5 x vaak verspilde ingrediënten (en tips om voedselverspilling te voorkomen)
Eten verspillen is zó onnodig! Toch is het iets wat we massaal doen. Zo blijkt namelijk dat maar liefst 9 procent van ons eten gewoon ongebruikt in de vuilbak verdwijnt. Dat is niet alleen zonde van het eten, het is ook nog ‘ns slecht voor onze planeet én niet goed voor onze portefeuille. Daarom geven we tips om te vermijden dat je deze 5 vaak verspilde ingrediënten in de vuilbak moet gooien.
De tips hieronder zijn grotendeels afkomstig uit het kookboek Eén Pan, Plaat, Planeet van Anna Jones. Dat is niet alleen een aanrader voor heerlijke vega(n) recepten, Anna legt ook ontzettend goed uit hoe je zo klimaatvriendelijk mogelijk kunt koken.
Wij geven haar tips aan jullie door. Want hoe meer mensen gaan ijveren voor een bewust eetpatroon, hoe meer de aarde daar baat bij heeft.
Vaak verspilde ingrediënten (en tips!)
Van zakjes voorgesneden sla tot kaas: dit zijn de 5 meest verspilde ingrediënten en tips om verspilling in de toekomst te vermijden. Handig!
1. Zakjes sla
Iedereen kent wel de aanblik van een halflege zak sla ergens achterin je koelkast. Dat we voorgesneden sla massaal verspillen, hoeft trouwens niet te verbazen. Voorgesneden sla is van nature moeilijk te bewaren en vaak wordt hij van het ene moment op het andere oneetbaar.
3 creatieve manieren om verspilling uit de mode-industrie tegen te gaan
Kies daarom in de eerste plaats vaker voor kroppen sla of stevigere slasoorten zoals little gem (of baby romaine). Heb je toch een zakje voorgesneden sla in huis? Maak er een gewoonte van om die boven in de groentela te leggen zodat je ‘m niet uit het oog verliest. Sla kun je trouwens ook perfect invriezen om achteraf te gebruiken in soep. Tot slot delen we ook graag nog dit recept om heerlijke pesto te maken van restjes voorverpakte sla.
2. Brood
Een heel brood is vaak te veel voor één of twee personen om helemaal op te eten alvorens het te hard wordt. Geen wonder dat brood één van de meest verspilde ingrediënten is. Maak er daarom een goede gewoonte van om de helft van je brood altijd (gesneden) in te vriezen.
Zit je toch met hard, oud brood? Gooi het zeker niet weg. Van oud brood kun je heel makkelijk soepcroutons, vegan wentelteefjes of krokant broodkruim (voor op pasta) maken. Of maak een heerlijke zomerse panzanella: die broodsalade die sowieso ‘t lekkerst is met hard brood.
3. (Plantaardige) melk
De grote verpakkingen waarin melk doorgaans verkocht worden, zorgen er vaak voor dat de melk niet tijdig op geraakt – óók bij plantaardige melken. Gelukkig vind je in de supermarkt tegenwoordig ook veel kleinere melkverpakkingen. Koop je die vaker, dan ga je ook minder verspillen.
Heb je toch het idee dat je melk bijna slecht gaat worden? Vries de melk in in een ijsblokjesvorm. Zo’n ijsblokje van melk kun je handig toevoegen aan smoothies of soepen. Dat maakt die laatste extra romig.
4. Aardappels
Aardappels: nog zoiets dat vaak in erg grote hoeveelheden wordt verkocht. Van nature hebben ze gelukkig de eigenschappen dat ze erg lang goed blijven: zelf wanneer ze scheuten krijgen is dat niet erg (snijd deze gewoon even weg). Maar als je aardappels groen beginnen kleuren, let je best even op. Oudere groene aardappels kunnen mogelijk een schadelijke stof bevatten: solanine.
Om te vermijden dat je aardappels groen worden, kun je de overgebleven aardappels bijvoorbeeld verwerken in een aardappelpuree en deze invriezen. Een voorraad puree is namelijk heel handig als bijgerecht bij groenten. Van aardappels die al iets ouder zijn kun je trouwens ook heel goed rösti of aardappelkoekjes maken.
5. Kaas
Omwille van de grote CO2-uitstoot van kaas is het nóg meer zonde om ‘t te verspillen dan plantaardige ingrediënten, vinden we. Wees je hier dus goed bewust van wanneer je een kaasplankje organiseert en moet inschatten hoeveel je nodig hebt. Ofwel: maak kaas in ieder geval op als je ‘m koopt.
Kaas bewaren gaat trouwens het beste in kaaspapier of een vel bakpapier. Ook van die bee’s wraps zijn een goede optie. Verder kun je restjes kaas heel makkelijk verwerken in tosti’s, op gegratineerde gerechten, als topping op soepen of in pasta.
Geef toe – als je dit zo leest: waarom zouden we in hemelsnaam nog dingen weggooien als het zo makkelijk kan zijn?
Wordt voedselverspilling straks als vliegtuigbrandstof gebruikt?