Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Uncategorized 19 okt 2024
Leestijd: 5 minuten

BEDROCK dossier: alles over vitamine D

Voel jij je in de winter vaak vermoeid, lusteloos of zelfs een beetje neerslachtig? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben in de winter een tekort aan vitamine D, omdat zonlicht de belangrijkste bron van deze vitamine is. Helaas schijnt de zon in de winter niet vaak en sterk genoeg om het zelf voldoende aan te maken.

Lotte aan de Stegge is meso-voedingscoach en mesoloog in opleiding én deelt met ons alles over supplementen. Deze week trapt ze af met vitamine D. Lees ook hoe je door stress deze vitamine te kort kunt komen!

Vitamine D

Om de winterdip te voorkomen, kan het een goed idee zijn om vitamine D bij te slikken. Dit speelt namelijk een belangrijke rol bij de regulatie van je stemming en kan zelfs een rol spelen bij depressies. Dat is bij veel mensen wel bekend, maar wist je dat dit niet de enige aanleiding is om het te suppleren? Vitamine D heeft ook invloed op de suikerhuishouding en mondgezondheid. Heb jij problemen met de suikerhuishouding, een zwak gebit of slik je statines (cholesterolverlagers)? Dan is het waardevol om jouw vitamine D-level onder de loep te nemen!

In dit artikel ontdek je waarom vitamine D belangrijk is, waar het in zit en hoe dit precies werkt in relatie tot je suikerhuishouding, gebit en het gebruik van statines. Ook lees je over de beste manier om vitamine D te suppleren.

Waar zit het in?

Ongeveer 10 procent van de benodigde vitamine D halen we uit voeding. Dit is dus maar een heel klein percentage! Over welke voeding hebben we het dan? Vette vis, zoals haring, zalm en makreel, vlees, eieren, kaas, yoghurt, boter en paddenstoelen.

De overige 90 procent van vitamine D maken we zelf aan met behulp van zonlicht. Wanneer zonlicht op onze huid schijnt, maken we een stofje aan dat naar de lever gaat. In de lever wordt dit omgezet in een inactieve vorm van vitamine D3 (calcidiol). De nieren spelen vervolgens een belangrijke rol: ze zetten de inactieve vorm om in de actieve vorm van vitamine D3 (calcitriol) die ons lichaam daadwerkelijk kan gebruiken. Zonder deze laatste stap in de nieren, kan het lichaam het niet effectief inzetten. Dit is een heel proces!

Invloed op de suikerhuishouding

Vitamine D lijkt een belangrijke rol te spelen in de regulatie van je bloedsuikerspiegel. Hoewel de wetenschap nog niet helemaal duidelijk heeft hoe dit precies werkt, is wel bekend dat het invloed heeft op de aanmaak van insuline. Dit is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt. Mensen met een vitamine D-tekort hebben vaker problemen met de suikerhuishouding, zoals insulineresistentie. Heb jij insulineresistentie of diabetes, dan kan het waardevol zijn om te kijken wat het suppleren van vitamine D hiervoor doet. Mesologen en orthomoleculair therapeuten zien vaak dat dit een positief effect heeft.

Hoe zit het met gaatjes in de tanden

Onze tanden bestaan voor een groot gedeelte uit het mineraal calcium. Vitamine D is van belang voor het behoud van sterke tanden en botten, omdat het ervoor zorgt dat calcium goed wordt opgenomen in het lichaam. Vitamine D helpt de darmen met de opname van calcium en zorgt ervoor dat calcium minder wordt uitgescheiden via de urine door de nieren. Met voldoende vitamine D in je lichaam, plas je dus minder calcium uit. Heb je een tekort, dan kan dit ervoor zorgen dat je lichaam minder calcium opneemt. Hierdoor kunnen gaatjes en andere tandproblemen ontstaan.

Alles over de combinatie met statines

Statines zijn medicijnen die worden voorgeschreven om het cholesterolgehalte te verlagen. Cholesterol heeft een slechte reputatie, maar het is belangrijk voor veel processen in ons lichaam. Eén van die processen is de aanmaak van vitamine D: cholesterol is de bouwsteen voor de productie van vitamine D in je huid. Als je statines slikt, wordt het cholesterolgehalte in je lichaam verlaagd. Een logisch effect hiervan is dat je lichaam minder vitamine D aanmaakt. Slik je statines? Dan is het verstandig om een supplement te nemen.

Tips voor meer vitamine D

De beste manier om het binnen te krijgen is natuurlijk via zonlicht. Door veel buiten te zijn, geef je je lichaam de kans om deze vitamine aan te maken. In de herfst en winter is dit echter lastig in Nederland, omdat de zon vaak niet sterk genoeg is om voldoende vitamine D te produceren. Bovendien bedekken we in de koudere maanden vaak onze huid, wat zorgt voor minder blootstelling aan de zon.

Hier zijn een paar tips om toch voldoende binnen te krijgen:

  • Ga veel naar buiten! Dit is niet alleen goed voor de aanmaak van vitamine D, maar ook voor je algehele gezondheid en hormoonhuishouding.
  • Blootstelling aan zonlicht: als je in de zon zit of loopt, zet dan even je zonnebril en muts af en stroop je mouwen op. Op die manier vergroot je de huidoppervlakte die aan de zon blootgesteld wordt.
  • Gebruik zonnebrand verstandig. Zonnebrand blokkeert de opname van vitamine D deels. Zorg ervoor dat je minstens 15 minuten per dag zonder zonnebrand in de zon zit om de aanmaak te stimuleren.

Met deze tips zit je in de zomer goed, maar vanaf de herfst wordt dit lastiger. Daarom adviseer ik vanaf de herfst vitamine D te suppleren.

Welk supplement kies ik dan?

Als je besluit om vitamine D bij te slikken, kies dan bij voorkeur voor een vitamine D3 supplement opgelost in olie. Het liefst in combinatie met vitamine K2: deze vitamine heb je nodig om vitamine D op te nemen. Het is een vetoplosbare vitamine, wat betekent dat het beter wordt opgenomen wanneer je dit inneemt in combinatie met vetten. Mijn advies is om dagelijks in ieder geval 10 microgram (mcg) in te nemen bij een (vette) maaltijd.

Dit artikel is het eerste artikel van een serie waarin ik interessante weetjes deel over een supplement. Mijn naam is Lotte aan de Stegge en ik ben meso-voedingscoach en mesoloog in opleiding. In mijn praktijk MesoLotte begeleid ik cliënten om van hun klachten af te komen, door te leven in lijn met hun lichaamstype. Dit doe ik door middel van voeding-, leefstijl- en suppletieadviezen. Deze adviezen baseer ik op zowel de reguliere geneeskunde, als complementaire geneeswijzen zoals Ayurveda, Traditional Chinese Medicine en orthomoleculaire geneeskunde. Vind hierover meer informatie op mijn website www.mesolotte.nl of volg mij op Instagram (@mesolotte).

Deze signalen wijzen erop dat je misschien een vitamine E-tekort hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️