Dit zijn nou eens écht goede redenen om je okselhaar niet te scheren
Laten we eerlijk zijn: okselhaar heeft niet de beste reputatie. Maar waarom eigenlijk? In een tijd waarin body positivity en zelfacceptatie steeds belangrijker worden, is het misschien tijd om die scheermesjes eens aan de kant te leggen. Het niet scheren van je okselhaar is namelijk helemaal niet gek meer. Sterker nog: er zijn tal van voordelen aan het niet scheren van je okselhaar.
Een glad lichaam is decennialang hét schoonheidsideaal geweest, maar dat betekent niet dat het gezond is of – jawel – de mooiste manier om voor het lichaam te zorgen.
Scheren van okselhaar
Vroeger, toen douches nog niet bestonden, werd het scheren van oksels gezien als een manier om geuren, infecties en ongedierte te verminderen. Maar in deze moderne tijd is het scheren van je lichaamsbeharing puur een esthetische keuze.
En die keuze wordt nu steeds vaker onder de loep genomen. Want hoewel iedereen lichaamsbeharing heeft, lijkt het alsof alleen vrouwen onder druk worden gezet om het te verwijderen. Maar wat als je je okselhaar besluit te laten staan? Dan kun je van de volgende voordelen profiteren.
Je bespaart tijd en geld
Een inkoppertje, maar zeker niet onwaar: je zult behoorlijk wat geld én tijd besparen. Denk eens aan al die tijd die je besteedt aan het scheren van je oksels. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten van scheermesjes, scheerschuim en aftercare-producten. Door je okselhaar te laten staan, kun je die tijd en dat geld investeren in dingen die je echt gelukkig maken. Meer tijd voor een kop thee, een goed boek of je favoriete serie, toch?
Het is beter voor je huid
Scheren kan irritaties veroorzaken, zoals rode bultjes, ingegroeide haartjes en een droge huid. Door je okselhaar te laten staan, geef je je huid de kans om gezond en soepel te blijven. Bovendien vermijd je het risico op sneetjes en wondjes die kunnen ontsteken. Een win-win voor jouw huid.
Het is een milieuvriendelijke keuze
Als het aan Mother Earth lag, liepen we er allemaal ongeschoren bij. Door niet te scheren, zul je de natuur behoorlijk besparen. Hoeveel precies? Dat rekenen wij voor jou uit. Stel dat je een mesje na vijf tot zeven scheerbeurten vervangt. En stel dat je twee keer per week scheert. Dan gebruik je jaarlijks tussen de 15 en 21 mesjes. Over een periode van vijftig jaar zal dit neerkomen op 750 tot 1050 scheermesjes.
Je okselhaar niet scheren is gezond
Vergeet niet dat je okselhaar een biologische functie heeft. Het helpt je huid beschermen tegen wrijving en vangt zweet op, waardoor het langzamer verdampt. Dit kan helpen om je oksels op natuurlijke wijze te reguleren. Bovendien zorgt okselhaar voor een natuurlijke barrière tegen bacteriën en vuil, wat het risico op infecties kan verkleinen. Het haar fungeert als een soort filter, wat je huid beschermt tegen externe irriterende stoffen.
Het boost je zelfvertrouwen
Er is iets ongelooflijk krachtigs aan het omarmen van je natuurlijke zelf. Door je okselhaar te laten staan, geef je jezelf toestemming om 100 procent jezelf te zijn. Het kan in het begin wat spannend zijn—misschien voel je je even bekeken of onzeker—maar dat gevoel ebt weg zodra je merkt hoe bevrijdend het is om je niets aan te trekken van wat anderen denken. Je straalt uit dat je zelfvertrouwen hebt en dat je lekker in je vel zit.
Dus, waarom zou je je okselhaar scheren als je er zoveel voordelen uit kunt halen door het gewoon te laten staan? Het bespaart je niet alleen tijd en geld, maar het draagt ook bij aan een gezonde huid, is beter voor het milieu en bevordert je zelfvertrouwen. Het omarmen van je natuurlijke lichaamsbeharing is een daad van zelfacceptatie, die niet alleen goed is voor jou, maar ook voor de planeet.
Over de planeet besproken: lees hier wat de bosbranden in Los Angeles te maken hebben met de klimaatverandering.
Altijd al in een tiny house willen wonen? Rosa: ‘Ik moet letterlijk met mijn eigen shit dealen’