Voedselverspilling voorkomen? Dat kan met dit smaakvolle en circulaire drankje (+ recept om het zelf te maken)
‘Gekneusde Kombucha’ geeft beurs zomerfruit een tweede leven, want Hollandse aardbeien en frambozen zijn verrukkelijk, maar kwetsbaar. Daar hebben Crisp en de Noord-Brabantse fruitteler Beeker Berries wat op bedacht. Van de oogst die beschadigd raakt, wordt er een frisse kombucha gemaakt in samenwerking met YAYA Kombucha. Kombucha is een verfrissend zomerdrankje dat je ook zelf kunt maken. Met rood zomerfruit is het dus extra lekker, zomers en goed tegen voedselverspilling!
Waar kombucha eerder nog redelijk onbekend was, valt het inmiddels bij veel mensen in de smaak. Dat je met dit drankje ook het voedselsysteem kunt veranderen is een win-win!
Komucha van zacht rood fruit voorkomt voedselverspilling
Zacht fruit is zacht, en dus kwetsbaar. Waar je tijdens het telen veel schade voorkomt door het inzetten van insecten (hommels en bijen die de planten bestuiven), valt er aan plukschade niet altijd wat te doen. Al het fruit bij de Brabantse fruitteler wordt met de hand geplukt en omdat het zo zacht en kwetsbaar is, ziet het er niet altijd meer aantrekkelijk uit. De smaak is prima, maar het oog van de consument wil ook wat. Daarom willen reguliere verkopers het beschadigde fruit vaak niet meer aan de consument aanbieden.
Weggooien is ook zonde! Daarom bedachten de drie partijen een mooie samenwerking om zo voedselverspilling tegen te gaan.
De natuur haar werk laten doen
De Gekneusde Kombucha van Crisp wordt gemaakt door het Amsterdamse YAYA Kombucha, dat met behulp van wilde fermentatie de lekkerste kombucha brouwt. Het proces begint met een zoete thee, waaraan je een cultuur van gisten en bacteriën toevoegt: een zogenaamde scoby. En daarna doet de natuur haar werk. Na een aantal weken fermenteren verandert het in kombucha: een goed alternatief voor suikerhoudende frisdranken en alcohol.
Zelf kombucha maken?
Heb je tijd genoeg of maak je graag je eigen drankje? Dan is kombucha natuurlijk een heerlijk drankje om zelf te maken! Het fermenteren kost even wat tijd en werk, maar dan heb je ook wat.
Ingrediënten:
- 1 liter (gefilterd) kraanwater of bronwater zonder koolzuur
- 2 tl (5-7 gram) biologische en pure groene of zwarte thee
- 100 gr biologische (riet) suiker per liter water
- 1 kombucha-SCOBY (kan je online kopen of zelf maken)
- 30 ml witte natuurazijn per liter als starter
- Weckpot met een inhoud van minimaal 1 liter
- Glazen beugelflessen
- PH-strips
- Thermometer
- Luchtdoorlatende (thee/kaas) doek
- Elastiek
Zo maak je het
- Breng het (gefilterde) water aan de kook. Voeg hier de theeblaadjes aan toe en laat dit een kwartiertje trekken. Hierna kun je de thee zeven en af laten koelen.
- Laat de thee afkoelen tot ongeveer 45 graden en voeg dan de suiker toe. Roer even goed door en giet over in de glazen weckpot.
- Kombucha houdt van temperaturen tussen de 15-30 graden. Laat de thee dus afkoelen tot 30 graden voordat je de SCOBY bij de thee doet.
- Voeg de SCOBY nu samen met het azijn (of de kombucha van een eerdere drank). Door zuur toe te voegen aan je drank geef je jouw zuurminnende SCOBY de beste start en bovendien voorkomt de zure omgeving de groei van ongewenste bacteriën.
- Dek de glazen pot nu af met een luchtdoorlatende doek, doe er een elastiek omheen en zet weg op een zuurstofrijke plek op kamertemperatuur. Vermijd een plek in de zon.
- Het fermentatieproces duurt meestal tussen de 10 en 14 dagen (bij kamertemperatuur). Het zorgt voor een lekker en zoetzuur resultaat. Good to know: hoe langer je de kombucha laat fermenteren, hoe zuurder je theedrank wordt. Er worden namelijk meer suikers omgezet naar mate je de kombucha langer laat fermenteren.
- Na 10 tot 14 dagen kun je de PH-waarde meten van de kombucha. Deze zou tussen de 2,5 en 4 moeten zijn. Is dit het geval? Dan kun je de SCOBY verwijderen en de thee overgieten in een glazen beugelfles. Denk eraan, wel even zeven. Hiervoor kun je een schoon stuk kaasdoek, een zakdoek of een papieren filter gebruiken.
- Bewaar wat van de drank als starter voor je volgende kombucha en natuurlijk om je zwam in leven te houden.
Tweede fermentatie
Tijdens het tweede fermentatieproces (dus na het overgieten in de afgesloten fles) ga je druk opbouwen en smaak toevoegen. Nu is het ook tijd voor de toevoeging van rood fruit! Na een dag of twee is er voldoende koolzuur gecreëerd, is de smaak opgenomen en is jouw kombucha ready to go! Even filteren, in een flesje gieten en je hebt je eigen smaakvolle kombucha waarmee je voedselverspilling tegengaat. Want je kunt natuurlijk alle soorten fruit gebruiken!