Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 30 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Ben jij een extravert? Dan ben je waarschijnlijk een van deze twee types

Nog niet heel lang geleden dachten we dat de wereld bestond uit twee type mensen: de introvert en de extravert. De één rustig en verlegen, de ander druk en luid. Gelukkig weten we inmiddels beter en weten we dat mensen niet zo makkelijk in hokjes te plaatsen zijn. Zo ben je namelijk niet per se een extravert als je geen introvert bent. Er blijken namelijk twee soorten extraverten te zijn.

Bij Bedrock schrijven we vaak over introverten, omdat de wereld vaak ingericht lijkt voor extraverten. Vooral wanneer je in een stad woont, kom je dagelijks een overload aan prikkels tegen. Maar de ene introvert is de andere niet. En hoewel ze zeggen dat brutale mensen de halve wereld hebben, heeft het ook héél veel voordelen om introvert te zijn.

Maar nu blijkt dat ook de extravert niet zo makkelijk over een kam te scheren is.

De verschillende typen extraverten

Bekend psycholoog Carl Jung kwam ooit met de verschillende type persoonlijkheden, de introvert en de extravert. Dat bewijst ook nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verschillende type extraverten.

Het onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijke verschillen te zien zijn in de hersenen van verschillende type extraverten. Voor het onderzoek gingen 83 mensen (introvert en extravert) onder een MRI-scanner.

Van tevoren gaven ze aan welke typische karaktereigenschappen ze hadden waarna de hersenscans dit bekeken op een cognitief niveau.

In de scans was te zien dat het gebied tussen de ogen van de oplichtte bij de extraverten. Dat gebied – de orbitofrontale cortex – speelt een belangrijke rol bij het maken van keuzes op basis een beloning. En inderdaad: je zou die beloning kunnen interpreteren als aandacht, geld, liefde etc.

Ook interessant: Een introvert is niet per se het tegenovergestelde van een extravert

Agentic en affiliative extraverten

Maar er waren meer verschillen te zien. Zo lichtte ook de linkerhersenhelft van de hersenen van extraverten meer op, de agentic extraverts genoemd in het onderzoek. Degene bij wie alleen de mediale orbitofrontale cortex oplichtte heten de affiliative extraverts.

Agentic extraverts

Bij de agentics waren het de gedeeltes in de hersenen die oplichtten die verantwoordelijk zijn voor het leren van nieuwe dingen, het geheugen en cognitieve controle, bijvoorbeeld over gedrag, planning en uitvoering.

Lees ook: Hoe overleef je als introvert in een extraverte wereld?

Dat betekent in de praktijk dat agentics de types zijn die weten wat ze willen en daar helemaal voor gaan. Het zijn de aanpakkers die hard werken, niet bang zijn hun mond open te trekken en goed hun doel voor ogen hebben.

Affiliative extraverts

Aan de andere kant heb je de extraverten die meer bekend staat om hun gezelligheid en minder om hun ambitie. Het zijn de mensen die liever niet alleen zijn, altijd sociale events hebben en het altijd goed doen in groepen.

Fijn dat de wetenschap maar weer eens bewijst dat iedereen écht anders is, zelfs de altijd aanwezige extravert. Gelukkig maar!

Bron: Assertief.nl.

Nog meer persoonlijkheidstypen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️