Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 28 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

Liza vluchtte voor de oorlog uit Oekraïne en runt nu Kaif: een beautyconcept

Via Instagram leerde ik Liza kennen, een lieve, gepassioneerde en inspirerende vrouw met een indrukwekkend verhaal, ze is namelijk een nieuw leven begonnen nadat ze vluchtte voor de oorlog in Oekraïne. Dit verhaal kende ik niet toen ik voor de eerste keer bij Kaif, een high end nail concept, kwam voor een manicure en pedicure. Maar toen ze mij meer vertelde over haar achtergrond, was ik onder de indruk.

Want Liza is een van de vele vrouwen die moest vluchten voor de oorlog in Oekraïne. Samen met haar moeder vertrok ze naar Nederland omdat ze hier al familie had wonen. Thank god, maar ondanks dat ze hier al mensen om zich heen heeft, liet ze ook héél veel achter.

De oorlog in Oekraïne heeft alles verwoest

“Toen de oorlog in Oekraïne begon, veranderde mijn leven en dat van mijn familie voorgoed” deelt Liza met BEDROCK.

“Al een week na het uitbreken van het conflict moest ik mijn thuisland verlaten omdat al onze bezittingen waren verwoest. Mijn moeder en ik vertrokken naar mijn tante in Nederland, waar mijn familie al 35 jaar woont. Het besluit om te vertrekken was moeilijk, maar veiligheid en de toekomst hadden prioriteit. In Nederland begonnen we opnieuw, en deze keuze was een belangrijke stap op weg naar herstel en een nieuw leven.”

Een deel van mijn hart is achtergebleven in Oekraïne

“Toen we voor de oorlog Oekraïne verlieten, moest ik veel achterlaten: mijn huis, mijn geliefde werk, vrienden en mijn vertrouwde manier van leven. Het leek alsof dit alles een deel van mijn identiteit was, maar ik besefte dat het belangrijkste was om het verlangen om te leven en te groeien te behouden, zelfs als alles wat was opgebouwd, verloren was gegaan. Ik heb ook een deel van mijn hart in Oekraïne achtergelaten en blijf de mensen die daar zijn ondersteunen, onder andere door donaties te geven aan kinderen waarbij ik weet dat het goed terecht komt.”

Een zware beproeving

“Het was enorm emotioneel om mijn thuisland verlaten. Wetende dat alles wat belangrijk was, in het verleden lag, een zware beproeving was. Het proces van herstel vroeg veel kracht en geduld. Maar ondanks de angst en onzekerheid vond ik de moed om vooruit te gaan. Elk klein succes in Nederland werd voor mij een stap naar een nieuw leven en een inspiratie om door te gaan.

Helemaal opnieuw beginnen

“Opnieuw beginnen in een vreemd land voelde alsof ik weer naar school ging: ik moest opnieuw leren communiceren in een andere taal, de cultuur en de mensen begrijpen en aan mezelf werken. Ik las veel, sprak met de lokale bevolking en werkte in de kliniek van mijn nicht om Nederland te leren kennen. Deze ervaring was moeilijk, maar het opende mijn ogen voor het feit dat angst voor het onbekende slechts een deel is van het groeiproces. Ik heb geleerd ermee om te gaan en mijn mogelijkheden vergroot door te beseffen dat niets onmogelijk is.”

Rechtenstudie niet geldig in Nederland

“Het was best wel een uitdaging om iets te vinden waarmee ik in Nederland voor mezelf kan zorgen. Ik heb voor de oorlog altijd verschillende dingen in de Oekraïne gedaan na mijn rechtenstudie. Echter is deze hier niet bruikbaar. Maar waar er schaarste was, is om een normale manicure te doen in het Gooi! Ik ben een aantal keer zo teleurgesteld en dus besloot ik het heft in eigen handen te nemen. En daarbij hoorde ook zelf alles door heen lopen en kunnen.”

Vrede als grootste droom

“Mijn grootste droom is vrede in Oekraïne. Ik hoop dat mensen bewuster zullen omgaan met hun energie en dat ze prachtige en positieve dingen om zich heen zullen creëren. Ik geloof dat de toekomst gevuld moet zijn met creatie, inspiratie en schoonheid – zowel van buiten als van binnen. Ik geniet elke dag van mijn werk en ik zie dat mijn klanten gelukkig zijn. Ik hoop in Nederland een leven te kunnen opbouwen. Een huis te bezitten en ik hoop dat mijn bedrijf niet alleen mij helpt om te functioneren maar dat hoop ik ook voor de meiden die er werken.”

Wil jij slachtoffers van de oorlog helpen? Er zijn altijd verschillende manieren om dat te doen.

Wijsheden over een ‘goed leven’ van Rhee Kun Hoo, een 89-jarige Koreaanse psycholoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️