De onmiskenbare gezondheidsvoordelen van voldoende vitamine A
Voor een gezond lijf en een gezonde geest is het onder andere belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Zo kunnen je hart, longen, spieren en hersenen niet zonder de nodige dosis vitamine D en helpt genoeg vitamine C je om die verkoudheid tegen te gaan. Een andere belangrijke vitamine in dit rijtje is vitamine A.
Wij zijn op zoek gegaan naar de gezondheidsvoordelen van voldoende vitamine A – en wat de gevolgen zijn van genoeg, teveel of te weinig van de vitamine.
Wat vitamine A voor je doet
Vitamine A heeft verschillende functies te vervullen in jouw lichaam, lezen we op de website van het Voedingscentrum. Het zorgt ervoor dat je huid, haar en nagels gezond zijn, draagt bij aan een normale groei bij kinderen en is goed voor de ogen en het afweersyteem.
Slik je vitaminen bij? Dit moet je weten voor je begint aan supplementen
De gezondheidsvoordelen van vitamine A
Vitamine A is een belangrijk vitamine die een onmisbare rol speelt bij verschillende processen in het lichaam. Dit zijn de voordelen van voldoende vitamine A voor je gezondheid.
- Het helpt bij een gezonde huid en heeft ook een functie bij het beschermen van je huid tegen zonschade, lezen we op WebMD. Als je te weinig vitamine A binnenkrijgt, wordt je huid droog, kriebelig en bobbelig. Ook kan de vitamine helpen bij het genezen van schaafwonden. Het helpt daarnaast bij de dagelijkse celvernieuwing van je huid. Kortom: we begrijpen waarom elk beautyproduct vitamine A meeneemt in haar ingrediëntenlijst.
- Het is goed voor je haar. Vitamine A helpt bij de wering van de olieklieren rondom je haarzakjes.
- Het helpt om goed en scherp te blijven zien. Vitamine A is een belangrijke vitamine voor het zicht, het zorgt er namelijk voor dat je ogen zich kunnen aanpassen als het schemert. Eén van de eerste symptomen van een vitamine A-tekort is dan ook nachtblindheid.
- Het speelt een grote rol bij de werking van het natuurlijke afweersysteem van het lichaam. Het zorgt ervoor dat bacteriën en andere stoffen geen schade aan je lichaam aanbrengen. Daarnaast is het betrokken bij de productie en functie van witte bloedlichaampjes. Tekort aan vitamine A? Dan heb je meer kans op infecties en knap je minder snel weer op als je ziek bent.
- Het houdt je botten gezond. Niet alleen vitamine D heeft invloed op de gezondheid van je botten, ook vitamine A schijnt hier volgens verschillende onderzoeken een rol in te spelen.
- Het zorgt voor een gezonde groei van het lichaam. Met name bij embryo’s en kinderen, wat het belangrijk maakt dat zwangere vrouwen genoeg binnenkrijgen. Ook kan een tekort de aanmaak van spermacellen bij mannen blokkeren.
Tekort aan vitamine A
Als je niet genoeg vitamine A in je lichaam hebt en er dus een tekort is ontstaan, merk je dat aan je ogen, haar en huid. Je kan last krijgen van huidproblemen, je haar word dof en het kan (nacht)blindheid veroorzaken.
Ook handig: Hoe zorg je dat je geen vitaminetekort hebt?
Teveel vitamine A
Niet elke vitamine kan je ongegeneerd binnen blijven krijgen. Vitamine A is – in tegenstelling tot bijvoorbeeld vitamine C en D – een voorbeeld van een vitamine die gevolgen met zich meebrengt als je er teveel van binnenkrijgt. Je voelt je o.a. misselijk, duizelig en krijgt last van hoofdpijn.
Het is dus niet aan te raden om vitamine A-supplementen te slikken, maar gewoon te zorgen voor een gezond voedingspatroon met voedingsproducten waar van nature een gebalanceerde hoeveelheid vitamine A in aanwezig is.
Waar zit vitamine A dan in?
Vitamine A komt voor in dierlijke producten – en dan met name lever. Daarnaast verschijnt vitamine A ook in de vorm van carotenoïden, wat juist in plantaardige producten zit. Je lichaam maakt dat laatste trouwens zelf ook deels aan.
Voeding die rijk is aan vitamine A bestaat dus uit een grote lijst aan vlees, vis, ei en kaas, lezen we op Healthline. Eet je vlees en heb je extra vitamine A nodig? Kies dan voor leverproducten, zoals een plakje runderlever (voorziet je van 713% van de ADH) of leverworst (166% van de ADH).
Eet je geen vlees? Kies voor groente, zoals een portie zoete aardappel (204% van de ADH), winterpompoen (127% van de ADH) of boerenkool (98% van de ADH).
Genoeg vitaminen binnenkrijgen doe je zo
- Zo gezond is citroenwater voor je (aldus de wetenschap)
- Going vegan? Dit moet je weten over vitamine B12
- Waarom vitamine D onmisbaar is (en hoe je eraan komt)