Dit is waarom vlierbloesemsiroop zo gezond voor je is (en een recept om dit zelf te maken)
Vlierbloesem is nu overal te zien, want de vlierboom staat in volle bloei in de maanden mei en juni. Staat er eentje in je tuin (of ergens bij jou in de buurt)? Lucky you! Vlierbloesem is namelijk hartstikke gezond!
Van de kleine witte bloemetjes kun je vlierbloesemsiroop of vlierbloesem(ijs)thee maken. Het bloemetje smaakt zoet, fris en fruitig en is daarom heel erg lekker als verfrissend drankje op een warme zomerdag. Daarnaast heeft vlierbloesem vele gezondheidsvoordelen. Kom je er onderweg een tegen? Pluk er dan wat bloemen vanaf en maak er de lekkerste limonadesiroop van.
Waar je op moet letten wanneer je vlierbloesem plukt
Er zijn een paar dingen belangrijk bij het plukken van de witte bloesems van de Vlier:
- Pluk de bloemen zo hoog mogelijk, zodat er geen smaakje hondenplas aan zit… Je wast de vlierbloesems namelijk liever niet voor gebruik, want dan verdwijnt een groot deel van de smaak
- Kies voor een schone vlier die niet te dicht bij een snelweg (uitlaatgassen) staat
- Pak niet te veel bloesem: laat wat over voor de bijen en hommels
- Pluk na een zonnige dag zonder wind, zodat het stuifmeel nog op de bloesems zit. Dat geeft je vlierbloesemsiroop een fruitige smaak
- Schud niet met de bloemen, zodat het stuifmeel blijft zitten
- Leg de bloesems even neer zodat eventuele insecten weg kunnen vliegen
- Check goed of je plukt van de vlierbloesem en niet van het giftige zusje: de kruidvlier
Dit maakt vlierbloesem zo gezond
Vlierbloesem werkt ontstekingsremmend en vochtafdrijvend. Ook lost het slijm op en daarom is vlierbloesemsiroop fijn bij hoest, verkoudheid en ook bij griep. Vlierbloesem kan je klachten helpen verminderen.
Het is een echte vitamine C en A bommetje en het kan zelfs helpen tegen hooikoorts. Dat komt doordat vlierbloesem antioxidanten bevat en die strijden tegen ongewilde virussen in je lijf. Ook helpen ze mee aan een sterker immuunsysteem. Drink dus lekker wat koppen vlierbloesemthee om je beter te voelen. Thee maak je simpelweg door de bloesem in een kop gekookt water te laten weken.
Recept voor vlierbloesemsiroop
Vlierbloesemsiroop maken is heel simpel. Dit is een recept van Miljuschka:
Pluk ongeveer vijfentwintig bloesems en schud ze voorzichtig uit zodat de insecten eraf gaan, maar het stuifmeel blijft zitten. Je hoeft ze dus niet te wassen, want dan was je de smaak eraf. Leg alle vlierbloesem in een pak en vul deze met water tot alle bloemen onder water staan.
Laat vierentwintig uur staan en zeef het mengel dan door een fijne zeef terwijl je het vocht opvangt. De bloemen heb je niet meer nodig. Zeef het vocht dan door een schone doek, bijvoorbeeld een kaasdoek of theedoek. Vang het vocht weer op.
Per liter opgevangen vocht weeg je een kilo suiker af, dit doe je samen met het citroensap van een hele citroen, plus de schillen, in een pak. Breng het aan de kook tot alle suiker is opgelost. Haal de citroenschillen uit het mengsel en giet de siroop in een fles die je goed af kan sluiten. Bewaar de fles in de koelkast.
Je kunt wat siroop aanlengen met water voor een frisse, zomerse limo. Ook kun je de siroop gebruiken als zoetmaker door de yoghurt of over een plak cake.
Is een glaasje rode wijn per dag écht goed voor je gezondheid?