Wat als je gevoelens begint te krijgen voor een vriend(in)?
Er zijn maar een paar mensen in de wereld die jou zo goed begrijpen als een close vriend(in). Van schaterlachen op de grond tot er altijd voor je zijn: de connectie met een goede vriend is ontzettend speciaal en deel je niet met iedereen. Maar wat doe je als je realiseert dat je jouw goede vriend eigenlijk iets leuker vindt dan leuk?
Het is een typisch voorbeeld uit een romcom: verliefd worden op je beste vriend. In de film hangen de vrienden steeds samen in de groep en zoeken elkaar de hele tijd op. Klinkt romantisch natuurlijk, maar toch is er voor echte liefde en een goed werkende relatie meer nodig dan de fysieke aantrekkingskracht en dezelfde interesses.
Voor dat je weet of het echte liefde is, is het belangrijk om uit te zoeken of het platonische liefde is of dat het misschien wel het begin is van een love story.
Hoe weet je of je een vriend(in) leuk vindt?
Voor dat je alles aan de grote klok gaat hangen en je bestie vertelt dat je hem of haar wel ziet zitten, is het waarschijnlijk handig om uit te zoeken of je gevoelens er daadwerkelijk zijn (en waarom) of dat je gewoon gek op elkaar bent.
Wakker de verliefdheid weer aan in je relatie op deze 6 lieve manieren
Kijk daarvoor naar deze signalen, tipt psychotherapeut Madison McCollough op MindBodyGreen:
- Je bent fysiek aangetrokken tot de ander
- Je denkt veel aan je vriend, ook als jullie niet bij elkaar zijn
- Je maakt altijd tijd als de ander iets wilt afspreken
- Je vindt altijd wel weer een reden om je goede vriend(i) te benoemen in een gesprek met een ander
- Je denkt eraan hoe het zou zijn om te zoenen, knuffelen, daten en seks te hebben met je vriend(in)
- Je wilt meer met je vriend(in) zijn dan met andere vrienden
- Je vertoont fysieke trekjes als zweten, een droge mond en vlinders in je buik
- Je bent jaloers als hij/zij een relatie met een ander heeft
- Je wilt fysiek dichtbij de ander zijn
- Je flirt met de ander
- Je bestudeert jullie berichtjes aandachtig
- Jullie doet koppel-achtige dingen met elkaar
Oké, je hebt nu misschien een beeld gekregen of je jouw goede vriend wel érg leuk vindt. Als je dat eenmaal hebt ontdekt en geaccepteerd (it is okay), dan kan je de volgende stappen nemen:
1. Accepteer
We noemende het al even, maar je gevoelens omarmen en niet onderdrukken of afwijzen, is altijd belangrijk. Je kunt ze immers niet veranderen, ook al wil je het nog zo graag. Eerlijkheid is nu de beste optie, adviseert McCollough.
“Dat je die gevoelens hebt, betekent niet dat je er iets mee doet, maar het is wel belangrijk om de gevoelens te accepteren.”
2. Er staat wat op het spel
Weet dat het belangrijk is om voorzichtig met de situatie om te gaan, omdat jullie vriendschap immers het spel staat. Het zou zomaar kunnen zijn dat de ander niet dezelfde gevoelens heeft en dat jullie vriendschap het (even) niet overleeft omdat het te ongemakkelijk is om hier doorheen te komen. Dat hoeft natuurlijk niet, maar kan wel het geval zijn. Hou daar rekening mee.
Ga voor jezelf na hoe je op de beste en meest respectvolle manier het gesprek aan kan gaan.
3. Wees eerlijk naar jezelf
Wees eerlijk naar jezelf. Wat wil je van de connectie die je hebt met de ander? Vind je de ander misschien leuk om dat je je alleen voelt en die ander iets invult? Probeer na te gaan waarom je de ander leuk vindt. Of gaat het misschien niet zo goed in de relatie die je momenteel hebt? Wil je een hoop up of zie je daadwerkelijk een relatie voor je?
Probeer erachter te komen of je de ander echt leuk vindt of dat het een ander probleem verbergt.
Hey lovebird! Waarom de een sneller verliefd wordt dan de ander
4. Signalen van de andere kant
Probeer op te letten of de andere ook signalen geeft dat hij of zij jou óók leuk vindt. Fysiek zijn, veel samen willen doen of flirten kunnen zulke tekenen zijn. Soms is het ontzettend lastig om te weten of een ander jou leuk vindt als je het niet bespreekt met elkaar. Het gesprek kan dus wel de nodige consequenties hebben.
Ga voor jezelf na of je het ander kunt laten gaan, en de gevoelens misschien vanzelf overgaan of dat je er écht iets mee wilt doen.
5. Zet je vriendschap voorop
Als je besluit dat je er echt voor wilt gaan en het met de ander wilt delen, dan is het nog steeds belangrijk dat je jullie vriendschap centraal stelt. Stel een eerlijk en open gesprek voor in plaats van een romantische setting te creëren en respecteer de gevoelens van de ander. Misschien heeft je vriend tijd nodig om het te verwerken.
Uiteindelijk is er maar één manier om erachter te komen of de ander ook verliefd is op jou en dat is door het te vragen!