Waarom je nu écht aan yoga wilt beginnen (ook als je niet zweverig bent)
Wie yoga maar voor zweverige mensen vindt of denkt dat je per se mantra’s zingt met een stip tussen je wenkbrauwen, kan dit artikel beter eens goed doorlezen. Yoga zorgt er inderdaad voor dat je dichterbij jezelf komt te staan, maar het heeft nog meer voordelen dan alleen dat.
En die voordelen zijn fijn voor iedereen, of je nu zweverig bent of niet.
Is yoga altijd spiritueel?
Yoga komt uit India en is ontstaan vanuit het Hindoeïsme. We zullen niet ontkennen dat yoga veel spiritualiteit met zich mee brengt, want dat is nu eenmaal zo (benieuwd waarom spirituele mensen altijd zo zweverig praten? We leggen het uit in dit artikel).
Maar, yoga is meer dan alleen het beeld van een verloren backpacker op zoek naar zichzelf in de bergen van India. Zo heeft het doen van yoga in eerste instantie heel veel verschillende lichamelijke voordelen.
De lichamelijke voordelen van yoga
De oefeningen van veel yogasoorten (er zijn 6 ‘hoofdsoorten’ en meer zijtakken per yogasoort) zijn hartstikke goed voor je spierkracht. Wist je dat er ook zoiets als seniorenstoelyoga bestaat? Het bevordert namelijk ook de gewrichten en de bloedsomloop. Een mooie manier dus om ouderen – maar dat geldt natuurlijk voor iedereen – in beweging te houden zonder hen een al te intensieve sport te laten doen.
Must read: Ben je gestrest? Probeer deze yogaposes en stretchoefeningen eens
Met yoga werk je ook aan je lichaamshouding. Een holle rug, opgetrokken schouders of een gespannen gezicht: we kunnen hoogstwaarschijnlijk allemaal wel wat verbeteringen in onze houding gebruiken. Helemaal als je de hele dag achter een computer zit. Bij yoga focus je altijd op je houding. Daardoor word je in het dagelijks leven vanzelf bewust van je waarschijnlijk niet-helemaal-rechte houding. Handig dus! Geen rechte rug hebben, kan op de lange termijn voor veel klachten zorgen in de rug of nek. Heb je echt last van je rug? Neem dan liever contact op met de huisarts.
Veel yogaposes bevatten stretches die een aantal ademhalingen worden volgehouden waardoor je je flexibiliteit traint. Je spieren worden langer en soepel. Heel fijn wanneer je (last van) gespannen spieren hebt. Andere poses hebben weer een focus op balans, en maak je geen zorgen: na drie jaar yoga doen, lukt het me nog steeds niet fatsoenlijk een pose te doen op één been. Maar beter wordt mijn balans en focus wel.
Lees ook: Een mini-yogaguide: de krachten van yoga uitgelegd (en 3 fijne poses)
De kracht van ademhalen
Hoe vanzelfsprekend ademhalen ook klinkt; het kan enorm veel teweeg brengen wanneer je de juiste ademhalingsoefeningen doet. Stress en angsten kunnen worden verholpen door bepaalde ademhalingstechnieken. Afgelopen winter maakten we het in een workshop van TED Talk-spreker Max Strom zelf mee. En laat een rustige ademhaling nou net dé leider zijn van de bewegingen in yoga. Waar er met dansen wordt bewogen op tellen, gebeurt dat bij yoga op ademhalingen.
Door diep adem te halen gebruik je de longcapaciteit optimaal (je ademt diep in en uit) en komt er meer zuurstof in je bloed, waardoor je je ook nog eens energieker voelt.
De mentale voordelen van yoga
Oké, yoga is dus veel opzichten goed voor je lichaam. Maar hoe zit dat dan met je geest? Word je meteen een zweefteef als je de yogamat op gaat? Nee. Wel word je er rustiger van. Gedachten, to do-lijsten, stress, angsten en die stapels werk laat je op de mat vanzelf even voor wat het is.
Dankzij de focus op je ademhaling, het uitoefenen van de poses die goed voelen voor jouw lichaam, werkt yoga bijna meditatief. Wat ook niet gek is, yoga is namelijk bedoelt om je klaar te stomen voor een meditatiesessie, want daarvoor wil je een lege mind hebben. Vandaar dat de laatste yogapose vaak op de grond is, met gesloten ogen.
Dit vind je vast ook interessant: Mediteren met je ogen open: zo doe je dat
Voor alle driftkikkers, stresskippen en harde werkers
Voor ongeduldige driftkikkers zoals ik, kan yoga wonderen doen. Mijn geduld in het verkeer is (relatief gezien) een stuk beter, ik kan stress makkelijker in perspectief plaatsen (is het écht nodig om me hier druk om te maken?) en kan na een yogaklas beter genieten van het moment.
Wat ik daarmee bedoel? Als ik weer eens van hot naar her race, allerlei afspraken en etentjes heb én lange dag heb gewerkt, loop ik er soms bij als een zombie. Ik ben er wel, maar de omgeving, gesprekken en momenten gaan langs me heen. Yoga brengt mij dus weer ‘terug’ bij waar ik ben, iets wat door de drukke bestaan soms verdwijnt. Terug naar jezelf, daar is niets zweverigs aan.
Hier heb je alvast wat fijne yogaoefeningen, gewoon voor thuis.