Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 5 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Door het eten van deze 6 voedingsmiddelen kan je langer leven (aldus de wetenschap)

Dat het eten van gezonde voeding essentieel is voor je lichaam en geest is misschien geen verrassing meer. Maar dat voeding óók een cruciale rol speelt in het verlengen van onze levensduur weet niet iedereen. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan je dus niet alleen je algehele gezondheid verbeteren, maar ook je levensduur.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die de kans vergroten op een langer leven of beter gezegd: de kans op vroegtijdig overlijden verkleinen. Best bijzonder toch?

Voedingsmiddelen die bijdragen aan een langer leven

Van deze zes voedingsmiddelen is het wetenschappelijk bewezen dat ze kunnen bijdragen aan een langer leven:

1. Vezels

Voedingsvezels zijn essentieel voor het hebben een gezond lichaamsgewicht en voor de bescherming tegen allerlei chronische ziekten. Dit onderzoek wijst dan ook uit dat elke tien gram extra aan vezels per dag het risico op vroegtijdig overlijden met wel elf procent (!) kan verlagen. Vezels vind je in volkoren granen, fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden.

2. Peulvruchten

Peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en zwarte bonen zijn hartstikke rijk aan plantaardige eiwitten en vezels. Dat maakt het niet alleen een goed ingrediënt voor vega(n)’s om toch aan voldoende eiwitten te komen, maar het dagelijks toevoegen van twintig gram peulvruchten aan je dieet kan het risico op vroegtijdig overlijden met zeven tot acht procent verminderen. Dát is nou een typisch voorbeeld van een kleine verandering met een groot effect.

3. Fruit en groenten

Weer een ander onderzoek laat zien dat het dagelijkse eten van tweehonderd gram fruit en groenten het risico op vroegtijdig overlijden met wel tien procent kan verlagen. Wil je meeste vruchten plukken van wat groenten en fruit kunnen doen voor je gezondheid? Door het eten van achthonderd gram groenten en fruit per dag, heb je een 31 procent lager risico op vroegtijdig overlijden. Bessen, citrusvruchten, bladgroenten en kruisbloemige groenten (alle kolen, zoals broccoli, bloemkool, spruitjes en rode kool) zijn dé toppers.

4. Noten en zaden

Noten en zaden zitten boordevol met gezonde onverzadigde vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Het dagelijks eten van een handje noten kan het risico op vroegtijdig overlijden met twintig procent (!) verminderen. Walnoten zijn bijvoorbeeld rijk aan antioxidanten en pistachenoten zijn een natuurlijke bron van melatonine.

5. Volkoren granen

Eet je elke dag drie porties volkoren granen? Dat kan je risico op vroegtijdig overlijden verminderen met zeventien procent, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Volkoren granen vind je in producten zoals havermout, bruine rijst en rogge. Ga dus liever altijd voor een volkoren variant van pasta’s, rijst of brood en crackers als je je levensduur wil verlengen.

6. Koffie en thee

Deze had je misschien niet in het lijstje verwacht, maar toch blijkt uit dit onderzoek dat het regelmatig drinken van koffie (tot vier kopjes per dag) wordt gelinkt aan een lager risico op chronische ziekten en een langere levensduur.

Waarschijnlijk komt dat door de grote hoeveelheid polyfenolen in koffie, de antioxidanten die autophagie stimuleren (het proces van opruimen van afval door je lichaam). Voor theeliefhebbers brengt vers gezette groene, zwarte of matcha thee vergelijkbare voordelen, vooral in combinatie met kurkuma.

Natuurlijk zegt de lengte van je leven niet altijd iets over de kwaliteit van je leven, maar door het eten van deze voedingsmiddelen wordt het risico op vroegtijdig overlijden dus een stuk kleiner. Kleine veranderingen met een grote impact dus!

Gezond oud worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️