Leonie Collombon
Leonie Collombon Maatschappij Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Volgens onderzoek worden vrouwen harder geraakt door klimaatproblemen

De klimaatcrisis raakt sommige groepen harder dan anderen. Dat is onder andere globaal bepaald, maar ook het verschil tussen arm en rijk is duidelijk zichtbaar. Volgens onderzoek ondervinden ook vrouwen meer klimaatproblemen. Hoe dat zit? BEDROCK legt het je uit.

Op welke manier vrouwen de klimaatproblemen harder voelen

Volgens The Conversation heeft het te maken met genderongelijkheid en patriarchale structuren in de samenleving. Door deze sociale ongelijkheden lijdt de gezondheid en veiligheid van vrouwen onder de klimaatcrisis. Daarbij zijn de verschillen tussen arm en rijk opnieuw zichtbaar. Er is niet één duidelijke oorzaak aanwezig, maar juist verschillende oorzaken die allemaal bijdragen aan die ongelijkheid.

Zo zijn vrouwen in landen waar armoede overheerst, vaak verantwoordelijk voor de zorg van het gezin. Is er minder schoon drinkwater te vinden, dan worden hun taken zwaarder en kan dit leiden tot risico’s voor de gezondheid.

Volgens TechnoServe, een non-profitorganisatie die tegen armoede strijdt, is ook duidelijk zichtbaar dat vrouwen in dezelfde landen vaak als boerin werken. Ze zijn verantwoordelijk voor het voedselinkomen van hun gezin, maar hebben het vaak minimale salaris ook hard nodig om in andere kosten te voorzien. De klimaatcrisis heeft daar ook invloed op, want door warmte en droogte óf juist overstromingen, kunnen de oogsten mislukken. Minder oogsten betekent automatisch minder inkomen en dus minder middelen om voor hun gezin te zorgen. Ook krijgen de kinderen en echtgenoten van vrouwen in Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen vaak voorrang wat betreft eten, volgens de Nederlandse MilieuDefensie. Als de oogsten door de klimaatverandering zijn mislukt, zijn zij voornamelijk degenen die honger lijden.

Volgens diezelfde organisatie is er nog een groot probleem: in veel landen leren mannen hoe ze moeten zwemmen, maar vrouwen niet. Bij natuurrampen zoals tsunami’s en overstromingen zullen vrouwen dus eerder verdrinken. Het is opnieuw een typisch voorbeeld van hoe genderongelijkheid kan leiden tot gevaar voor vrouwen.

De gevolgen wereldwijd

Hoewel de grootste verschillen zichtbaar zijn tussen arm en rijk, is de tendens wereldwijd te voelen: TechnoServe ondervond dat vrouwen vaker in sectoren werken die gevoelig zijn voor klimaatveranderingen. Ook speelt de loonkloof volgens de non-profitorganisatie een rol, omdat vrouwen daardoor minder middelen hebben om zichzelf te beschermen. Bovendien is het wereldwijd het geval dat ze vaak de zorgende rol voor kinderen, zieken en ouderen op zich nemen, waardoor ze volgens de organisatie kwetsbaarder zijn voor ziektes die met de klimaatverandering te maken hebben.

Maar, hoewel de gevolgen wereldwijd voelbaar zijn, blijft het feit dat vooral vrouwen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika de gevolgen ondervinden. De oplossing? Die is niet bepaald simpel, want volgens non-profitorganisatie Oxfam Novib zijn het vooral de mensen met macht die verandering kunnen aanbrengen. Volgens hen moeten er meer vrouwelijke politici op milieugerelateerde posities terechtkomen, omdat zij groenere keuzes maken dan mannelijke tegenhangers en bovendien de vrouw representeren.

Ook moeten er nieuwe regels komen wat betreft compensatie voor klimaatschade, stelt Oxfam. Nu is landeigendom vaak een vereiste, waardoor kwetsbare groepen buiten de boot vallen. Én er zal meer geld moeten gaan naar groene banen in sectoren waar veel vrouwen werken, zoals de zorg en het onderwijs. De organisatie strijdt ervoor om deze oplossingen bespreekbaar te maken in het klimaatdebat. Tot die tijd kun je zelf een steentje bijdragen door te doneren bij een organisatie die vrouwen wereldwijd helpt, zoals Oxfam, Plan of het Rode Kruis.

Klimaatproblemen oplossen gebeurt niet van de een op de andere dag, maar iedere stap is er een!

Praten, praten, praten. Het is de enige manier om genderongelijkheid op te lossen. Waarom? Dat lees je hier.

Met deze 7 kleine aanpassingen verklein jij je ecologische voetafdruk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️