Deze 7 voedingsmiddelen bevatten stiekem gluten
Van sommige producten is het overduidelijk dat er een bepaald ingrediënt in zit. Zoals dat er vlees zit in een hotdog, soja in sojabonen of gluten in brood. Logisch. Alleen, van sommige producten is veel minder duidelijk welke ingrediënten er eigenlijk inzitten. En dat wordt erg vervelend (of soms gevaarlijk) als je een allergie hebt. Wist je bijvoorbeeld dat er in deze zeven producten gluten zitten?
Of je liever geen gluten eet vanwege je dieet, een allergie of intolerantie: deze voedingsmiddelen zijn helemaal niet glutenvrij.
In deze voedingsmiddelen zitten stiekem gluten
Voor mensen met coeliakie, een glutenintolerantie of glutenallergie, is glutenvrij essentieel. Toch kunnen gluten in voedingsmiddelen zitten waarvan je het misschien niet zou verwachten. Dat maakt het extra belangrijk om altijd goed etiketten te lezen en bewust te zijn van verborgen gluten in alledaagse producten.
Daarom een handig overzicht van voedingsmiddelen die stiekem gluten kunnen bevatten waarvan je het waarschijnlijk niet zou verwachten:
1. Sojasaus
Sojasaus lijkt misschien een veilige keuze als het gaat om glutenvrij eten, maar bevat meestal tarwe als ingrediënt. Gelukkig bestaan er gewoon glutenvrije alternatieven, zoals tamari, die vaak in Aziatische gerechten worden gebruikt. Ook kun je vaak een glutenvrije variant kopen in de supermarkt.
2. Snoep en kauwgom
Veel soorten snoep en kauwgom bevatten gluten in de vorm van gemodificeerd zetmeel of andere bindmiddelen. Vooral drop en gekleurde snoepjes kunnen een risico zijn.
3. Kruidenmixen en sauzen
Kant-en-klare kruidenmixen en sauzen, zoals saladedressings, ketchup en barbecuesaus, bevatten soms gluten als verdikkingsmiddel. Ga daarom liever voor natuurlijke kruiden of controleer het etiket op ‘glutenvrij’.
4. Aardappelschijfjes en friet
Hoewel aardappelen van nature glutenvrij zijn, worden ze in sommige gevallen gepaneerd of gekruid met producten die wél gluten bevatten. Dat geldt vaak ook voor frietjes die in dezelfde olie worden gebakken als gepaneerde snacks.
5. Bouillonblokjes en soepen
Veel kant-en-klare bouillonblokjes en soepen bevatten gluten, meestal in de vorm van tarwe of gerst. Wil je zeker weten dat de bouillonblokjes glutenvrij zijn? Ga dan voor een veilige keuze en koop glutenvrije bouillonblokjes of maak zelf bouillon.
6. IJs
Bij ijs denk je waarschijnlijk niet direct aan gluten, maar schijn bedriegt. Want bepaalde smaken van ijs, zoals cookie dough of tiramisu, bevatten het vaak tóch. Zelfs niet-gelabeld ijs kan gluten bevatten door kruisbesmetting in de fabriek.
7. Bewerkte vleesproducten
Vlees zoals gehaktballen, worstjes en kroketten kunnen paneermeel of andere glutenbevattende bindmiddelen bevatten. Ga daarom het liefst voor vers vlees of vleesproducten die een glutenvrij label hebben.
Waarom is glutenvrij eten belangrijk?
Voor mensen met coeliakie kan de kleinste hoeveelheid gluten al allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals buikpijn, vermoeidheid en diarree. Maar ook mensen met een milde intolerantie kunnen al vervelende klachten ervaren. De beste optie is natuurlijk altijd om de etiketten van voedingsmiddelen eerst goed te lezen en alleen gecertificeerde glutenvrije producten kopen.
Hoe herken je verborgen gluten?
De beste manier om verborgen gluten in voedingsmiddelen te herkennen is door de ingrediëntenlijst zorgvuldig te lezen. Je wilt daarbij letten op termen als:
- Tarwe
- Gerst
- Rogge
- Gemodificeerd zetmeel (tenzij specifiek glutenvrij aangegeven)
Better safe than sorry!
Ben je vaak moe na het eten? Dat komt vaak door deze 5 redenen. En dít is waarom veel mensen geen dierlijke melk mee drinken.