Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Seks 3 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Het vrouwencondoom: een goede vervanger voor de pil?

Onregelmatig ongesteld? De pil. Heel heftig ongesteld? De pil. Veel last van acne? De pil. De anticonceptiepil wordt aan allerlei vrouwen aangeraden, ook om redenen die niet eens zoveel met anticonceptie te maken hebben. Daarom vergeten we vaak dat het een onnatuurlijk middel is dat je lang niet altijd nodig hebt – en zelfs negatieve gevolgen kan hebben voor je lichaam.

Onder twintigers is het pilgebruik in twee jaar tijd niet voor niets met 11 procent afgenomen tussen 2015 en 2017, van 75 naar 64 procent. Millennialvrouwen zitten er steeds minder op te wachten om bovenop de natuurlijke hormonen ook nog eens kunstmatige hormonen in te nemen en vinden de pil maar ‘troep’. Vroeger dachten we veel minder zo, omdat we minder bezig waren met wat we in ons lichaam stopten. En o ja, we willen ook steeds liever bijwerkingen van de pil, zoals trombose, een lager libido en andere eetlust, voorkomen.

Er zijn inmiddels genoeg andere alternatieven, zoals het spiraaltje én het vrouwencondoom. Is dat laatste een goede vervanger?

Wat is het vrouwencondoom?

Het vrouwencondoom bestaat al een vrij lange tijd, maar is 10 jaar geleden vernieuwd met onder andere een nieuw materiaal. In andere landen werd het toen een succes, maar in Nederland valt dat nog tegen. Zonde, vindt The Female Health Company. Zij produceren het FC2 vrouwencondoom, dat je in 149 landen kunt kopen en zelfs het enige vrouwencondoom is dat is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

LEES OOK: Na de pil blijkt ook het hormoonspiraaltje ongewenste bijwerkingen te hebben

Het FC2 vrouwencondoom is gemaakt van zacht nitril. Ondanks dat dat 3 keer zo sterk is als de latex waar condooms van worden gemaakt, is het wel dunner – waardoor de seks intiemer voelt omdat het vrouwencondoom je lichaamstemperatuur als het ware overneemt. Aan zowel de binnen- als buitenkant zit glijmiddel, en de buitenste ring zorgt voor extra stimulatie van de clitoris. Er is ook aan de man gedacht: de binnenste ring van het condoom zorgt voor extra stimulatie bij hem.

Afbeelding van het vrouwencondoom

De voor- en nadelen van het vrouwencondoom

Het vrouwencondoom maakt de seks dus intiemer dan een normaal condoom, terwijl het wel z’n werk goed doet: anticonceptie én bescherming tegen soa’s. Daarnaast heb je geen last van hormonen, bijwerkingen of bijvoorbeeld een allergie voor latex of gluten. Bovendien past het vrouwencondoom altijd – hoewel het wel moeilijker in te brengen is dan een normaal condoom.

Een ander voordeel is dat je als vrouw geheel de touwtjes in handen hebt en niet afhankelijk bent van de man. Je kunt het vrouwencondoom namelijk al van tevoren inbrengen, wat je zeker wat ongemakkelijke momenten bespaart en misschien zelfs ook een aantal woordenwisselingen met mannen (aan de andere kant, als een man weigert een condoom te gebruiken, is ‘ie de seks waarschijnlijk niet waard).

Tegelijkertijd is daar natuurlijk ook een argument tegenin te brengen: het betekent nog een extra verantwoordelijkheid en uitgave voor vrouwen, bovenop wat we al uitgeven aan bijvoorbeeld maandverband en tampons. Goedkoop is het vrouwencondoom namelijk niet (3 stuks zijn €6,95). Als je het ervoor over hebt, is het echter wel een goede optie om uit te proberen als je wilt stoppen met de pil. Je koopt het vrouwencondoom dan gewoon bij de drogist.

Meer van The Sex Issue:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️