De vleesvervanger jackfruit: héérlijk, maar is ‘t wel zo gezond als we denken?
Als je vegetarisch of veganistisch eet, is de kans groot dat je dit exotische fruitsoort weleens bent tegen gekomen. Hoewel de fruitsoort in andere landen dagelijks wordt gegeten (zoals in Indonesië, Thailand en de Filipijnen), wordt het nu ook in Nederland steeds populairder. Het heeft namelijk de structuur van vlees.
Steeds vaker zie je dat er in plaats van pulled pork, pulled jackfruit geserveerd wordt. Heel gekruid en écht pulled. Een perfecte vleesvervanger dus. Althans, dat zou je denken. De Volkskrant onderzocht of de jackfruit een fatsoenlijke vleesvervanger is.
Een welkome opkomst van vleesvervangers
Laten we voorop stellen dat het een hele goede zaak is dat er steeds meer varianten op vlees worden bedacht. Of dat het weg laten van vlees of alles wat daarop lijkt is, of de vleesvervangers die worden verkocht als vega vlees (zoals je dat bij de Vegetarische Slager vindt) of het eten van een stuk fruit dat je zo kunt bereiden dat het net op vlees lijkt én proeft.
Als we iedereen ter wereld in 2050 gezond en duurzaam willen voeden – we zijn dan met 10 miljard mensen – zullen we ons dieet wereldwijd moeten aanpassen. En zo flink is die verandering niet eens. 36 wetenschappers uit allerlei velden deden jarenlang onderzoek en adviseren om per week 300 gram vlees (kip, rund en varken) en daar bovenop 200 gram vis te eten. Dat is ongeveer de helft van wat de gemiddelde persoon nu per week binnenkrijgt. Maar, het is wél belangrijk om goed geïnformeerd aan je flexitarische of vegetarische dieet te beginnen, daarom schreven we onlangs deze guide met alles wat je wilt weten over voedingsstoffen als je geen vlees meer eet.
De jackfruit: wat zit er in?
Hoe zit dat met de nieuwkomer jackfruit? Dit exotische en vezelrijke stuk fruit groeit voornamelijk in Azië, in tropisch Azië op precies te zijn. Maar in Nederland is ‘t gewoon in pakjes of in blik te verkrijgen, bij de toko bijvoorbeeld. Van nature is ‘ie hartstikke zoet, sappig en vooral vlezig. Althans, als de jackfruit rijp is. De jonge vrucht heeft – net als kip – een vrij neutrale smaak en een vezelachtige structuur, waardoor je de vrucht goed kan marineren en op smaak kan brengen. Precies de reden waarom het een populaire vleesvervanger is.
Met de juiste kruiden is ‘ie super lekker te bereiden en fungeert ‘ie perfect op een taco of op een broodje (wait for it: we geven je zo een héérlijk recept). Sterker nog: mij maak je er blijer mee dan met een stukje pulled pork, maar nu ben ik waarschijnlijk niet helemaal objectief als flexi-vega.
De voedingswaarden van jackfruit
Al jaren zijn er vegetarische en veganistische alternatieven op vlees op de markt zoals vega(n) burgers, maar toch wordt het inmiddels weleens tijd voor iets anders. Op die behoefte wordt dus slim ingespeeld met de plantaardige jackfruit. Maar, doordat het als vleesvervanger op de markt wordt gezet, wekt het de indruk dat het letterlijk vlees vervangt, dus ook voedingswaarde wise. Maar dat is onterecht, een jackfruit bevat namelijk 1,7 procent eiwit terwijl kip zo’n 22 procent eiwit bevat. Ook bevat het minder ijzer en vitamine B6, schrijft de Volkskrant. Peulvruchten bevatten al een stuk meer eiwitten. Maar goed, wat verwachten we ook van een stuk fruit?
Lees ook: Steeds meer vleesvervangers in plaats van een lapje vlees: multinationals doen mee
Oplossing: serveer er kidneybonen naast
“In mijn maaltijden serveer ik áltijd kidneybonen voor de nodige eiwitten,” vertelt Myrthe van der Vlis eigenaar van The Food Ninja ons. Ze begon het vegetarische/plant based food cateringbedrijf zo’n anderhalf jaar geleden en gebruikt jackfruit als hoofdingrediënt in bijna al haar gerechten. Haar signature dish? De Mexicaanse taco’s met pulled jackfruit en kidneybonen voor de eiwitten. “We marineren jackfruit het liefst met gerookte paprikapoeder en komijn voor de gerookte smaak samen met tomatenpuree, kidneybonen en nog véél meer ingrediënten.”
“Er zijn genoeg recepten waarbij vlees geen hoofdrol speelt en je ‘t makkelijk kan weglaten, maar er zijn ook genoeg gerechten waarin vlees wél de hoofdrol speelt en dan wil je vlees het liefst niet met linzen vervangen,” legt van der Vlis uit. Daarom biedt jackfruit een goede uitkomst, omdat je het zo goed om smaak kan brengen. “Kip heeft ook geen smaak van zichzelf, dat moet je ook kruiden om het lekker te maken.” Om die reden kan je van jackfruit ook goed vega-bitterballen maken, voor de vega’s die niet gek zijn op rode bietjes (zoals ik).
Is jackfruit duurzaam?
Dan valt er natuurlijk ook nog wat voor te zeggen over dat de vrucht in Azië groeit en van ver weg moet komen. De reis die de vrucht aflegt is natuurlijk niet bepaald duurzaam. Echter is het een vrucht die snel groeit en weinig water nodig heeft, in tegenstelling tot vee. “Qua afstand is het even goed of slecht als het eten van een banaan of mango,” zegt van der Vlis.
Dus: jackfruit is heerlijk te bereiden en kan met de juiste kruiden de smaak van vlees nabootsen (de textuur heeft het al), maar belangrijk is om altijd goed te letten op je voedingswaarden. Onze tip? Slik vitamine B1 en B12, eiwit en ijzer bij als je daarvan uit je voeding niet genoeg binnen krijgt! Benieuwd naar de Mexicaanse smoked taco’s van The Food Ninja? Boek de plant bases catering hier.
Meer vega inspiratie?
- Vega Vrijdag: pittige spinaziesoep met gember en garam masala kruiden
- Vega Vrijdag: gnocchi met courgette, bruine boter en citroen
- Vega Vrijdag: gezonde wraps met hummus en kerrie-bloemkool