Waarom een hobby hebben naast je baan zo belangrijk is
Als kind waren we gek op hobbyâs. Tekenen, skateboarden of dansen, noem maar op, we deden het. Nu we ouder worden, krijgen werk en verplichtingen vaak de overhand. Toch loont het om een hobby naast je baan te hebben.
Soms willen we van een hobby ons werk maken. Begrijpelijk als je ergens veel plezier uit haalt. Toch is het ook belangrijk om naast je baan een passie voor iets anders te hebben en daar hoef je niet eens super goed in te zijn.
Een hobby zoeken die niet je baan is
Youtuber Life of Riza vertelt in Ă©Ă©n van haar videoâs dat ze ineens besefte dat ze geen hobbyâs had. Toen ze een kind was, voelde het aan alsof hobbyâs hebben het enige was wat ze had.
De laatste paar jaren was ze veel bezig met video-editing. Nu ze daar haar baan van heeft gemaakt, ziet ze dat niet meer als haar hobby.
Als je ergens veel affiniteit mee hebt, is er een druk om daar gebruik van te maken en daar geld mee te verdienen.
Riza vindt het juist helemaal okĂ© als je daadwerkelijk gezonde hobbyâs hebt die buiten je grootste drukte vallen, los ervan of dat iets met je main hustle te maken heeft.
Riza voelt de behoefte om haar creativiteit kwijt te kunnen in iets anders dan video-editing en daarom ging ze op zoek naar een nieuwe hobby: klimmen.
Ze geeft aan dat het lang geleden was dat ze iets nieuws probeerde en de volledige focus op de sport en de fysieke inspanning heerlijk voelde.
Wat een hobby hebben met je doet
Naast rust en plezier, brengt een hobby je nog veel meer. Dit is wat een hobby voor jou kan betekenen.
Je kunt volledig jezelf zijn
Als je op je werk bent, neem je een bepaalde houding aan. Je stelt je professioneel op en focust je op je carriĂšre. Dit kan ervoor zorgen dat je bepaalde aspecten van je persoonlijkheid onderdrukt.
Tijdens het beoefenen van je hobby, kan je Ă©cht jezelf zijn. Je beslist zelf hoe je je wil gedragen en wat je wil doen. Dat kan zorgen voor opluchting.
Het draagt bij aan zelfontwikkeling
Hobbyâs helpen je om te groeien. Je kunt jezelf uiten op een andere manier dan je gewend bent en het kan gedachtes en emoties bij je losmaken. Zo leer je jezelf kennen.
Ook kun je technische, sociale en creatieve vaardigheden ontwikkelen. Je komt er bijvoorbeeld achter dat je heel goed bent in nauwkeurig werken of dat je een scherp oog voor details hebt.
Het kan bijdragen aan je sociale netwerk
Je hebt hobbyâs die je individueel kan beoefenen, maar ook samen met anderen. Als je behoefte hebt aan sociaal contact, kan een hobby hebben ook helpen.
Van veel hobbyâs die je kunt hebben, weet je misschien niet eens dat je ze ook met anderen kan beoefenen. Er zijn verschillende clubs met liked minded hobbyisten. Denk bijvoorbeeld aan een schilder- of tekenclub. Als je veel van achtbanen houdt, kun je je ook aansluiten bij een groep die met zijn allen pretparken afgaat.
Er zijn ook allemaal creatieve workshops die je kunt volgen, bijvoorbeeld om iets leuks te maken.
Je ontwikkelt talenten
Door een hobby te hebben of door hobbyâs uit te proberen, kom je erachter wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Misschien kom je er wel achter dat je heel goed bent in beeldjes boetseren of in breien. Dat geeft energie en plezier.
Je stapt uit je dagelijkse routine
Als je het gevoel hebt dat je vastzit in een dagelijkse sleur, kan een hobby hebben ervoor zorgen dat je daaruit stapt.
Een hobby zorgt voor uitdaging en iets nieuws. Je kunt je focus op iets volledig anders richten en daarmee uit je dagelijkse routine stappen.
Leg geen druk op jezelf
Je kunt een hobby hebben om er puur van te genieten, maar het kan ook leuk zijn om vooruitgang te zien in datgene wat je beoefent. Onthoud echter dat het werken naar een doel niet nodig is. Dat kan juist ook averechts werken.
Doordat je iets verwacht van jezelf, kun je stress creëren. Een hobby hoeft niet te draaien om het behalen van een doel. Het kan leuk zijn om vooruitgang te zien, maar onthoud dat je het doet voor jezelf en er geen element van competitie bij hoeft te zijn. Probeer er dus gewoon lekker van te genieten!
11 hobbyâs die als een heus wellness retraite werken voor je brein