Van red flag naar healthy vibes: zo werk je aan een gezonde relatie met je smartwatch
Nederlanders vallen massaal voor de smartwatch. Uit onderzoek van OneFit blijkt dat 45 procent van de werkenden trotse bezitter is van deze gadget. Misschien is het horloge voor jou ook wel een onmisbare vriend in je dagelijks leven geworden. Even kijken van wie je een appje binnen hebt gekregen, snel bij de kassa afrekenen en bovenal je gezondheid en sportactiviteiten tracken.
Op het eerste gezicht een positieve ontwikkeling. Je krijgt namelijk meer inzicht in je fysieke gezondheid, door het meten van je hartslag tot het meten van je slaappatroon. Dit kan je aanmoedigen tot gezondere gewoontes, zoals meer bewegen, vaker de trap nemen of op tijd onder de wol kruipen.
Smartwatch zorgt voor stress
Toch heeft het tracken van gegevens ook een keerzijde. Want hoe gezond is het eigenlijk om elke hartslag te monitoren? En wat betekent het voor je mentale gezondheid om voortdurend bezig te zijn met het optimaliseren van je levensstijl?
Gezond of een obsessie?
Drie, vier, of misschien wel vijf keer per dag je statistieken checken lijkt in eerste instantie onschuldig, maar pas op: dit gevoel van controle kan snel omslaan in een obsessie of afhankelijkheid. 27 procent van de werkenden met een smartwatch heeft weleens last van deze obsessieve gevoelens. Voordat je het weet, beïnvloeden deze gegevens hoe je je voelt, wat een negatieve impact kan hebben op je mentale welzijn. Je voelt je namelijk misschien wel schuldig of gestrest als je jouw bewegingsdoelen niet haalt.
Daarnaast kan je op deze manier ook een toxic relatie ontwikkelen met bewegen, waarbij het niet langer gaat om gezondheid of plezier. Je raakt eigenlijk verslaafd aan de dopaminekick van het behalen van je doelen en je wil koste wat het kost aan die verslaving voldoen.
Smartwatch-stress en verkeerde signalen
Naast dat smartwatches je tot obsessief gedrag kunnen drijven en daarmee je mentale gezondheid in gevaar kunnen brengen, zijn de sensoren van deze slimme horloges niet altijd even nauwkeurig. Dat kan ervoor zorgen dat je verkeerde informatie krijgt, waardoor je verkeerde diagnoses stelt of onnodig bezorgd wordt.
Stel dat je bijvoorbeeld een relaxte dag hebt, maar je smartwatch zegt dat je stressniveau hoog is. Plotseling voel je je gespannen, terwijl je je daarvoor prima voelde. Of je krijgt een melding dat je slaapkwaliteit slecht was, terwijl je je eigenlijk heel uitgerust voelt. Je moet dan ook oppassen dat je niet alleen maar naar de cijfers kijkt en vergeet stil te staan bij hoe je je echt voelt.
Fit én gelukkig
Moet je jouw smartwatch dan maar de rug toe keren? Helemaal niet. Gebruik je smartwatch bijvoorbeeld alleen om je hardloopafstanden te meten, je voortgang bij te houden, zoals het aantal stappen op een dag, of te checken hoe vaak je hebt gesport in een bepaalde periode. Zo blijf je fysiek gezond en blijft je mentale gezondheid ook in balans. En vergeet niet: een work-out zonder smartwatch telt net zo goed mee als eentje mét!