Eet je darmen gezond: 10 x voeding met probiotica
Als jij jouw darmen helemaal gezond wilt hebben, dan is het belangrijk dat je er een gezonde levensstijl op nahoudt. Maar je kunt nóg meer doen: voldoende voeding met probiotica binnenkrijgen bijvoorbeeld. Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in de darmen voorkomen, en voldoende binnenkrijgen helpt om de darmflora weer in balans te krijgen.
Een verstoorde darmflora kan veroorzaakt worden door stress, een slaaptekort, te veel zitten, medicijngebruik (zoals antibiotica) of een voedingspatroon met veel vet en koolhydraten. Herken jij je hierin? Dan kan het geen kwaad om je te verdiepen in de wereld van de proiotica.
Wat is probiotica?
De WHO definieert probiotica als levende micro-organismen die een positief effect hebben op de gezondheid wanneer in ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd.
Die vermeende positieve effecten zijn bijvoorbeeld:
- het verminderen van darmklachten;
- het verhogen van de weerstand;
- het verminderen van allergische verschijnselen.
Die voldoende hoeveelheid binnenkrijgen heb je zelf in de hand. Op advies van een arts, is het mogelijk om pillen en poeders met probiotica te slikken. Dit is het huidige aanbod van Holland & Barrett.
10 x voeding met probiotica
Liever zelf zorgen voor voldoende probiotica in je lichaam? Deze goede bacteriën zijn ook terug te vinden in verschillende voedingsmiddelen. We zetten er 10 voor je op een rij.
1. Yoghurt
Goed nieuws voor wie zijn ochtend standaard met een bakje yoghurt begint: deze zure zuivelsoort zit vol met probiotica.
2. Zuurkool
Niet iedereen is gek op de Hollandse keuken, maar als je houdt van zuurkool, dan zit je op gebied van probiotica goed. Kies voor rauwe zuurkool – de kant-en-klare verpakkingen uit de supermarkt zijn vaak helemaal doorgekookt en dat komt de hoeveelheid goede bacteriën niet ten goede.
3. Kimchi
Op de BEDROCK-redactie zijn we gek op kimchi, een gefermenteerde koolsoort. Naast dat het lekker en smaakvol is, zit ‘t ook nog eens vol probiotica. Dat is dus niet alleen goed nieuws voor je smaakpapillen, maar ook voor je darmen.
Zelf kimchi maken? Dit is hét klassieke recept voor homemade Koreaane kimchi
4. Tempeh
Tempeh is een probiotisch voedingsmiddel dat gemaakt is van gefermenteerde sojabonen. Wij gebruiken vaak tempeh in verschillende heerlijke gerechten. Een aantal van die gerechten vind je terug op BEDROCK:
- Gado gado met tempeh
- Rijstbowl met krokante tempeh in gochujang
- Tempeh saté met pindasaus
- Gewokte groene groenten met tempeh en rijstnoedels
5. Augurken
Augurken zijn gefermenteerd, wat ervoor zorgt dat er probiotica in zit. Kies als je in de supermarkt staat wel voor gezouten augurken zonder azijn, dit is de beste keuze.
6. Miso
Ook miso is gefermenteerd, en je had het misschien al door: veel gefermenteerd voedsel bevat probiotica. Zorg er wel voor dat je de miso niet kookt, dan verdwijnen alle goede bacteriën.
7. Kombucha
Het prikdrankjeKombucha wordt gemaakt van thee (meestal groene of zwarte thee), water, suiker en een heuse kombucha-zwam. Daarnaast zit er vitamine B in het drankje, wat het een gezonde keuze maakt.
Kombucha zelf maken: een recept voor het gezonde en lekkere drankje
8. Kefir
Ook in ‘t lijstje voeding met probiotica: kefir. En dan bedoelen we niet de kefir uit de supermarkt, want uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde blijkt dat vrijwel alle kefir-soorten uit de supermarkt geen gisten bevatten, en het daarom dus ook geen echte kefir is.
Zelfgemaakte kefir is wél een goed idee. Hier lees je hoe je zelf kefir maakt.
9. Brie
Gek op kaas? Dan hebben we goed nieuws voor je: verschillende kaassoorten, waaronder brie, bevatten probiotica. Natuurlijk is het geen gezonde keuze om dagelijks een stuk brie naar binnen te werken, maar af en toe een stukje kan dus echt geen kwaad.
10. Karnemelk
De zure melkdrank karnemelk bevat melkzuurbacteriën en andere probiotische bacteriën. Ruil een glas melk dus vooral eens in voor een glas karnemelk, als je het lust.
Het eten van (te) veel voeding met probiotica is niet helemaal zonder bijwerkingen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van probiotica op een rij.