Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Woon je dichtbij een vliegveld? Zó slecht is dat voor je gezondheid

Woon je in de buurt van een drukke luchthaven? Dan heb je vast en zeker weleens last gehad van het intense vliegtuiggeluid. Maar wist je dat al dat lawaai óók effect kan hebben op je gezondheid? Volgens recent onderzoek lopen mensen die dicht bij een vliegveld wonen een grotere kans op hart- en vaatproblemen.

Hoe zit dat precies en hoe kun je jezelf hiertegen beschermen?

Geluidsoverlast van vliegtuigen en gezondheid

Wonen op een plek vlakbij een luchthaven is niet alleen vervelend door de constante herrie van opstijgende en landende vliegtuigen kan ik uit eigen ervaring vertellen, maar blijkt nu ook een risico te zijn voor je hart. En dat is vervelend want Nederland is relatief klein, wat betekent dat er veel mensen dichtbij luchthavens wonen.

Wetenschappers hebben nu ontdekt dat die langdurige blootstelling aan geluidsoverlast, zoals die van vliegtuigen, kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, stress en slaapproblemen. En al deze factoren samen vormen een grotere belasting voor het hart- en vaatstelsel.

Volgens het onderzoek van wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk kunnen geluidspieken van boven de 45 decibel al een negatief effect hebben. Ter vergelijking: een vliegtuig dat opstijgt kan makkelijk een geluidsniveau van 80 decibel of meer bereiken, zelfs op een paar kilometer afstand van de luchthaven. Ai!

Wat doet lawaai van een vliegveld met je lichaam?

Geluidsoverlast veroorzaakt stress, zelfs als je daar niet direct bewust van bent. Je lichaam reageert namelijk automatisch op harde geluiden door stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aan te maken. Deze hormonen zorgen ervoor dat je hartslag stijgt en de bloeddruk toeneemt. Als dat te vaak gebeurt – bijvoorbeeld door dagelijkse blootstelling aan vliegtuiggeluid – dan kan dat op de lange termijn voor schade zorgen aan je bloedvaten.

Een ander probleem is dat het lawaai je slaapkwaliteit beïnvloedt. Slecht slapen kan het lichaam niet alleen uitputten, maar ook zorgen voor een verhoogd risico op aandoeningen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Wie lopen het meeste risico?

Uit de studie blijkt dat ouderen, mensen met bestaande hart- en vaatziekten en mensen die in sociaal-economisch zwakkere wijken wonen, het meeste risico lopen. Dat komt deels doordat zij vaak minder goed in staat zijn om hun leefomgeving aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan huizen met minder goede isolatie of minder toegang tot medische zorg.

Maar ook gezonde mensen kunnen door langdurige blootstelling aan geluidsoverlast uiteindelijk hartproblemen ontwikkelen. Het gaat vooral om de cumulatieve impact: hoe langer je in een lawaaiige omgeving woont, hoe groter het risico.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen?

Hoewel je natuurlijk misschien niet zomaar kunt verhuizen, zijn er wél manieren om de impact van geluidsoverlast van het vliegveld te verminderen:

  1. Investeer in geluidsisolatie: goede ramen en deuren met isolerend glas kunnen een groot verschil maken.
  2. Gebruik witte ruis: apparaten die een constant, rustgevend geluid produceren, kunnen helpen om storende geluiden te maskeren.
  3. Zorg voor een gezonde levensstijl: een gezond dieet, voldoende beweging en stressmanagement kunnen helpen om de impact van geluidsoverlast op je hart te verminderen.
  4. Plan je slaap slim: probeer een slaaproutine te ontwikkelen en gebruik eventueel oordopjes om je nachtrust te beschermen.
  5. Informeer je over lokale initiatieven: sommige luchthavens bieden subsidies voor geluidsisolatie aan of werken aan maatregelen om de geluidsoverlast te verminderen.

Wil je weten of jouw woonomgeving binnen de risicogebieden valt? Veel gemeenten hebben speciale geluidskaarten waarop je kunt zien hoeveel decibel er in jouw buurt wordt gemeten. Zo kun je zien of het slim is om maatregelen te nemen.

Gellak blijkt niet zonder levenslange risico’s: ‘Thuis nagels doen triggert allergieën’. Sapjeskuren zijn populair, maar zijn ze ook zo gezond als men denkt? Diëtist geeft advies.

Dit is wat alcohol drinken met je huid doet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️