Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 29 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

8 vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatie om de bedrijfscultuur te achterhalen

Naast een fijn salaris, uitdagende functie en klik met je collega’s is de bedrijfscultuur een steeds belangrijker onderdeel van werken. Maar hoe kun je die bedrijfscultuur achterhalen tijdens een sollicitatiegesprek zonder standaard cliché antwoorden te krijgen als ‘er is veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling hier’. Met deze acht vragen tijdens een sollicitatiegesprek kom je meer te weten over de manier van samenwerken en diversiteit binnen het bedrijf.

Nu er zoveel krapte op de arbeidsmarkt is, is het een goed moment om eens na te denken of jij nog op je plek zit op je werk. Passen dit bedrijf, de functie en cultuur echt bij jou?

De bedrijfscultuur gaat over normen en waarden binnen een bedrijf. Wat zijn de regels binnen het bedrijf? Hoe is de interne communicatie vanuit de leidinggevende of de CEO? Hoe wordt er omgegaan met duurzaamheid? Lunchen collega’s samen of achter hun bureau?

Dit zijn allemaal onderdelen van de bedrijfscultuur. Hiernaar vragen tijdens een sollicitatieproces zorgt ervoor dat je niet opeens in een hiërarchisch corporate bedrijf terecht komt, terwijl je zelf op zoek bent naar een creatief, flexibel bedrijf waar je veel autonomie en vrijheid hebt.

Neem zelf de rol van interviewer aan

Hoe kom je er nou achter wat de bedrijfscultuur is? Allereerst is het volgens Aline Lerner, CEO bij Interviewing.io, belangrijk dat je zelf een aantal vragen over de cultuur voorbereid en op papier zet. Hiermee laat je zien dat je je goed voorbereid hebt, oprecht geïnteresseerd bent en verder kijkt dan de functie en het salaris.

‘Bij een interview hoef je heus niet alleen maar de vragen te beantwoorden van de interviewers, jij mag ook vragen stellen. Zorg dat je een aantal goede vragen hebt voorbereid, en vraag door als je standaard antwoorden krijgt. Zo krijg je een veel beter beeld van de functie en of het past bij wat je zoekt’, aldus Lerner.

8 vragen over de bedrijfscultuur die je kunt stellen tijdens je sollicitatie

Pak je notitieboek er bij en schrijf drie tot vijf vragen op die je het meest aanspreken.

1. Wat vind je het leukste aan je baan en dit bedrijf?

Door te vragen naar de werkervaring van de interviewer kun je te weten komen hoelang hij of zij hier al werkt en bouw je een persoonlijke band op. Ook kan het veel zeggen of de interviewer begint over functie inhoudelijke taak of juist meer over zijn of haar collega’s.

2. Welke taak of welk project in deze baan heeft je het meeste voldoening gegeven/ waar ben je het meest trots op?

Deze vraag zegt veel over de inhoudelijke taken van een functie en over hoe mensen onderling samenwerken. Wordt er een individueel persoonlijk succes genoemd of juist meer een team effort?

3. Wat zou je willen dat anders was aan je baan?

Als iemand eerlijk durft te antwoorden op deze vraag, zegt dat veel over de transparantie binnen een bedrijf. Zo weet je ook waar nog ruimte ligt voor verbetering binnen het bedrijf of het team. Als de interviewer hier geen antwoord op weet, durft hij of niet eerlijk te zijn of is hij weinig betrokken bij het bedrijf.

4. Hoe gaan collega’s en leidinggevende met elkaar om? Lunchen jullie samen?

Een hele belangrijke vraag om de sfeer te peilen binnen een team of bedrijf. Wordt er samen gegeten of een rondje buiten gelopen? Is er een tafeltennistafel of voetbaltafel waar je even stoom kan afblazen en lachen met elkaar?

Sollicitatiegesprek? Deze psychologische trucjes kunnen je helpen

Of wordt er achter het bureau gelunchd of gaat iedereen op verschillende tijden wat eten? Uit onderzoek blijkt dat samen lunchen belangrijk is om een goede en persoonlijke band te krijgen met je collega’s.

5. Welke eigenschappen zijn belangrijk om succesvol te zijn binnen dit team of bedrijf?

Dit is een veelgestelde vraag bij sollicitaties, maar het antwoord kan veel zeggen. Wordt er bijvoorbeeld zelfredzaamheid genoemd, dan is het belangrijk dat je voor jezelf kan opkomen. Ook is het bedrijf misschien wat individualistischer. Hiermee kun je goed achterhalen of deze eigenschappen passen bij jouw persoonlijkheid en skills.

6. Houden jullie je in het bedrijf bezig met diversiteit en op welke manier?

Bij het ene bedrijf is diversiteit een big topic, bij de andere wordt hier nauwelijks aandacht aan gegeven. Zo kom je te weten of er überhaupt wordt nagedacht over bedrijfscultuur, teamsamenstelling en HR-beleid.

7. Is er een gezamenlijke weekafsluiting met het team?

Als je het leuk vindt om te borrelen op vrijdagmiddag, vaak samen te lunchen en mee te gaan op teamuitjes is het een goed idee om te vragen of die er zijn bij een bedrijf.

Zo is een borrel op vrijdag bij het ene bedrijf vaste prik, doet het andere bedrijf het eens per maand en bij weer andere bedrijven gaat iedereen snel naar huis om 16:30 uur op vrijdagmiddag. Er is geen goed of fout, alleen wel belangrijk om te weten wat jij wil.

8. Is het bedrijf maatschappelijk betrokken of bezig met duurzaamheid en op welke manier?

Vind je duurzaamheid belangrijk dan is het zeker niet raar om hiernaar te vragen, ook als het product of dienst niks met duurzaamheid te maken heeft.

Steeds meer bedrijven zijn hiermee bezig en hebben hier een beleid voor, dus hiernaar vragen kan verrassende antwoorden opleveren. Het laat zien dat je hier zelf ook over nadenkt en mee bezig bent en dat is vaak alleen maar een pluspunt.

Persoonlijke ontwikkeling op werk

Als je graag verder wilt ontwikkelen, cursussen wilt volgen of naar seminars of evenementen wilt is het goed om te vragen naar het opleidingsbudget. Krijg je een persoonlijk budget of moet je gebruiken maken van het STAP-budget? Zijn er interne cursussen of werken ze samen met externe bedrijven voor het ontwikkelen van nieuwe skills?

Het zegt vaak al veel wat er op dit moment aan mogelijkheden is het binnen het bedrijf. Zo weet je hoe belangrijk het bedrijf jouw ontwikkeling vindt en of daar tijd en geld aan wordt besteed.

Met deze 15 verdiepende eerste date vragen leer je elkaar pas écht goed kennen

Wees dus niet bang om zelf ook in de rol van interviewer te kruipen tijdens je sollicitatiegesprek. De match moet er van twee kanten zijn, dus bereid jezelf goed voor met de vragen die jij belangrijk vindt en ga ervoor. You got this!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️