Hoe kun je een vriend(in) steunen die door een break-up gaat?
Tegenwoordig duren vriendschappen meestal langer dan relaties. Dus wanneer die relatie – waarvan jouw vriend of vriendin dacht dat hij eeuwig zou duren – dan toch tot een einde komt, wil je alles doen om diegene te steunen. Daar ben je ten slotte vrienden voor! Maar wat kun je nou doen om iemand te helpen die door een heftige break-up of scheiding gaat?
Opmerkingen als: ‘het komt wel goed, het was toch een lul of er zwemmen nog genoeg vissen in de zee’ kun je beter achterwege laten. We delen hieronder wat je wél kunt zeggen.
Geen advies nodig
Als eerste moet je goed onthouden dat het niet jouw break-up of scheiding is, maar die van een ander. Bemoei je dus niet met dingen die niet jouw zaak zijn, ook al ligt je goedbedoelde raad op het puntje van je tong. De meeste mensen hebben geen advies nodig tijdens een relatiebreuk, ze moeten voornamelijk weten dat ze niet alleen zijn en dat mensen om hen geven.
Must read: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen
Diegene ervaart allerlei emoties die bij zo’n moeilijke fase horen – verdriet, angst, woede en frustratie. Om nog maar te zwijgen over langdurige juridische procedures, als er kinderen in het spel zijn of als er sprake is van een scheiding. Dus probeer er écht voor iemand te zijn. Ook al weet je niet goed wat diegene precies doormaakt.
Blijf luisteren
Laat je vriend of vriendin weten dat ze altijd (al-tijd!) bij jou mag treuren, schreeuwen en zeuren zonder dat je het hem of haar kwalijk neemt. Zelfs als je hetzelfde verhaal al 20 keer hebt gehoord, blijf je luisteren, want dit is hoe we verdriet verwerken: door erover te praten.
Voel dus ook geen druk om antwoorden paraat te hebben. Als je haar laat weten dat ze jouw schouder altijd mag gebruiken om uit te huilen, zal dat aanvoelen als een grote geruststelling. Hopelijk neemt ze die uitnodiging dan ook met beiden handen aan en laat ze zich zo door deze moeilijk periode loodsen.
Zorg voor afleiding
Constant met emotionele problemen bezig zijn is doodvermoeiend. Probeer daarom afleiding te bieden en stel voor om samen het bos in te gaan, een spelletje te spelen of samen te sporten. Zelfs als de persoon in kwestie de energie niet helemaal kan opbrengen om sociaal te doen, probeer dan tóch af te spreken.
Door contact te houden, geef je het gevoel dat ze verbonden blijven en zich gewenst voelen. Doe een concreet voorstel en vraag bijvoorbeeld of je mag langskomen met een fles wijn, Ben & Jerry’s en een komedie. Of stel voor om samen op vakantie te gaan. Even ontsnappen uit die dagelijkse sleur en een paar zonnestralen kunnen zoveel deugd doen.
Tijd heelt alles
Ook helpt het om het overzichtelijk te houden als je deze gebeurtenis isoleert voor wat het is: heel kut, maar slechts een onderdeel. Er zijn altijd nog dingen die wél goed zijn: vrienden, familie, kinderen, werk, collega’s, hobby’s en Netflix. Dat het uit is wil niet zeggen dat het zijn of haar leven aan gort ligt. Het is een rotfase, geen rotleven.
Ook interessant: Liefdevol uit elkaar gaan: hoe doe je dat?
Er komt namelijk (heus!) weer een dag dat alles anders is. Misschien snel, misschien niet. Maar tijd heelt alle wonden. Op een gegeven moment zal jouw vriend of vriendin wakker worden en denken: ‘hee, het leven is wél leuk’. Dan weet je dat de ergste dagen voorbij zijn.
The best is yet to come
En last but not least: een break-up kan het zelfvertrouwen van iemand behoorlijk krenken. Laat je vriend of vriendin daarom weten dat die geweldig is. Dat weet jij als geen ander, anders zat je nu niet naast hem of haar op de bank, met die doos tissues.
Geef het vertrouwen in de toekomst door te zeggen dat deze breuk veel goeds belooft. Want dat is echt zo. Als een liefde voorbij gaat, heeft dat een reden. Misschien is het nu nog niet te zien, maar wonderen bestaan en echte liefde ook. Wacht maar af.
Ook lezen: Een break-up is nooit makkelijk, hoe zorg je toch voor closure?