Sophie Golbach
Sophie Golbach Planeet 15 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Heftig: we maken minder vitamine D aan door luchtvervuiling aldus onderzoek

Dat vervuilende stoffen in de lucht slecht zijn voor onze longen, dat wisten we eigenlijk al. Maar wist je ook dat een slechte luchtkwaliteit de hoeveelheid vitamine D in je lichaam kan aantasten? Onderzoek wijst namelijk uit dat we minder vitamine D aanmaken door luchtvervuiling.

We hebben vitamine D nodig om gezond te blijven; deze vitamine is namelijk onder andere goed voor je botten en je immuunsysteem. Dat luchtvervuiling directe invloed heeft op je vitamine D niveau, is dus heftig om te horen.

Van zonlicht naar vitamine D

Allereerst; hoe werkt het omzetten van zonlicht naar vitamine D eigenlijk precies? We gebruiken de zon al miljoenen jaren om vitamine D aan te maken. Als we buiten zijn en van de zon genieten, neemt een chemisch stofje in ons lichaam genaamd 7-dehydrocholesterol de ultraviolette straling op.

Heftig: dit is de invloed van social media op tienermeisjes

Die straling wordt daarna snel omgezet in previtamine D3 en daarna verandert het verder volledig in vitamine D3. Je lichaam vindt vitamine D3 fijn omdat dit onder andere helpt met sterke botten en een beter immuunsysteem.

Luchtvervuiling en vitamine D

Wat heeft luchtvervuiling dan met de aanmaak van vitamine D te maken? Onderzoekers bestuderen de relatie tussen de twee al een tijdje. Dit onderzoek uit 2018 laat zien dat het gehele vitamine D systeem wordt aangetast door chemicaliën, luchtvervuiling en roken. Word je blootgesteld aan die drie dingen, dan draagt dat direct bij aan een vitamine D tekort.

De nieuwere studie voerden onderzoekers geheel uit in Koeweit. Zij bekeken daar vier jaar aan data van de weersomstandigheden om te onderzoeken wat verschillende soorten vervuiling deden met de intensiteit van UV-straling. Zo vonden zij een duidelijke relatie tussen toegenomen luchtvervuiling en afgenomen ultraviolette straling.

Heftig: liefdesverdriet kan écht zorgen voor fysieke pijn

De meest gevaarlijke stoffen en luchtvervuilers die de grootste boosdoeners zijn, zijn zwavel, stikstof, benzeen en ethylbenzeen. Ethylbenzeen komt voor in aardolie en steenkoolteer.

Wat bleek nou? De hoeveelheid benzeen en stikstof was ‘s ochtends en ‘s avonds het hoogst, en laat dat nou net zijn wanneer mensen in Koeweit het meest blootgesteld worden aan de zon. Door die grote hoeveelheid chemicaliën was er minder UV-straling, wat verklaart waarom mensen in Koeweit zo’n groot vitamine D tekort hebben.

Hoe heftig is de impact van die luchtvervuiling dan precies? Heftig genoeg; slechts 20 procent van de volwassenen 4 procent (!) van de jongvolwassenen hebben voldoende vitamine D. Omdat zij al een vitamine D tekort hebben, is het tegengaan van luchtvervuiling extra belangrijk.

Wat kunnen wij doen?

Onderzoek naar de link tussen luchtvervuiling en een vitamine D tekort gaat nog altijd door, maar de resultaten van dit onderzoek laten wel zien wat voor grote impact luchtvervuiling kan hebben op een specifieke bevolkingsgroep.

https://www.bedrock.nl/ijskappen-groenland-smelten-sneller-millennia/

Ook in Amerika zijn er grote steden waar de kwaliteit van de lucht slecht is, zoals San Diego of Los Angeles. Wil jij ervoor zorgen dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt? Dan kan je het beste vitamine D3 supplementen slikken.

Met een combinatie van zonlicht, supplementen en bepaalde voeding waar vitamine D in zit, zoals makreel of zalm, moet het jou wel lukken om je vitamine D niveau op peil te houden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️