4 slaaprituelen die écht werken
Als het op slapen aankomt, bestaan er heel wat mythes. Dat de uren voor twaalf voor twee tellen bijvoorbeeld (niet waar). Of dat slaaptekort kan worden weggewerkt door een lang uitslapen op zondagochtend (ook niet waar). Toch zijn er een aantal dingen die wél bewezen helpen bij een betere nachtrust. Slaap zacht! Helaas heb je je slaapritme niet altijd voor het uitkiezen, maar je kan wél je slaap en rust bevorderen met deze 4 tips!
Masseer je voeten
Of, nog beter, laat je voeten masseren. Een beetje kennis van het menselijk lichaam is hierbij wel gewenst. Want hoewel een voetmassage sowieso al een feest is, wordt het pas echt nuttig als het op de juiste manier gebeurt. Wat die juiste manier dan wel is? Verdiep je eens in ‘reflexology’, ook wel eens drukmassage genoemd.
Het is een alternatieve geneeswijze die ervan uitgaat dat er bepaalde drukpunten in de handen en voeten zitten. Als die op de juiste manier gestimuleerd worden, heeft dit ook effect op de gebieden die daarmee in verbinding staan. Als je bijvoorbeeld de grote teen masseert, heeft dit volgens deze geneeswijze invloed op de longen en hersens.
Lees ook: Voetreflexologie: wat jouw voeten zeggen over je gezondheid
De tweede, derde en vierde teen zijn gelinkt aan je gebit en kaak. En in geval van oorpijn moet je bij de kleine teen zijn. Bovendien zorgt het masseren van de voeten voor een flinke vermindering van stresshormonen, precies wat je kunt gebruiken zo vlak voor het slapen.
Google op ‘reflexology’ voor een uitgebreid overzicht van alle drukpunten en wat stimulatie daarvan voor jou kan betekenen.
Bereid je voor op je nachtrust
Voor een goede nachtrust moet het lichaam eerst uit de hyperalerte stand komen. De hele dag door zijn we druk. We rennen van afspraak naar afspraak en intussen houden we Instagram, Facebook en WhatsApp nauwlettend in de gaten. Het resultaat: we staan continu ‘aan’.
Begin daarom zo’n uur tot anderhalf uur voor je gaat slapen met het afbouwen van je dag. Kijk vanaf nu zo min mogelijk op telefoon of laptop. Het blauwe licht dat hiervan af komt, zorgt er namelijk voor dat er geen melatonine (een natuurlijk slaaphormoon) wordt aangemaakt.
Dit vind je vast ook leuk: Slaap je slecht met het warme weer? Met deze tips val je ondanks de hitte in slaap
Drink in plaats daarvan een kop cafeïnevrije thee, lees een goed boek of leg je outfit voor de volgende dag alvast klaar. Zo weet je lichaam dat het bijna tijd is om te gaan slapen.
Zorg dat het in je slaapkamer tussen de 16 en 18 graden is, de ideale slaaptemperatuur. Als je hoofd dan eenmaal het kussen raakt, ben je zo weg.
Ga op vaste tijden slapen (en sta ook op vaste tijden weer op)
We weten het, voor elke persoon met een beetje gezellig sociaal leven is dit bijna niet te doen. Maar tóch heeft het zin om het te proberen.
Want hoewel het lijkt alsof uitslapen op zaterdag of zondag die gebroken nachten wel goed maakt, is niets minder waar. Ons lichaam (en biologische klok) raakt hiervan juist compleet van slag. Effectiever is het om een vast slaapritme aan te houden.
Voor de meeste mensen is zo’n 7 tot 8 uur slaap per nacht voldoende. Lukt het niet om in slaap te komen? Of ben je juist heel vroeg wakker? Dan is het beter even uit bed te gaan, dan wakker te liggen. Slapen is namelijk gedrag. Als je het jezelf aanleert om in bed wakker te liggen, zul je vervolgens ook moeilijker in slaap komen.
Mediteer of doe ontspanningsoefeningen
Op het gebied van slaap is het oneerlijk verdeeld op de wereld. De een ligt al te snurken zodra het hoofd het kussen raakt terwijl een ander urenlang wakker kan liggen en de slaap maar niet kan vatten.
Wie tot de tweede categorie behoort kan hier nogal gefrustreerd van raken. Het gevolg? Nog voor je überhaupt in bed bent gaan liggen, maak je je al druk of je vannacht wel zal kunnen slapen.
Ook interessant: Voor iedereen die wil beginnen met mediteren: 5 basisinzichten die je kunnen helpen
Niet ideaal, want hierdoor worden juist stresshormonen geproduceerd die het lichaam alert houden. Een vicieuze cirkel, zou je het kunnen noemen.
Maar er is hoop, het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat mediteren (of het doen van ontspannings- of ademhalingsoefeningen) hiertegen helpt. Geen idee waar te beginnen? Ga in bed liggen en stuur je aandacht en focus naar elk afzonderlijk lichaamsdeel.
Begin bijvoorbeeld bij de kruin van je hoofd en werk zo langzaam naar beneden. Merk je dat je gedachten afdwalen? No worries, pak het gewoon weer op waar je gebleven was. Het voelt in het begin misschien wat onwennig, maar langzaam zul je je meer ontspannen voelen.
Ook mogelijk: focus je een paar minuten lang op je ademhaling. Adem diep in en blaas langzaam weer uit. Voel de zuurstof door je longen stromen en geloof ons, je bent zo in dromenland.
Meer lezen over slaap?
- Dit is wat jullie slaaphouding over jullie relatie zegt
- Naar-bed-gaan-rituelen van doorgewinterde yogi’s (om écht lekker te slapen)
- Beter slapen na de seks: feit of fabel? (en hoe slaap kan helpen met zwanger worden)