Wat als een vriend(in) jou niet support?
Support geven in een vriendschap is belangrijk en misschien wel een van de randvoorwaarden om een vriendschap écht te laten slagen. Toch zijn er genoeg mensen die ervaren dat een vriend(in) support niet kan geven.
Support kan hem in kleine en grote dingen zitten. Denk aan motiverende woorden als je solliciteert op jouw droombaan tot je steunen bij een rouwproces.
Vriend(in) support je niet
Misschien gaat dit vloeiend in de vriendschappen die jij hebt, maar als dat niet zo is, dan is dit artikel de moeite waard. Het kan soms best lastig zijn om op een goede manier support te geven in een vriendschap.
Er zijn een paar veelvoorkomende manieren waarop supporten vertragend, niet of zelfs averechts kan werken.
Denken in oplossingen
Een van de valkuilen is dat mensen vaak denken in oplossingen. Ergens is dit logisch, want je wil iemand van een probleem afhelpen. Toch is niet alles op te lossen en sluit deze gedachten niet goed aan bij het proces van de ander. Als we regelmatig oplossingen aandragen, en de vriend(in) in kwestie vervolgens niet tot een oplossing komt, raken we vaak vermoeid, teleurgesteld of gefrustreerd.
Een depressieve vriendin help je bijvoorbeeld niet door ongevraagd met oplossingen aan te komen. Je support haar eerder met een luisterend oor of een lange wandeling.
Doen in plaats van denken voor de ander
Steun geven betekent dus niet dat je het probleem van de ander op moet lossen. Vaak heb je veel meer aan andere vormen van support.
Bijvoorbeeld:
- Je hart kunnen luchten bij je vriend(in)
- Een knuffel krijgen van je vriend(in)
- Samen wandelen in de natuur
- Open vragen krijgen van de ander die het gesprek op gang houden
- Tijd voor elkaar maken
- Dat ze regelmatig checken hoe het met je gaat
Gebrek aan support
In een gezonde vriendschap mag je verwachten dat jouw vriend(in) je support. Toch komt het best vaak voor dat dit niet gebeurt. Dit maakt je verdrietig en onzeker. Het is ook best lastig om uit te vogelen of je vriend(in) je bewust of onbewust niet steunt.
Steun in moeilijke tijden
Een best wel voor de hand liggende manier om iemand te supporten, is steun bieden in moeilijke tijden. Wanneer jouw relatie voorbij is, je een geliefde verliest, mentaal niet zo lekker gaat of je baan kwijtraakt, heb je vrienden nodig om hierover te praten. Of om het gevoel te krijgen dat je er niet alleen voor staat.
Sommige vrienden vinden het moeilijk om met jouw emoties om te gaan. Merk je dat iemand wegblijft? Dan mag hier best naar vragen. Geef jouw vriend(in) de kans om eerlijk te vertellen waarom hij of zij het moeilijk vindt, ga het gesprek aan.
Spreek uit op welke manieren ze zou kunnen supporten. Schitteren ze daarna nog steeds door afwezigheid? Dan weet jij ook dat je niet meer in deze vriendschap wil investeren.
Motiveren
Laten we even teruggaan naar die sollicitatie. Jij voelt je geknipt voor deze job… bent mega enthousiast, maar vind het ook spannend. Daarom deel je niet met iedereen dat je gaat solliciteren. Wél met die ene vriend(in) natuurlijk.
Je verwacht in dit gesprek een positieve reactie. Als je dan te horen krijgt: “deze baan is toch veel te hoog gegrepen?” of “ik weet niet of ik dat wel zou doen?” ben je logischerwijs teleurgesteld.
Je vriend(in) kan dit goed bedoelen, maar ergens zegt ze ook dat je niet competent genoeg bent. Als ze dan niet uitlegt waarom ze dit vindt, kan het voor frustraties in de vriendschap zorgen.
Onzekerheid
Dan is er nog een wat vagere manier waarop een vriend(in) je wél of juist niet kan steunen. Namelijk met een positief zelfbeeld. Een echte vriendin zal je altijd opbeuren als je onzeker bent, maar er zijn ook toxische vriendschappen waarin een vriendin je juist onzeker kan maken.
In onze maatschappij worden mannen en vrouwen voortdurend gebombardeerd met berichten over hoe ze eruit moeten zien en hoe ze zich moeten gedragen. Dit maakt veel mensen onzeker.
Een minderwaardig gevoel kan een negatieve invloed hebben op jullie vriendschap. Een vriendin kan je helpen om te zien wat zij ziet: een prachtig, volwaardig persoon. Je gevoel van eigenwaarde krijgt een boost als je af en toe een complimentje krijgt en je je veilig voelt in een vriendschap.
Andersom komt het ook voor dat vrienden je onzeker maken. Dit komt vaker voor dan je denkt! Soms zijn het kleine dingen die het ‘m doen:
- Je krijgt nare opmerkingen over je foto’s op Social Media
- Als jullie op stap gaan, schaamt ze zich voor jou
- Ze liked nooit jou foto’s (en wel die van random anderen)
- Je krijgt regelmatig commentaar over wat je eet
- Er worden opmerkingen gemaakt over jouw intelligentie als “weet je dit niet? bizar!”
- Door haar denk je dat je nóóit kans maakt bij die ene leuke gozer
Als dit in jouw vriendschap gebeurt, is het verstandig om de vriendschap kritisch onder de loep te nemen. Is het wel de moeite waard om met iemand om te gaan die jou niet support?
Vriend(in) support jou nooit
Het klinkt hard, maar het is wel zo: vrienden komen en gaan. Als er een deur dichtgaat, gaat er een andere open. Dit geldt ook op het gebied van relaties.
Jouw tijd en support zijn kostbaar, in een oprechte vriendschap wil je deze met liefde delen. Andersom geldt dat natuurlijk ook! Als je nooit support terugkrijgt, is het tijd voor een nieuw hoofdstuk zonder deze persoon.
7 manieren om meer zelfliefde te ontwikkelen (want dat heb je nodig)