Hoe je de vrouwen in Iran een warm hart kan toedragen
Iraanse vrouwen pikken het niet meer. Ze knippen hun haar af en verbranden hun hoofddoeken om te demonstreren tegen de hardhandige Iraanse zedenpolitie en strenge kledingvoorschriften. Wat is er gaande en hoe kunnen we helpen?
We praten je even bij.
Mishandeld door de zedenpolitie
Op 13 september werd de 22-jarige Iraanse Mahsa Amini opgepakt door de zogenaamde zedenpolitie, omdat ze haar hijab niet op de ‘correcte’ manier zou hebben gedragen. Blijkbaar kwamen haar haren onder de hoofddoek vandaan.
Na Amini’s arrestatie zou ze meerdere malen met een wapenstok op haar hoofd geslagen zijn, waardoor ze een hersenbloeding zou hebben opgelopen. Toen haar broer haar wilde opzoeken op het politiebureau, bleek dat ze in een ambulance onderweg was naar het ziekenhuis. Enkele dagen later overleed ze.
Internet geblokkeerd in Iran
Sindsdien gaan duizenden mensen door heel Iran de straat op. Vrouwen verbranden massaal hun hoofddoeken en knippen hun haren af. Op straat roepen ze “Vrouwen, Leven, Vrijheid” en worden er posters verband met beelden van Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran.
Inmiddels zijn er al honderden demonstranten opgepakt en tientallen mensen om het leven gekomen. In reactie op de protesten hebben de Iraanse autoriteiten besloten de toegang tot het internet, Instagram en WhatsApp te blokkeren. Twitter en Facebook waren al enkele jaren verbannen.
Strafrechtelijk onderzoek
Sinds de Iraanse revolutie van 1979 ziet de zedenpolitie (ook wel moraalpolitie of religieuze politie genoemd) erop toe dat vrouwen zich aan strikte kledingvoorschriften houden. Ze rijden in busjes rond en checken de vrouwen op hoofddoeken, te strakke broeken en te kleurrijke kleding.
De zedenpolitie is in het verleden dan ook al vaker beschuldigd van (te) hardhandig optreden, maar ze ontkennen alle berichten van mishandeling en zeggen dat Mahsa overleed aan een hartaanval. De president van het land heeft het Iraanse ministerie van Binnenlandse zaken gevraagd om met urgentie de oorzaak van haar dood te onderzoeken.
Iedereen verdient respect en vrijheid
Niet alleen in Iran, maar over de hele wereld wordt er geprotesteerd tegen het Iraanse regime, waaronder in Amerika, Duitsland, Griekenland en Turkije. Mensen pikken het niet meer. Opvallend genoeg gaan er ook veel mannen mee de straat op. En zelfs vrouwen die zelf wél een hoofddoek dragen, steunen de vrouwen die zich daar tegen verzetten.
Het wel of niet dragen van een hijab hoort namelijk een keuze te zijn, en niet bepaald te worden door de vrouwenhaat die in een maatschappij heerst. Iedereen verdient respect en vrijheid om zichzelf te zijn.
Steun betuigen met petities
Omdat voorheen de protesten individueel waren en nu collectief, lijkt de muur van angst minder te zijn geworden. De protesten worden steeds heviger en steeds georganiseerder. Mensen laten zien dat ze geen leider meer willen die zijn macht misbruikt.
Gaat de situatie in Iran je aan het hart? Via mideastmatters vind je verschillende links die je rechtstreeks kunt delen op je social media, maar ook petities die je kunt tekenen. Ook op change.org kun je een petitie tekenen en via het nonprofit-petitieplatform Avaaz kun je je steun aan de Iraanse vrouwen betuigen.
Laten we hopen dat dit het begin is van een nieuwe revolutie en dat de verplichte hoofddoek binnenkort verleden tijd is.