Het simpele antwoord op: waarom willen we altijd iets nieuws?
Je bent ontzettend gelukkig met je partner, en toch ga je op dat feestje twijfelen of die andere man of vrouw niet beter bij je zou passen. Je telefoon werkt nog prima, maar de nieuwe versie met extra features klinkt wel heel aanlokkelijk. En hoewel je best met plezier naar je werk gaat, ben je toch af en toe op zoek naar een baan die leuker klinkt. Waarom willen we altijd iets nieuws?
The School of Life legt het in een video uit aan de hand van The Incumbent Problem: de voorsprong die nieuwe steden, huizen, mensen, banen, spullen etc. hebben op de dingen die je al kent. Die nieuwe dingen lijken vaak leuker en aantrekkelijker, waardoor we ons er snel door laten verleiden. Achteraf krijgen we echter vaak spijt van een impulsieve verandering van baan of partner.
Die voorsprong van de nieuwe dingen is gebaseerd op kennis: we hebben wel kennis van het oude, en (nog) niet van het nieuwe. Kennis klinkt als iets positiefs, maar het betekent ook dat we weten dat onze degene van wie we houden altijd het dekbed naar zich toe trekt, dat onze leidinggevende soms een kreng kan zijn en noem zo maar op. Als we mensen ontmoeten of dingen zien waar we niets van weten, lijken die vergeleken met het oude perfect.
Als we switchen van het oude naar het nieuwe, ontdekken we pas dat die helemaal niet zo heel verschillend zijn van wat we al kennen. Kortom: we hebben een verschil in kennis verward met een verschil in kwaliteit. We stonden er niet bij stil dat het eigenlijk vaak juist goed is om mensen en dingen zo goed te kennen dat je zelfs al alle nadelen weet – en die (meestal) accepteert.
Dat is dan ook de enige manier om deze gedachtegang te omzeilen: door je te realiseren dat de dingen die zo nieuw zijn en aantrekkelijk zijn, waarschijnlijk meer lijken op wat je al kent dan je denkt. Behalve als je zeker weet dat het wel een betere optie is, natuurlijk; uiteindelijk is het soms wél een goede vooruitgang om van baan, huis of telefoon te wisselen. Zolang je dat maar zeker weet.
Meer lezen?
- Al je vastigheid opgeven en zonder duidelijk doel een nieuw leven beginnen: Fenja deed het
- De clip ‘Koop een nieuwe’ van VPRO Dorst houdt ons een (gekochte) spiegel voor
- We zijn verslaafd aan spullen (hoe is dat zo gekomen?)