Heb je last van chronische vermoeidheid? Dit is wellicht de oorzaak en wat je eraan kunt doen
Ben jij iemand die zich ’s ochtends uit bed moet hijsen en de rest van de dag moe rondloopt? Grote kans dat je je vermoeidheid probeert te overwinnen met koffie of energiedrankjes. Kan helpen, maar hiermee pak je niet echt de oorzaak van het probleem aan. Beter is het om te kijken naar waaróm je zo moe bent, en van daaruit je energielevel weer op peil brengen.
We kennen allemaal de dagen waarop we weinig energie hebben. Dat is normaal na een avondje stappen of nadat we een halve marathon hebben gelopen. Minder normaal wordt het wanneer je je ál-tijd vermoeid voelt, ook op normale werkdagen waarop je genoeg hebt geslapen. Wat is er dan precies aan de hand?
Wat is chronische vermoeidheid?
Wanneer je je altijd moe voelt, is er sprake van chronische vermoeidheid. Als je al een tijdje chronisch vermoeid bent, registreert je lichaam dit soms als een normaal gegeven en begin je hieraan te wennen.
Helaas is chronische vermoeidheid helemaal niet normaal en zeker niet onschuldig. Vermoeidheid brengt namelijk veel problemen met zich mee zoals concentratieproblemen, ernstige stemmingsschommelingen of een verminderd immuunsysteem. Je hebt er dus alle baat bij om de signalen van vermoeidheid goed in de gaten te houden en om de problemen te verhelpen.
4 vormen van vermoeidheid en hun signalen
Vermoeidheid kan zich uiten op verschillende vlakken. De experts van Gezondheidsnet leren ons dat er 4 types van vermoeidheid zijn:
- Hormonale vermoeidheid: dit wordt gekenmerkt door keelpijn, duizeligheid en ochtendsufheid.
- Mentale vermoeidheid: die we kunnen herkennen aan vergeetachtigheid, overgevoeligheid en concentratieproblemen.
- Fysieke vermoeidheid: die zich manifesteert in een slechte slaapkwaliteit en emotionele uitschieters.
- Metabole vermoeidheid: die ontstaat door voedingstekorten en die fysieke inspanningen belemmert.
https://www.bedrock.nl/hoe-ga-je-om-met-het-oplichterssyndroom/
Oorzaken van chronische vermoeidheid (en tips)
Het kan zijn dat je vermoeidheid één duidelijk patroon aanneemt, maar vaak treden de 4 vormen in combinatie met elkaar op. Daarom is het belangrijk om altijd naar volgende aspecten te kijken:
Stress
Stress wordt weleens dé epidemie van de 21ste eeuw genoemd. Niemand lijkt eraan te ontsnappen, want er zijn zóveel situaties die ons stress kunnen bezorgen. Of het nu je werk, je relatie, je financiële situatie of je familie is: elke bron van stress draagt op termijn bij aan een verminderde gezondheid en een vermoeid gevoel.
Het is niet altijd makkelijk om stress uit je leven te bannen, maar vaak helpt het om situaties op een andere manier te bekijken en om het accepteren van dingen die we zelf niet in de hand hebben.
Voeding
De makkelijkste manier om vermoeidheid te counteren is wellicht door het aanpassen van je voedingspatroon.
Een gebalanceerd voedingsschema zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn om energiek de dag door te komen. Het is hierbij essentieel om dagelijks een gezonde mix te eten van fruit, groenten, granen, eiwitten en zuivel. Let hierop:
- Check je dagelijkse hoeveelheid aanbevolen calorieën rekening houdend met je geslacht, lengte en gewicht. Zowel te veel als te weinig calorieën hebben een nadelig effect op je vermoeidheid.
- Laat fruit en groenten de hoofdrol spelen in je maaltijden. Hiermee kan je gerust de helft van je bord vullen.
- Sla nooit ontbijt over. Je hebt deze voedingsstoffen nodig om de dag goed te beginnen.
- Drink genoeg water. Uitdroging is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid.
Te weinig of te veel slaap
Het spreekt voor zich dat te weinig slapen je energielevel naar beneden zal halen. Maar wist je ook dat je te véél kan slapen? Door bijvoorbeeld lang te liggen snoozen ’s ochtends maakt je lichaam een nieuwe slaapcyclus aan en hierdoor word je met een suf gevoel wakker.
Probeer dagelijks 7 à 9 uur te slapen en snoozen is een echte no go voor je energie van de rest van de dag. Lees hier ons uitgebreide interview met een slaapexpert.
Dit vind je vast ook interessant: Moeite met opstaan? Zo word je een ochtendmens
Mentale blokkades
Niet alleen je lichamelijke gezondheid, maar ook de gezondheid van je geest is belangrijk. Overtuigingen waarvan je geest erg vermoeid raakt zijn perfectionisme, faalangst en het onderdrukken van emoties. Ook pessimisme en negatieve mensen rondom je kunnen je mentaal onderuit halen.
Hieraan kan je zelf werken, bijvoorbeeld door dagelijks te mediteren of je niet meer te richten op de mensen die jou negatieve energie geven.
Te weinig beweging
Op de bank ploffen en niet meer bewegen lijkt misschien erg aantrekkelijk als je moe bent, maar erg veel energie levert het je niet op. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat regelmatig sporten het energieniveau doet stijgen.
Als sporten je afschrikt, begin dan geleidelijk aan. Zelfs kleine wandelingen van 10 minuten kunnen het verschil maken! Van daaruit kan je opbouwen naar dagelijks een halfuur wandelen of naar een andere leuke sport. Het resultaat zal snel voelbaar zijn.
Je medische toestand
Als er op de vorige factoren geen verbetermarge zit, kan je medische toestand een laatste verklarende factor zijn. Veelvoorkomende oorzaken van vermoeidheid zijn depressie, hart- en vaatziektes, zwangerschap, vitaminetekorten of diabetes. Maak je je zorgen over je vermoeidheid? Maak een afspraak met je arts en leg uit waarom je bezorgd bent.
Onderschat de impact van vermoeidheid dus zeker niet en doe het nodige om niet in een staat van chronische vermoeidheid te belanden!
Tips tegen vermoeidheid?
- Voor in je agenda: ‘Rust nemen’ (en met deze tips gaat het je lukken)
- Donkere kringen onder je ogen maar niet vermoeid? Wellicht komt het hierdoor
- Wat nou als we niet te veel werken, maar te weinig opladen?