Column Annemarie: ‘Vijf dagen trainen is pittig’
Annemarie Hartsuiker – hoofdredacteur van BEDROCK – besloot na een vakantie waarbij ze de teugels iets teveel heeft laten vieren, zichzelf te committen aan de uitdaging: DAG NUL. Heftig wel. Want DAG NUL vereist veel discipline en doorzettingsvermogen. Je volgt een strikt voedingsplan, sport dagelijks en laat alcohol staan. Vandaag deelt Annemarie waarom ze voor DAG NUL wil gaan.
DAG NUL is de doe-het-zelf variant van DAG ÉÉN, de bekende en door veel BN’ers gevolgde methode om in zes weken een afgetraind lichaam te krijgen. Bij DAG ÉÉN krijg je dagelijks begeleiding, DAG NUL doe je zelf met behulp van een App, het boek en de community.
Vijf dagen trainen
Een onderdeel van DAG NUL is dat je vijf dagen in de week krachttraining doet. De eerste twee dagen train je zwaar, daarna plan je een rustdag en vervolgens ga je ‘pompen’ (hypertrofie) met minder gewicht, maar meer herhalingen. Voor iedere work-out doe je vijf minuten warming-up met cardio, rotatie-oefeningen voor de gewrichten en stretchen voor de spieren. Dat is heel belangrijk omdat je topsport doet. Dat het topsport is, dat voel ik wel! Er is geen dag dat ik geen spierpijn heb, al is het niet iedere dag op dezelfde plek.
Gewend om te trainen
Het trainen valt me zwaarder dan ik had verwacht. Een work-outroutine was voor mij normaal. Ik deed twee keer in de week aan krachttraining, ging vaak twee keer hardlopen en had dan ook nog yoga of pilates om in shape te blijven. Alleen had ik nooit meer echt spierpijn. Ik trainde vaak routineus en deed keer op keer dezelfde oefeningen. Ook speelde ik niet met zwaardere gewichten. Bij DAG NUL doe je dat wel… je schrijft op waar je mee begint en pakt een week later een extra kilo om te trainen. Er zijn dus dagen dat ik de hele dag loop te piepen van de spierpijn! Sommige mensen vinden spierpijn lekker, ik dus niet.
Rode draad thuis én op kantoor
Bewegen is gelukkig ook bij ons op de werkvloer genormaliseerd en twee keer in de week is er gelegenheid om een uur te trainen. Van boksen tot SIRR-lessen. Dit doe ik naast mijn dagelijkse work-out. Ook zet ik tienduizend stappen op een dag en dat betekent dat je tijdens de lunch wel een ommetje moet maken. Door DAG NUL ben ik me stukken bewuster van hoeveel ik beweeg en hoe ik train. Dit is een lifestyle die in alle aspecten van het leven terug komt, dus zelfs op kantoor!
Thuis heb ik inmiddels ook een arsenaal aan apparaten en gewichten. Het liefst train in namelijk buiten in onze tuin. We hadden al aardig wat hulpmiddelen, maar voor DAG NUL heb ik toch wat extra dingen aangeschaft zoals een bench, barbell en een nieuwe DAG NUL resistance band.
Het is pittig
Op sommige dagen valt het trainen mij honderd procent mee, andere dagen vind ik pittig. Met name de afgelopen week, met temperaturen boven de dertig graden, merk ik dat ik minder energie heb. Het liefst beweeg ik dan zo min mogelijk. Om toch door te zetten probeer ik op deze dagen zo vroeg mogelijk te trainen omdat het dan nog ‘fris’ is en ik ben wat dat betreft een ochtend sporter. ‘s Ochtends sporten geeft mij de rest van de dag een voldaan en tevreden gevoel. Bovendien duik ik tijdens deze challenge vroeg het bed in, dat kan soms om negen uur al zijn! En voor het slapen heb ik altijd een uur nodig om even helemaal uit te checken.
Ondanks dat het soms zwaar is, heeft de challenge om vijf dagen in de week te trainen mij ook wat geleerd! Het is een way of life om spiermassa te creëren en dat is natuurlijk het doel van deze challenge. Ik weet nu dat je heel gericht en effectief kunt trainen en dat hoeft echt niet langer dan een uur per dag. En dat uur? Dat kun je echt wel missen!
- Lees ook: de eerste column van Annemarie over DAG NUL
- Lees ook: thuis een ijsbad maken
Emilie Sporre: ‘Een bezoek aan de psycholoog is ultieme selfcare’