Josephine Kay
Josephine Kay Welzijn 9 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom het júist goed is om bacteriën in je huis te hebben

We willen allemaal ons huis zo schoon mogelijk houden. We boenen er op los in de weekenden of nemen mensen in dienst om ervoor te zorgen dat elk stofje opgezogen wordt. Als je huis opgeruimd en schoon is, voelt het fijner om er tijd door te brengen. Maar nu, volgens onderzoek van Yale, is het juist goed om wat viezigheid toe te laten in je woning.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Trends in Microbiology en concludeerde dat het goed zou zijn als architecten en bouwkundigen ook nadachten over de mogelijkheid om bacteriën in huizen en gebouwen ruimte te geven. Best een big deal dus.

Bacteriën in huis

Microben worden de laatste tijd steeds vaker onder de loep (!) genomen. Zo bevat ons dikke darm maar liefst 100 biljoen bacteriën in 1200 verschillende vormen. Er wordt steeds vaker gekeken naar de link tussen bacteriën in de darmen en obesitas en diabetes.

In Amerika investeren ze rijkelijk in onderzoek naar bacteriën. Zo heeft de staat net $121 miljoen geïnvesteerd in onderzoek naar microben, tel daar $400 miljoen bij op van particuliere donaties en het bewijs is geleverd: microben en bacteriën zijn een stuk belangrijker dan we dachten.

Lees ook: Hoe wij mensen ziek worden door klimaatverandering

Probleem

Het probleem is nu dat we ons grotendeels binnen bevinden. De Yale-onderzoekers, Peccia en Kwan schrijven: “Mensen spenderen meer dan 90% binnenshuis, inhaleren 3500 (kinderen) tot 16000 (volwassenen) liters lucht per dag, en bevinden zich constant in de binnenlucht en tussen de stof. Ze komen in contact met allerlei oppervlakken, mensen en dieren.”

Daarom is het volgens hen goed om te onderzoeken wat voor effect dit heeft op onze gezondheid en de microben in ons lichaam.

Peccia en Kwan beargumenteren dat de strijd tegen bacteriën in huis juist averechts kan werken op de gezondheid. Zo zouden kinderen die vaker aan bacteriën worden blootgesteld minder kans hebben op astma. Er wordt aangeraden te stoppen met het ‘steriliseren’ van je huis, omdat je dan juist vaker goede bacteriën doodt, in plaats van slechte.

Huisdieren

Volgens de onderzoekers is de beste manier om in contact te komen met bacteriën via huisdieren. “Ze zorgen voor een interessante diversiteit en mix van bacteriën en schimmels in huis.” Zo vond een ander onderzoek dat muizen die stof binnenkregen van huizen waar een hond woonde, minder kans hadden op allergieën dan muizen die stof binnenkregen van een huis zonder huisdier.

De concluderende vraag van het Yale-onderzoek luidt daarom ook: “zou een hond hebben gelijk kunnen staan aan het opgroeien op een boerderij, als het neerkomt op bacterie-inname?

Meer lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️