Waarom hebben mensen zo’n behoefte om high te worden?
Het is niet zo moeilijk te verklaren waarom mensen behoefte hebben aan het effect van drugs als cocaïne, hasj of alcohol. Die middelen verdoven, kunnen je losser of vrijer maken. Wat lastiger uit te leggen is, is de aantrekkingskracht van psychedelische drugs zoals LSD of ayahuasca. Middelen die ons in een andere, vreemde, onbekende staat van bewustzijn brengen.
“Net als het uitbannen van seks, seksuele verlangens niet stopt, verandert het verbieden van psychedelische drugs niets aan onze aangeboren behoefte aan transcendente ervaringen,” schrijft James Carney, Senior Research Associate aan Lancaster University.
Ook interessant: Nieuw onderzoek: microdosing THC kan chronische pijn verlichten
Buiten het feit dat er inmiddels bewijs is dat psychedelica kunnen helpen in de behandeling van depressies of verlichting kunnen bieden voor terminaal zieken, vindt de onderzoeker dat er meer redenen onderbelicht zijn als het gaat om onze hang te stijgen naar een hoger niveau.
Dit verklaart onze behoefte om high te worden
Waarom vinden we andere denkbeelden en nieuwe inzichten – die eigenlijk het resultaat van vergiftiging zijn – zo spannend? Waarom betálen mensen zelfs voor deze ervaringen?
Het is tenslotte illegaal. Een mogelijke verklaring ligt volgens Carney in het feit dat deze drugs een soort short cuts zijn naar een bepaalde religieuze verbondenheid, of transcendente ervaring waar we allemaal behoefte aan hebben.
Must read: Coen probeerde ayahuasca en genas van zijn depressie: dit is zijn verhaal (deel 1)
Diepgeworteld in onze natuur ligt de drang om verbonden te zijn; om samen te werken zodat we kunnen overleven, zegt Carney. Religie of geloof verbindt mensen met iets dat groter is dan henzelf. Dat kan een sociale groep zijn, geloof in leven na de dood of zelfs met het universum.
Door met een psychedelische drug de effecten van zo’n religieuze of transcendente ervaring na te bootsen, ervaren mensen dat gevoel van een buitengewone verbinding, zoals we daar van nature naar hunkeren.
Legalisering
Carney’s conclusie: het gebruik van psychedelische drugs verschilt in principe niets van chanten, bidden, vasten, mediteren of andere manieren die religies gebruiken om in een andere staat van bewustzijn te komen. Bovendien zijn er een hoop (inheemse) religieuze rituelen waarin geestverruimende middelen gebruikt worden.
Hij pleit daarom voor legalisering van psychedelica. Geen wet heeft ooit de menselijke natuur kunnen veranderen, zegt hij, dus is er volgens hem geen reden om te denken dat het verbod op psychedelische drugs dat wel zou doen.
Interessante stof tot denken!
Meer over drugs?
- The Last Shaman op Netflix is een fascinerend verhaal over de kracht van Ayahuasca
- Het eerste bewijs dat kleine beetjes psychedelische drugs je écht creatiever maken
- Een lijntje cocaïne snuiven? Dat is een stuk schadelijker dan je denkt