Eens een vreemdganger altijd een vreemdganger? Een therapeut geeft antwoord
Waar de één vreemdgaan met geen mogelijkheid zal vergeven, kan de ander zijn liefdespartner wel vergeven als er een scheve schaats is gereden. Want van fouten kunnen we juist leren, toch? Of dat ook bij vreemdgaan het geval is, vertelt relatietherapeut Kayla Knopp.
Als je bent vreemdgegaan tijdens je relatie, betekent dat je dan voor altijd een vreemdganger bent? De Amerikaanse psycholoog en relatietherapeut Knopp geeft het antwoord.
Zijn we voor altijd een vreemdganger?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als je met iemand date of een relatie hebt die ooit is vreemdgegaan, betekent dat gelukkig niet direct dat je relatie per definitie gedoemd is om te mislukken. Maar wetende dat je partner het wel heel goed kan vinden met die ene collega of ooit maanden lang vreemdging, kan je uiteraard best ongerust maken.
Hoewel de paniekerige stem in je hoofd misschien roept ‘ooit een vreemdganger, altijd een vreemdganger’, is dat (gelukkig) niet per definitie de waarheid vertelt Knopp tegen SELF. Ondanks dat er ongetwijfeld genoeg mensen zijn die keer op keer ontrouw zullen zijn, zijn er daarentegen ook genoeg mensen die wel degelijk van hun fouten leren.
Vrouwen kiezen vaker voor emotioneel vreemdgaan, dit is waarom
Uit dit wetenschappelijke onderzoek dat de psycholoog deed voor de Universiteit van Denver naar het betreffende onderwerp, bleek dat niet elke voormalige vreemdganger het gedrag herhaalde in hun volgende relaties. Het statement dat vreemdgaan nou eenmaal in je zit, is vooral een zwart-wit gedachte die voortkomt uit angst en is een manier om je veiliger te voelen wanneer je bang bent dat je partner vreemdgaat, meent ze.
Hoe weet je of je partner niet meer vreemdgaat?
Dan rijst natuurlijk de hamvraag: hoe weet je nou wanneer je partner heeft geleerd van zijn of haar eerdere fouten en in de toekomst niet weer zal vreemdgaan? Hoewel je dat nooit met zekerheid weten, zijn er wel vijf tekenen die erop kunnen wijzen dat de kans klein is dat iemand nog eens zal vreemdgaan. Dit zijn ze:
1. Je partner is eerlijk over zijn/haar verleden
Het feit dat je partner eerlijk is over het verleden is een goed teken. Hoewel we heus niet alles over het verleden van onze partner hoeven te weten, is het wel degelijk een belangrijk teken wanneer je partner eerlijk is over eerdere missertjes.
Het kan in een kersverse relatie bijvoorbeeld eng te zijn om eerdere emotionele ontrouw toe te geven, omdat het je huidige liefdesituatie in gevaar kan brengen. Het is bovendien niet iets wat je per se hoeft te vertellen, maar het feit dat je dat wél doet laat zien dat je eerlijk durft te zijn ondanks de risico’s.
2. Degene weet waarom dat ‘ie is vreemdgegaan
Een uitleg praat het vreemdgaan natuurlijk niet goed, maar het laat wel zien dat de ander zijn of haar gedrag, problemen of de situatie kon erkennen en daar de verantwoordelijkheid voor neemt. Als je partner zegt dat ‘ie er geen controle over had of niet weet waarom ‘ie vreemdging, dán heb je een duidelijke rode vlag voor je, aldus de relatietherapeut.
3. Degene begrijpt dat je sceptisch over hem / haar bent
Je partner begrijpt dat je bang bent dat ‘ie het nog een keer zal doen of dat je sceptisch bent over of de ander wel de waarheid spreekt. Wordt je partner echt defensief als je begint over het verleden of laat je partner je schuldig voelen, dan is dat een teken dat de ander niet zijn verantwoordelijkheid pakt, zegt Knopp.
4. Het aantal keer vreemdgaan
Ook de hoeveelheid keren je partner is vreemdgegaan in het verleden kan het één en ander zeggen over het huidige gedrag van je partner. Is je partner één keer vreemdgegaan of ging je partner vreemd in elke relatie? De kans is logischerwijs groter dat je partner opnieuw zal vreemdgaan als het in elke eerdere relatie plaatsvond, dan wanneer het slechts één keer is voorgekomen.
5. Degene heeft z’n best gedaan om ervan te leren
Wanneer je partner oprecht z’n best heeft gedaan om te leren van de eerder gemaakte fouten door patronen onder ogen te komen, aan de slag te gaan met zichzelf en misschien in therapie is gegaan, is dat een duidelijk teken dat de ander zichzelf wilt verbeteren.
Een excuus kan natuurlijk duiden op oprechte spijt, maar als er vervolgens geen verandering plaatsvindt, kunnen het ook loze woorden zijn. Is er écht actie geweest na het vreemdgaan? Dán is de kans op slagen in de toekomst groter.
Natuurlijk zijn geen van deze vijf acties een garantie dat iemand nooit meer zal vreemdgaan, maar het kan wel een indicatie zijn van of iemand oprecht spijt heeft of vooral mooie praatjes heeft.
Zoals met veel dingen, maar vooral met relaties geldt: communicatie is dé grote sleutel naar succes. Open zijn, je kwetsbaar naar elkaar opstellen en doorvragen naar bepaald gedraag of bepaalde behoeften, kan je helpen om vreemdgaan te voorkomen en jullie relatie juist sterk en gezond te houden. Uiteindelijk zijn we allemaal mens met alle menselijke behoeften van dien, het is belangrijk om óók die kant te kunnen bespreken.