaken zijn te ingewikkeld om met hen te bespreken. Of ze zijn teveel bij de situatie betrokken en staan daardoor te dichtbij.
10 signalen dat het tijd is om naar een psycholoog te stappen
Soms is het juist fijn om zonder schaamte met een objectieve partij te praten, iemand waar je alles aan kwijt kunt. Een therapeut trekt geen partij, vergt geen oordeel en zal niet direct met een oplossing komen als een quick fix.
Hoe bevrijdend is het om alles te kunnen vertellen tegen een professional? Soms kunnen er zelfs zaken naar boven komen waarvan je niet eens wist dat het je dwars zat. Zulke gesprekken kunnen enorm opluchten. Zie het dus vooral als een cadeautje aan jezelf.
2. Je doet zelfkennis op
Soms begrijpen we niet helemaal waarom we dingen doen of nemen de moeite niet om daarbij stil te staan. Je kan vast zitten in bepaald gedrag en dingen doodnormaal vinden. Een buitenstaander kan hier met een frisse blik naar kijken en de juiste vragen stellen.
Door in therapie te gaan, leer je jezelf dus veel beter kennen. Waar word jij bijvoorbeeld gelukkig van? Welke denkpatronen of angsten zitten jou in de weg? Door zelfkennis op te doen, kom je erachter in welke patronen je vastgeroest bent en misschien wil je dingen wel heel anders gaan doen. Ook krijg je meer begrip voor de mensen om je heen.
3. Je gaat zelf aan de slag
In therapie wordt je een spiegel voorgehouden. Er komt een focus op de rol die jij speelt in bepaalde situaties en hoe je die kunt verbeteren of oplossen. Zo kan je ook nagaan hoe je in de toekomst beter wilt handelen. Zo krijg je dus handvaten aangereikt waarmee je zelf aan de slag kunt gaan en kun je patronen doorbreken.
4. Word mentaal sterk
Praten met een professioneel iemand, is zo gek nog niet. Een therapeut heeft veel ervaring met uiteenlopend problemen en weet dus als geen ander hoe die opgelost kunnen worden. Door in therapie te gaan, krijg je vaardigheden en handvaten waar je de rest van je leven iets aan hebt.
Veel mensen ontdekken tijdens de sessies heel veel over zichzelf waardoor ze tijdens ‘problemen’ in de toekomst er anders op kunnen reageren. Zo word je dus mentaal sterker en weerbaarder.