Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 22 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Waardoor onthouden we sommige mensen beter dan anderen?

Als je je moet voorstellen aan een grote groep mensen (bijvoorbeeld op je eerste werkdag), is de kans groot dat je de meeste namen na vijf minuten alweer vergeten bent. Er was een Milou, maar was dat nou dat meisje met het lange of het korte blonde haar? En had Niels nou een bril of juist niet? Toch zul je een aantal namen misschien nog wél weten.
Het was al bekend dat mensen met onderscheidende eigenschappen meer opvallen – dat meisje in de gele trui, de jongen met de groene bril, degene die altijd leuke grapjes maakt. Sommige mensen zijn onvergetelijk van zichzelf, maar niet iedereen heeft dat geluk. Toch blijven sommige van die mensen je óók meer bij dan anderen. Waardoor onthouden we sommige gezichten beter?

(On)aantrekkelijk

Naast onderscheidend vermogen blijkt ook aantrekkelijkheid invloed te hebben op onze herinnering. Het lijkt misschien logisch dat we aantrekkelijke gezichten eerder in ons geheugen opslaan dan minder aantrekkelijke, maar niets is minder waar, zeggen Duitse onderzoekers.

Ze testten de invloed van aantrekkelijkheid op het gezichtsgeheugen en vonden dat onaantrekkelijke gezichten over het algemeen accurater worden herinnerd. De onderscheiding aantrekkelijk/onaantrekkelijk werd gemaakt op basis van beoordelingsonderzoek.

Lees ook: 4 eigenschappen die je écht aantrekkelijker maken

Hoe dat kan? Mensen die als onaantrekkelijk worden beoordeeld, hebben vaak onverwachte gelaatstrekken, en die vallen nu eenmaal meer op. Bovendien worden emotioneel relevante aantrekkelijke gezichten eerder affectief verwerkt, en dat lijkt codering in het geheugen te belemmeren.

Als je terugdenkt aan die ene leuke jongen, denk je misschien eerder aan hoe spontaan hij eruit zag dan aan welke kleur zijn ogen waren (tenzij die ogen écht heel erg opvielen, natuurlijk).

Beter begrepen

Toch hebben aantrekkelijke gezichten ook een voordeel: uit ander onderzoek blijkt dat ze weliswaar minder snel worden onthouden, maar dat ze wél beter worden begrepen.

Meestal bestuderen we aantrekkelijke mensen meer, waardoor we meer aandacht aan hen besteden, en daardoor meer meekrijgen van hun persoonlijkheid. Daardoor worden ze over het algemeen ook positiever beoordeeld. Het gaat in dit onderzoek overigens om subjectieve aantrekkelijkheid.

Vind je vast ook interessant: 3 tips van een breincoach om je geheugen te verbeteren

Maar uiteindelijk wordt de vraag of iemand ons bij blijft meer beïnvloed door het gevoel dat diegene ons geeft dan door objectieve of subjectieve aantrekkelijkheid. Dat ene meisje dat zo uit de hoogte naar je keek? Grote kans dat je haar zo uit een groep brunettes zou plukken, ongeacht of ze aantrekkelijk is of niet.

Dat geldt voor zowel positieve als negatieve gevoelens, maar het is natuurlijk wel leuker om herinnerd te worden als iemand die een spontaan complimentje gaf dan als iemand die negativiteit uitstraalt.

Ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️