Waarom je toch echt vaker magnesium wilt bijslikken
Voel je je de laatste tijd moe en lusteloos? Dat zou kunnen liggen aan de hoeveelheid magnesium die je binnenkrijgt. Magnesium is een mineraal dat het lichaam nodig heeft voor een boel processen overal in het lichaam. Een daarvan is het omzetten van voeding in energie. Maar waar zit het mineraal in, hoe weet je of je een tekort hebt, en hoeveel mag je eigenlijk bijslikken?
Genoeg magnesium binnenkrijgen brengt mogelijk veel voordelen met zich mee. Het is nodig voor de vorming van bot en spieren, voor de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen, maar helpt ook bij het goed laten functioneren van de spieren en de energieproductie van lichaamscellen.
Een groot magnesiumtekort komt in Nederland gelukkig niet vaak voor, omdat er veel producten zijn waar het mineraal inzit. Toch zouden algehele lusteloosheid, vermoeidheid, spierkrampen en in het ergste geval hartritmestoornissen kunnen duiden op een tekort aan het mineraal.
Hoeveel mg per dag?
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium is volgens het Voedingscentrum bij een volwassen man 350 milligram, en bij een vrouw is dit 300 milligram. Deze hoeveelheid kun je halen uit normale voeding, maar als dat niet lukt dan is het bijslikken van magnesiumsupplementen ook een optie.
Waarom we magnesium nodig hebben (een essentieel mineraal voor je lichaam)
Let wel op de dosering: je wilt niet meer dan 250 gram magnesium slikken bovenop de hoeveelheid die je al binnenkrijgt uit voeding. In veel voedingsmiddelen is het mineraal namelijk ook terug te vinden. Zo vind je het onder andere in volkoren brood, groenten, noten, melkproducten en vlees.
De voordelen van magnesium
Dagelijks voldoende magnesium binnenkrijgen brengt een hoop voordelen met zich mee. Je leest hieronder over de opvallendste voordelen.
Magnesium bestrijdt een depressie
Uit onderzoek blijkt dat magnesium een belangrijke rol speelt in hersenfunctie en gemoedstoestand. Een lagere magnesiumwaarde wordt dan ook gelukt aan een verhoogd risico op een depressie.
Ook opvallend: bij een proef onder depressieve volwassenen bleek 450 mg de gemoedstoestand net zo te verbeteren als antidepressiva, lezen we op ahealthylife. Daaruit blijkt dat magnesiumsupplementen de depressie bij sommige mensen doet verminderen.
Middagdipje? Dit is de perfecte opkikker (nee, het is géén koffie)
Magnesium kan een hoge bloeddruk verlagen
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat magnesiumsupplementen een hoge bloeddruk kunnen verlagen. Het gaat hierbij zowel om de boven- als onderdruk.
Uit deze onderzoeken blijkt echter dat het alleen effect heeft om mensen met een hoge bloeddruk. Bij mensen met een normale bloeddruk verlaagt de bloeddruk niet na het slikken van extra magnesium.
Het kan kramp voorkomen
Het is na het lezen van dit artikel vast geen verrassing dat het mineraal effect heeft op je spieren. (Kracht)sporters slikken bijvoorbeeld vaak magnesium om kramp in hun spieren te voorkomen. Sport je veel? Dan loont het om eens kritisch naar jouw magnesiuminname te kijken.
Magnesium kan migraine voorkomen
Nog zo’n interessant feitje: sommige onderzoeken bewijzen dat mensen met migraine eerder een tekort hebben aan magnesium dan mensen zonder migraineaanvallen.
Andere onderzoeken tonen aan dat magnesium migraine kan voorkomen en zelfs genezen. Een must know als je ook last hebt van deze verschrikkelijke hoofdpijn-aanvallen.
Dit is waarom we vaker zink als supplement zouden moeten slikken
ZorgwijzerVitakruidVoedingscentrum