Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 3 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Verslaafd aan social media en wil je er niet vanaf? Zo ga je verstandig met je verslaving om

Nieuwe foto’s op Instagram checken, de status-updates van vrienden (en vreemden) op Facebook lezen en gedachteloos naar bewegende Snapchat beelden staren. Social media is zo’n extreem groot deel van ons dagelijks bestaan geworden dat we het (bijna) normaal zijn gaan vinden om het leven door een filter te beleven. En dat ís me toch een mooie filter: je #selfie is een stuk flatteuzer in het zwart-wit, de zonsondergang op vakantie wordt een stuk romantischer vanaf een goede angle en je koffie ziet er veel lekkerder uit met een Valencia-filter.

Inmiddels geeft 46 procent van smartphone-gebruikers aan niet zonder hun trouwe toestel te kunnen. De angst om afgesloten van je telefoon te zijn heeft zelfs een officiële naam: Nomophobia.

Telefoon verslaafd

Telefoon- en social media-verslaving wordt gelinkt aan beginnende tekens van depressie en veel onzekerheid. Niet gek, als je alleen maar picture perfect lives voorbij ziet komen in je timeline. Er is niemand die een foto post van zichzelf ziek in bed op een mooie zomerse dag.

Doordat veel mensen een neerslachtig gevoel ervaren door Social media, bestaan niet voor niets digital detox retreats. Begint het voor jou ook een probleem te worden, maar vind je een digital detox net iets te heftig?

Omdat we weten dat helemaal je digital verslaving opgeven niet je number one prioriteit is (en wij daar met een artikel écht geen verandering in gaan brengen, dat moet je toch echt zelf willen), delen we tips om in ieder geval op een zo gezond mogelijke manier digital te leven.

Let op je houding

Koop of gebruik een stoel die goed is voor je houding, rug en nek als je op je computer werkt. Let er op dat je je nek niet helemaal vooroverbuigt als naar je scherm kijkt.

Gebruik de speaker

Zo verminder je de hoeveelheid tijd dat je met je mobiel aan je oor gekluisterd zit.

Lees ook: Tips om je telefoon mindful in te richten

Vliegtuigmodus

Zet je wifi en internetgebruik eens in de zoveel tijd uit. Dan heb je even pauze van de never ending berichtjes-stroom.

Zet je pushberichten uit

Het constante oplichten van je telefoon als je een bericht of notificatie krijgt kan erg storend zijn. Vooral als je aan het werk bent en je de whatsapp-berichten van vrienden voorbij ziet komen. Of, draai je telefoon gewoon even om.

Ga naar buiten

Maak buiten een wandeling en laat je telefoon thuis liggen, of stop ‘m in je tas of zak. Spreek met jezelf af dat je de hele wandeling niet naar je telefoon grijpt.

Ook lezen: 6 tips om écht te minderen met social media

Focus

Als je ergens mee bezig bent, focus je dan hier volledig op. Of het een e-mail naar je baas is of een gesprek met een vriend, zorg ervoor dat je niet naar je mobiel kijkt.

Schrijf je uit

Hoe vaak belandt een nieuwsbrief in je inbox binnen één klik in je prullenbak? Bespaar je de dagelijkse moeite en schrijf je uit. Hetzelfde geldt voor app-groepen of Facebook-groepen. Als je de berichten toch niet goed leest of als irritant ervaart, kun je net zo goed uit de groep stappen.

Neem de tijd

Oefen met het niet direct reageren op berichten. Als je altijd meteen reageert, gaan mensen dat van je verwachten. Zo voel je een constante druk als je het zoveelste bericht van een vriendin ontvangt. Ze wacht maar en als het echt belangrijk is, belt ze je wel.

Meer social mediatips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️