Visualiseren kun je leren: 4 manieren om te visualiseren
“Beeld je maar in dat je op een fijn strand zit. Palmbomen, cocktail in je hand en zee de ruisend op de achtergrond.” De kans is groot dat je deze zin weleens hebt gehoord als je al eens eerder hebt gevisualiseerd. Door te visualiseren kan je negatieve gedachten of gevoelens snel omvormen tot positieve! Dat willen we natuurlijk allemaal wel, maar hóe visualiseren we precies?
Visualiseren kun je leren. Onbewust visualiseren we meer dan we denken (ook op de negatieve manier) maar er zijn ook een aantal technieken die ons bij bewust visualiseren kunnen helpen.
Positieve visualisaties
Waarom we visualiseren zouden willen leren? Visualisaties kunnen op heel veel manieren een positieve bijdrage leveren aan je mentale welzijn. Wanneer we visualiseren vertalen we een namelijk een gedachte naar een beeld. En, als we een positief beeld visualiseren, kunnen we bijvoorbeeld ons zelfvertrouwen boosten, onze prestaties verbeteren en rust creëren.
Meer lezen: De kracht van visualisatie: hoe het je lichaam en geest kan helpen genezen
Ons brein kent schijnbaar weinig verschil tussen de gecreëerde werkelijkheid en wat er echt gebeurt. Op deze manier kunnen we visualisaties inzetten zodat ze in ons voordeel gaan werken.
Haal dat beeld van het strand dus nog maar eens te voorschijn op een moment van stress en dan zul je merken dat je (met een beetje oefening) jezelf door middel van visualisatie écht tot rust kan brengen.
4 manieren van visualiseren
Er zijn verschillende manieren waarop we kunnen visualiseren. Wat voor de één werkt hoeft voor de ander niet te werken, daarom lichten we hier hieronder 4 verschillende manieren van visualiseren toe zodat jij zelf kunt uitproberen welke manier bij jou past.
1. Begeleide visualisatie
Als je een fan bent van geleide meditatie, is een geleide visualisatie misschien ook wel wat voor jou. Bij deze vorm van visualiseren word je begeleid en door de hele visualisatie heen gepraat. Fijn wanneer je snel afgeleid bent, of voor het eerst bewust begint met visualiseren.
2. Herbeleven van positieve gebeurtenissen
Je rijbewijs halen, een complimentje krijgen, afstuderen, denk eens terug aan een moment waar jij een heel fijn gevoel van kreeg. Door zulke positieve gebeurtenissen te herleven kan jij de fijne energie van dat moment weer opnieuw beleven! Deze manier van visualiseren kan je kracht geven door opnieuw te voelen wat jij op dat moment voelde.
Een begeleide meditatie uitproberen? Geleide meditatie: stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent
3. Gebruik suggestieve beelden
Heb jij iemand die jou altijd goed advies kan geven of een bepaald persoon die jou enorm inspireert? Stel je deze persoon eens voor en visualiseer jezelf eens als zijn of haar gelijke. Visualiseer hierbij dat jij dezelfde kwaliteiten hebt als deze persoon waardoor jijzelf tal van nieuwe mogelijkheden hebt.
4. Visualiseer je repetitie
De laatste manier die we toelichten heeft te maken met het visualiseren van repetitiebeelden. Deze manier wordt vaak gebruikt bij topsport of bijvoorbeeld voor een belangrijke presentatie. Je visualiseert hier het best mogelijke scenario en gebruikt je verbeelding om een toekomstige taak perfect te laten verlopen. Op deze manier kan je jezelf motiveren en door te visualiseren het beste uit jezelf halen.
Een algemene tip is om vóór het visualiseren een rustig plekje op te zoeken. Tijdens het visualiseren verleg je namelijk je focus van het denkende deel, naar het fantasierijke en creatieve deel in je onderbewuste en wanneer je hier bent, wil je liever niet gestoord worden.
Use your imagination!
Meer lezen over visualiseren?
- De kracht van visualisatie: beeld je in dat iets gebeurt, dan gebeurt het ook écht
- De kracht van visualisaties (je krijgt meer voor elkaar dan je denkt)
- Gedachten zijn krachten: hoe je door visualisatie beter kunt presteren