Redactie
Redactie Voeding 26 mei 2019
Leestijd: 6 minuten

Voeding gebruiken als medicijn: een voedingsdeskundige legt uit

Vroeger aten we om ons lichaam te voorzien van voedingsstoffen om te kunnen overleven. Tegenwoordig heeft eten vele andere functies. We eten vooral voor de gezelligheid, uit verveling, omdat het zo lekker is of uit gewoonte. Maar we kunnen voeding voor nóg meer gebruiken, namelijk als medicijn. 

Vaak gaat het op de automatische piloot en zijn we niet erg bewust van het effect dat eten heeft op ons lichaam en op onze gemoedstoestand. Als we hoofdpijn hebben zijn we snel geneigd om er een paracetamol tegen aan te gooien terwijl een glaasje water of een gezonde maaltijd er óók voor kan zorgen dat het weg gaat.

Westerse versus Oosterse geneeswijze

In Oosterse tradities gaat het er heel anders aan toe, daar wordt voeding niet alleen gebruikt om je lichaam mee te voeden, het wordt zelfs ingezet als medicijn. Daar kunnen wij hier in het snelle westen dus veel van leren. Hoe dat precies werkt?

Dit vind je vast ook interessant: Waarom de zorg ons zieker maakt

Sinds de Industriële Revolutie is er eten in overvloed en hoeven we er niet meer voor op jacht. Ineens konden we overal eten en dat deden we dan ook. Ook leefden we minder in de natuur en dat zorgde ervoor dat de connectie met ons lichaam minder sterk werd. We zijn sindsdien veel meer ‘uit ons hoofd’ gaan leven en eten.

Eten deden we niet langer als we honger hadden, maar als we pauze hadden of gewoon omdat het kon. Hetzelfde geldt voor het gebruik van medicijnen. Als je vroeger ziek was, ging je rusten, kreeg je kruidendrankjes en veel water totdat je weer op krachten kwam. Nu ga je naar de dokter als je een klacht hebt om een pilletje te halen zodat je zo snel mogelijk door kan met je werk en alles wat zo belangrijk lijkt in het leven.

Zo gebruik je voeding als medicijn

En kom je weer in contact met je lichaam.

Luister naar je lichaam

Het is makkelijk om als je klachten hebt direct naar de dokter te stappen. Maar leer weer contact maken met je lichaam. Als je een klacht hebt, stel dan vragen aan je lichaam. Waar voel je het precies? Hoe voelt het? Wat wil het je vertellen? Je zal verbaasd zijn wat je lichaam je kan vertellen.

Onderzoek welke voeding je lichaam echt behoefte aan heeft

Waarschijnlijk ben jij ook opgevoed met brood, melk, pasta, vlees en aardappelen. Net als de meesten van ons. Maar is dat eigenlijk de beste voeding voor jouw lichaam? Of eet je het omdat het gewoon voor je is en je eraan gewend bent? Als je voeding als medicijn wilt gebruiken voor een optimale gezondheid zijn de volgende punten erg belangrijk:

  • Eet altijd natuurlijk en onbewerkt en laat producten met geraffineerde suikers achterwege
  • Laat snelle koolhydraten uit witte rijst, brood, pasta, ontbijtgranen en aardappelen achterwege en eet koolhydraatarm
  • Zorg dat groenten een groot onderdeel zijn van je eetpatroon
  • Eet één stuks fruit per dag
  • Drink 1,5 tot 2 liter water per dag

Fitter voelen

Ook geldt voor de meeste mensen dat je fitter en gezonder wordt als je deze richtlijnen toepast:

  • Wees matig met rood vlees en als je vlees eet, eet dan vlees van goede kwaliteit bijvoorbeeld grasgevoerd.
  • Eet elke week vette vis zoals zalm, sardines, makreel of haring
  • Eet regelmatig een ei
  • Maak noten, zaden of pitten een dagelijks onderdeel van je eetpatroon
  • Laat zuivel achterwege
  • Drink geen alcohol
  • Vermijd cafeïne

Probeer verschillende manieren van eten

Zo kom je erachter waar jij je het lekkerst bij voelt. Voor sommige mensen geldt dat ze zich beter voelen als ze geen vlees en vis eten of zelfs helemaal geen dierlijke producten meer tot zich nemen.

Je kunt daar alleen achter komen als je zelf jouw eigen onderzoek doet en het helpt om je te laten adviseren door een goede professional. Ieder lichaam is uniek dus neem nooit klakkeloos iets van iemand aan, maar zoek naar de manier die voor jou het beste werkt en kijk naar de effecten die bepaalde voeding op jouw lichaam hebben.

Dit vind je vast ook interessant: Bij elke bui past ander eten volgens de voedingspsychiatrie

Let erop hoeveel energie je hebt, hoe je buik en darmen aanvoelen, wat het effect is op je stoelgang, op je huid, hoe je slaapt als je op een bepaalde manier eet en hoe je gemoedstoestand is. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Het helpt om in een notitieboekje je ervaringen bij te houden als je op een nieuwe manier eet. Dat geeft veel inzicht.

Wees gematigd met supplementen

Veel voedingssupplementen lijken een goede oplossing om klachten weg te werken, maar hou er rekening mee dat er veel supplementen op de markt zijn die puur voor marketingdoeleinden gebruikt worden en niet echt van toegevoegde waarde zijn.

Zorg altijd voor een volwaardig voedingspatroon, in de meeste gevallen zal dat in combinatie met een gezonde leefstijl voldoende moeten zijn om je fit en gezond te voelen. Zeker als je biologisch eet. Gebruik alleen supplementen als je deze voorgeschreven krijgt van bijvoorbeeld een natuurarts of orthomoleculaire voedingsdeskundige. Laat je hierover goed adviseren.

Eet en leef bewust

Met alleen gezond eten kom je ver, maar voor een optimale gezondheid is meer nodig. Niet alleen bewust kiezen voor de juiste voeding is belangrijk maar ook de manier waarop je eet en leeft. Het is heel belangrijk om de tijd te nemen voor je eten en eigenlijk voor alles wat je doet.

Eet met aandacht (ken je chocolade-meditatie al?), neem de tijd om het klaar te maken, stop er liefde in en eet rustig. Kauw vaak en eet langzaam en met aandacht. Dit zorgt ervoor dat je meer plezier beleefd aan eten en dat je lichaam kan registreren wanneer je voldoende hebt gegeten. Zo kun je makkelijker goede keuzes maken en voelt je lichaam fijner aan.

Ga stress uit de weg

Stress heeft invloed op de manier waarop je eten verteert en voedingsstoffen opneemt en veroorzaakt veel gezondheidsproblemen. Zorg daarom voor een goede balans tussen werk en ontspanning en beweeg dagelijks minimaal een uur. Je hoeft hiervoor niet hard te sporten maar wandelen of yoga is ook prima.

Ook slapen speelt hierbij een belangrijke rol, probeer zo’n acht uur slaap per nacht te pakken.

Dit vind je vast ook interessant: Documentaire Heal op Netflix neemt je mee in de genezende werking van je geest

Zoek een goede alternatieve arts

Voor sommige aandoeningen of ziekten ontkom je niet aan medicijnen, maar er zijn ontzettend veel klachten die je kunt voorkomen door gezond te eten en bewust te leven.

Als je vreemde klachten hebt en liever geen medicatie gebruikt, zoek dan een goede alternatieve arts die je hierbij kan helpen.

Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij. Ze is gastschrijver bij Bedrock en specialiseert zich in voeding en lifestyle. Daarnaast is ze voedingsdeskundige bij Jasperalblas.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️