Hoe kun je een vriendschap verbreken?
Misschien was je er ineens klaar mee. Of is het langzaam verwaterd. Misschien ligt het aan jou, of misschien ligt het aan de ander. Hoe dan ook: een vriendschap verbreken kan heel lastig zijn. Net als bij de breuk van een liefdesrelatie, kan je je onzeker, verdrietig en eenzaam voelen. En nadat je het hebt uitgemaakt, kunnen er momenten zijn waarop je elkaar mist en misschien niet meer precies weet waarom je ook alweer afscheid hebt genomen. Dan is het goed om te onthouden dat dit jullie (beiden) vooruit kan helpen.
Alhoewel het natuurlijk niet leuk is om met iemand te breken, kan het enorm opluchten. En door af en toe te ‘snoeien’ in je vriendschappen, kan je mogelijk het leven leiden dat je daadwerkelijk wilt.
Je kunt je weer focussen op de mensen waar je wél blij van wordt en moet erop vertrouwen dat het universum iets beters voor je in petto heeft.
Wanneer is het tijd om een vriendschap te verbreken?
Wanneer je het gevoel hebt dat je in een vriendschap meer geeft dan neemt, of er is iets anders waardoor deze persoon jou niet meer dient (of misschien wel nooit écht heeft gediend), dan wordt het tijd om uit elkaar te gaan. Het kan ook zijn dat je merkt dat je moe bent nadat je deze persoon hebt gezien of gesproken. Of dat je berichtjes en telefoontjes vaak negeert of afspraken afzegt.
Lees ook: Je hart luchten bij vrienden is niet altijd een goed idee (op deze manier kan je het wél doen)
Het kunnen allemaal signalen zijn, dat jullie vriendschap niet meer is wat het was. Vraag jezelf eens af hoe jullie in eerste instantie vrienden zijn geworden. Soms ben je ook alleen maar vrienden met iemand omdat je ze al heel lang kent of omdat je vroeger samen op school hebt gezeten. Dat soort vriendschappen kun je op een gegeven gewoon ontgroeid zijn.
Wat is de beste manier om het uit te maken?
Het is belangrijk om een vriendschap te verbreken met liefde en compassie. Vaak hebben we de neiging om de persoon in kwestie gewoon te negeren. Oftewel, te ghosten. Dat is niet eerlijk tegenover de ander, die misschien een beetje verloren of verward achterblijft. Hij of zij heeft het recht om te weten waarom je niet meer wilt afspreken.
Daarom kun je beter een gesprek aangaan met deze persoon. En geloof ons, dat vindt niemand leuk. Maar uiteindelijk worden alle partijen hier gelukkiger van. Vooral als jullie jarenlang vrienden zijn geweest, dan verdient diegene het om te horen waarom je niet langer vrienden wilt zijn.
Laat ook weten dat je jullie vriendschap heb gewaardeerd en geef ruimte voor feedback. Vervolgens wens je elkaar (oprecht) het beste en ga je verder met je leven.
No hard feelings
Net als bij het verbreken van een liefdesrelatie is beter om niet achter te blijven met wrok of boosheid, maar om de persoon in kwestie het geluk te gunnen. Misschien is hij of zij niet de juiste persoon voor jou (op dit moment), maar wel voor iemand anders. En als het meant to be is, dan komen jullie ook wel weer bij elkaar.
Soms passen jullie levens tijdelijk niet goed samen, omdat één iemand kinderen heeft, een drukke baan heeft of is verhuisd. Wellicht groeit dit in een latere fase weer dezelfde kant op en krijgt jullie vriendschap een tweede leven.
Daarom kun je een vriendschap beter mindful ‘uitmaken’ en aardig doen als je elkaar weer eens tegenkomt op een feestje. En het is heel normaal om iemand te missen, bijvoorbeeld als je foto’s van jullie samen terugziet. Maar bedenk dan dat iemand missen niet betekent dat je ze terug wilt in je leven.
Meer Bedrock?
- Spullen, carrière, geld en vrienden: wat heb je eigenlijk nodig om gelukkig te zijn?
- Vrienden op het werk? Dat is in alle opzichten goed voor je (aldus dit onderzoek)
- Waarom het een goed idee is om vrienden te worden met je collega’s