Voldoende rust nemen is zó belangrijk (en dit is waarom)
Het vinden van rust is in onze 24/7-maatschappij steeds lastiger. De scheidslijnen tussen werk en ontspanning vervagen steeds meer, vindt ook Harriet Griffey, schrijver van de boeken ‘Ik wil rust’ en ‘Ik wil slapen’. Het wordt tijd om wat gas terug te nemen. In onze maatschappij is alles druk, druk, druk. Wanneer deed jij het voor de laatste keer rustig aan? We vergeten en onderschatten vaak het belang van rust. “Het is moeilijk om niet bedolven te raken. Neem daarom regelmatig een moment rust. Dan zul je je kalmer voelen, sta je boven de hectiek van de dag, ben je minder gespannen en voel je je meer in evenwicht met het leven”, schrijft Harriet Griffey in ‘Ik wil rust‘.
Mindfulness
Om alles vol te kunnen blijven houden, besteden steeds meer mensen aandacht aan mindfulness. Het kan je helpen om rust te vinden in alle drukte en je drukke schema vol te houden. Met deze techniek begeef je je in het heden en stop je met het piekeren over het verleden en de toekomst. Je houdt je aandacht dus bewust in het nu. “Het geeft je de mogelijkheid om, in je reactie op de vele eisen die het leven stelt, via je lichaam naar jezelf te luisteren en voor jezelf te zorgen.”
7 manieren om tot rust te komen, want slaap alleen is niet genoeg
Mindfulness helpt en hoeft helemaal niet zweverig te zijn. Het helpt je eraan herinneren dat je leven zich ergens anders afspeelt dan in je hoofd. “Mindfulness is geen esoterische poppenkast, maar een vaardigheid die je je kunt aanleren, met meetbare positieve effecten”, aldus Harriet. Het is de kunst om doelbewust aandacht te besteden aan je leven.
Even op mute
Het is belangrijk om af en toe even op de rem te trappen. Onze power button staat altijd aan, dus we hebben het hard nodig om zo nu en dan op mute te drukken. Voldoende rust nemen en stil zijn, dus.
Harriet: “Door rust te nemen en je voortdenderende en zelfkritische gedachten af te remmen kun je de negatieve impact ervan terugbrengen. Daarmee geef je minder ruimte aan het beperkende en zelfdestructieve gedrag dat zich steeds maar herhaalt en het leven stress geeft.”
Zo krijg je een goede nachtrust volgens de Ayurvedische leer
Het opzoeken van de stilte helpt je daarnaast om je eigen richting te bepalen, je innerlijk kompas te zien en te kunnen volgen. We worden constant geprikkeld door alles om ons heen.
Rust en stilte helpen je om al die prikkels even uit te zetten en beter naar jezelf te luisteren. “Stilte kan helpen de fluisterstem van je hart beter op te merken”, vertelde meditatiecoach Marnix al eerder aan Bedrock.
Overschot aan informatie
Volgens een onderzoek van de Universiteit van Californië worden we elke dag gebombardeerd met 34 GB aan informatie, twee keer zo veel als 30 jaar geleden. De rust is dus ver te zoeken. Langzaam raken we er aan gewend dat er constant overal om ons heen een overvloed aan informatie is. Maar ondertussen hebben we steeds meer stress en vinden we het moeilijk om onze rust te vinden.
“Een constante stressreactie in het lichaam creëert een continue stroom stresshormonen – adrenaline en cortisol – wat de stressrespons blijvend hoog houdt”, schrijft Harriet. Onze voorouders hadden deze stressrespons nodig, om zo snel mogelijk in actie te komen wanneer ze zich in een bedreigende situatie bevonden.
5 manieren om stress te voorkomen (dan hoef je er ook niet mee te dealen)
Stress zorgt ervoor dat je vecht- of vluchtreflex in werking wordt gezet. Door constant op deze manier te functioneren vraag je veel van je lichaam: “De algehele onbalans en dit hoge niveau van afweer is erg vermoeiend voor het lichaam. Daarom is stress ook zo slecht, vooral voor het hartweefsel.”
“En terwijl we zo functioneren, wordt slapen moeilijk omdat dezelfde stresshormonen die je benen kracht geven om weg te rennen van het gevaar ook bedoeld zijn om wakker te blijven. Terwijl je eigenlijk rust zou moeten nemen, krijg je slaapgebrek, wat op zijn beurt weer veel stress kan geven”, schrijft Harriet.
We bevinden ons dus in een vicieuze cirkel en het wordt steeds moeilijker om ons hier uit los te maken. Hoe vermoeider we zijn, hoe meer stresshormonen er aangemaakt worden en hoe moeilijker het wordt om te slapen. “We multitasken continu, wat eigenlijk niet goed is, en proberen dan toch nog rustig te slapen.”
Voldoende rust nemen: het belang van slaap
Om ons lichaam en onze geest te kunnen herstellen, hebben we die slaap hard nodig. Vaak onderschatten we het belang van slaap. Ons leven wordt steeds drukker en we denken dat we aan een nachtrust van 5 of 6 uur genoeg hebben. In onze drukke agenda is steeds minder ruimte over voor slaap. In Nederland heeft een derde van alle volwassenen, dus meer dan 4 miljoen mensen, problemen met slapen en slaapt minder dan 7 uur per nacht.
Weg met die onnodige stress en drukte: zo doe je het weer rustig aan
Harriet Griffey schrijft in het boek ‘Ik wil slapen‘ dat slapen cruciaal is voor lichaam en geest: “Veel van onze kennis over de weldaden van slapen hebben we te danken aan hoe we ons voelen bij slaapgebrek: we zijn geestelijk en lichamelijk gesloopt, snel afgeleid, lichtgeraakt en reageren trager. We voelen ons domweg niet best als we niet goed slapen.
Af en toe een slechte nacht maakt niet zoveel uit, maar slaapgebrek is ernstig als we taken moeten uitvoeren waarvoor we alert moeten zijn en snel moeten kunnen reageren, zoals autorijden.” Jep, slaap hebben we hard nodig. “Het is dan ook fout het als iets passiefs te zien. Gedurende die vredige vergetelheid gebeurt er namelijk veel.” Vanavond op tijd de ogen sluiten dus.
Depressie
Wanneer je zo doorgaat, kan je lichaam het op een gegeven moment niet meer aan. “Als we toegeven aan de uitputtingsspiraal, lijdt zowel onze geest als ons lichaam. Stress biedt ruimte aan angst, angst biedt ruimte aan depressie, en plotseling wordt het allemaal te veel, te groot om nog te kunnen behappen. We komen terecht in een crisis, lijden onder een gebrek aan rust en worden als reactie daarop ziek.”
Als we dit willen voorkomen, moeten we allemaal wat vaker die mute-knop indrukken. Zoek wat vaker de rust op en zonder je af van de drukte om je heen. En wanneer je overdag momenten van rust neemt, zul je ‘s avonds beter slapen, benadrukt Harriet in haar boeken.
Meer weten over rust? Je kunt de boeken ‘Ik wil rust‘ en ‘Ik wil slapen‘ bestellen via Altamira.
Meer lezen over rust en ontspanning?
- Rust in je hoofd! Zo filter je inkomende prikkels
- 4x ontspannende thee (voor een goede nachtrust)
- Waarom je meer moet rusten om beter te werken