Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 12 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

5 makkelijke tips om thuis voedselverspilling te voorkomen

Nederlanders zijn enorme voedselverspillers en dat is niet best voor het klimaat. Wist je dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks ruim 33 kilo voedsel weggooit? Dat blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. Dat kan natuurlijk anders! Daarom wordt deze week in Nederland de Verspillingsvrije Week georganiseerd: een mooi initiatief om iedereen te motiveren om samen verspilling vrij te kopen, koken en bewaren. Hoe? Dat kan een stuk makkelijker dan je wellicht denkt. En wel met deze vijf tips om thuis voedselverspilling te voorkomen.

Met een paar kleine aanpassingen kun je thuis namelijk al een groot verschil maken en thuis voedselverspilling voorkomen, of in elk geval flink te verminderen. Alle beetjes helpen immers!

Thuis voedselverspilling tegengaan: hoe doe je dat?

De biologische supermarkt Ekoplaza is groot fan van het initiatief en deelt daarom met BEDROCK vijf handige tips om voedselverspilling te voorkomen. Dit zijn ze:

1. Kook precies genoeg

Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar begin altijd bij de basis: hoeveel eten heb je écht nodig? Door de porties goed af te meten, voorkom je dat je met restjes blijft zitten. Weet je zeker dat iedereen mee eet vanavond? Heb je tóch wat over? Geen probleem, die ratatouille van gisteren smaakt, met een paar kleine toevoegingen, heerlijk als quiche de volgende dag. En, eigenlijk vaak nog wel lekkerder ook!

Met deze tips lukt het je om makkelijker de juiste porties te koken.

2. Maak van restjes nieuwe gerechten/hergebruik producten

Heb je thuis bruine bananen liggen? Gooi ze vooral niet weg, want ze zijn perfect voor het bakken van bananenbrood (met dit heerlijke basisrecept!). Heb je oude groenten over? Die zijn weer ideaal voor het maken van een soep of stoofpot.

3. Kijk altijd eerst naar je voorraad

Het is een kleine moeite, maar toch vergeten we het vaak. Voordat je boodschappen gaat doen, is het slim om eerst de voorraadkast even in te duiken. Zo voorkom je immers dat je dingen koopt die je al in huis hebt, maar met een goed gevulde kast en een doordachte boodschappenlijst, ben je ook minder geneigd om onnodige producten mee te kopen. Tja, maken we ons daar niet allemaal zo nu en dan schuldig aan? Dus, niet alleen goed tegen verspilling, maar ook nog eens goed voor de portemonnee.

4. Bewaar je eten op de juiste manier

Zet je koelkast op vier graden om ervoor te zorgen dat je producten zo lang mogelijk vers blijven. Bacteriën groeien dan namelijk een stuk minder snel. Als de THT (Tenminste houdbaar tot)-datum is verstreken, ruik, kijk en proef dan toch nog even voordat je iets weggooit – een verlopen houdbaarheidsdatum betekent niet altijd dat iets niet meer eetbaar is.

5. Doe bewust boodschappen

Als je weet dat je een product dezelfde dag nog gaat gebruiken, kies dan voor het product met de kortste houdbaarheidsdatum. Zo help je supermarkten om bederving tegen te gaan en verminder je voedselverspilling. Simpel, toch?

Wist je dat er nog véél manieren zijn om thuis voedselverspilling tegen te gaan? Zoals deze 10 tips om minder eten te verspillen, maar ook ChatGPT komt met advies, zo schreven we al eerder. Nog steeds restjes over? Maak er dan dit lekkere én circulaire drankje van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️